Πέταξε στο 15,4% το έλλειμα για το 2009

Απόκλιση συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ προκαλεί στον τρέχοντα προϋπολογισμό η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 στο 15,4%, όπως ανακοίνωσε η Eurostat.

Μετά τα νέα δεδομένα το έλλειμμα του 2010 θα διαμορφωθεί στο 9,4%, αρχικά υψηλότερο από το στόχο του Mνημονίου για μείωση στο 8,1%, ενώ το χρέος διαμορφώνεται στο 126,8% του ΑΕΠ, αυξημένο κατά 11,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την αρχική εκτίμηση.

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει την ερχόμενη Πέμπτη, με την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή, ενώ ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin, που συνέρχομαι την Τρίτη και την Τετάρτη, αντίστοιχα.

Σε συνέντευξή του σε πορτογαλική εφημερίδα ο πρόεδρος του γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου Ερευνών Ifo Χανς -Βέρνερ Ζιν, τονίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το....... χρέος της σύντομα, γιατί το βάρος από τα τοκοχρεολύσια θα είναι δυσβάστακτο μακροπρόθεσμα.

Ταυτόχρονα, ο Ζιν επισημαίνει πως θεωρεί απίθανο να χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Αποφεύγει, ωστόσο, να αναφερθεί στην πιθανότητα να προσφύγει και η Ιρλανδία στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της.