Τέλος το ημερήσιο "Βήμα"

Ο κύβος ερρίφθη! Είναι πλέον επίσημο, ύστερα από τη χθεσινοβραδινή ενημέρωση προς το προσωπικό της εφημερίδας: Το ημερήσιο «Βήμα» κλείνει. Σήμερα Παρασκευή στα περίπτερα θα κυκλοφορήσει το τελευταίο του φύλλο και στο εξής οι αναγνώστες του θα το βρίσκουν μόνο στην – επιτυχημένη – διαδικτυακή του έκδοση. Το «Βήμα της Κυριακής» συνεχίζει την έντυπη πορεία του.

Το κλείσιμο της ημερήσιας έκδοσης του «Βήματος» ήταν – για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ – αναμενόμενο. Άλλωστε η συζήτηση για το ενδεχόμενο αυτό κρατούσε χρόνια και χρόνια, πολύ πριν ενσκήψει η μεγάλη κρίση, η οποία έχει φέρει την πλειονότητα των επιχειρήσεων όλων των παραγωγικών κλάδων προ ενός διαφαινόμενου αδιεξόδου. Χωρίς ποτέ, μέχρι σήμερα να επιβεβαιωθούν τα ποικίλα σενάρια.

Κάθε απώλεια ενός ιστορικού τίτλου από τα περίπτερα έχει πολλαπλή σημασία, ανεξάρτητα από την αιτία της απουσίας του. Στον ΔΟΛ όμως φαίνεται να αποδέχονται την άποψη ότι ..........κάθε τέλος ενέχει εκ των πραγμάτων μια νέα αρχή. Ως εκ τούτου το κλείσιμο της ημερήσιας έκδοσης στην έντυπη μορφή του συνδυάζεται με μια νέα αρχή στο διαδίκτυο.

Τα τελευταία χρόνια – όπως συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις εντύπων – οι διδικτυακοί αναγνώστες του ημερήσιου φύλλου υπερέβαιναν κατά πολύ τους εραστές του χαρτιού. Γι’ αυτό εδώ και καιρό είχε αρχίσει η συζήτηση για τη μετατροπή του σε ένα αμιγώς ιντερνετικό μέσο.

Στο πλαίσιο αυτό – με όλες τις οικονομικές παραμέτρους συνυπολογισμένες και βαρύνουσες – ο ΔΟΛ αποφάσισε να κάνει το μεγάλο... «Βήμα» προς αυτό που από πολλούς θεωρείται ότι θα αποτελέσει το μέλλον της ενημέρωσης – είναι γνωστό ότι διεθνώς και η διαδικτυακή διαφήμιση γνωρίζει αλματώδη επέκταση εις βάρος της έντυπης, όσο κι αν θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να την υπερκεράσει.

Με όλα αυτά ως δεδομένα ο εκδοτικός οργανισμός επιχειρεί το πέρασμα σε μια νέα εποχή διατηρώντας για κάποιο διάστημα – το οποίο μάλλον θα αποσαφηνιστεί σήμερα – την υπάρχουσα μορφή της ιστοσελίδας του με στόχο σύντομα να εμφανίσει ένα νέο ενημερωτικό «προϊόν», το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει πρωτοπορία στο είδος του.

Όλα αυτά βεβαίως ακούγονται ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα, όμως δεν παύουν να ενέχουν έναν βαθμό ρίσκου καθώς:

● Το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα είναι ήδη τραγικό, με συνέπεια, μεταξύ των άλλων, η διαφημιστική πίτα να συρρικνώνεται μέχρι εκμηδενίσεως δημιουργώντας εκ των πραγμάτων πολλά ζητήματα επιβίωσης στον χώρο των ΜΜΕ.

● Οι εργαζόμενοι στο «Βήμα» είναι φυσικό να αισθάνονται ένα μούδιασμα αβεβαιότητας εν όψει μιας νέας περιόδου που κανείς δεν ξέρει τι θα φέρει.

Η διοίκηση του δημοσιογραφικού οργανισμού, σύμφωνα με πληροφορίες, δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι, στη νέα ηλεκτρονική έκδοση, θα εργάζονται οι δημοσιογράφοι παράλληλα με την κυριακάτικη έκδοση του «Βήματος», ενώ οι τεχνικοί θα περάσουν από σχετική μετεκπαίδευση ώστε να στελεχώσουν το νέο εγχείρημα.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, έντονος είναι ο προβληματισμός των εργαζομένων δεδομένου ότι στην ημερήσια διάταξη του χώρου των ΜΜΕ τίθενται συνεχώς ζητήματα περικοπών, τα οποία, ύστερα από την εξάντληση των «διαρθρωτικών» αλλαγών ή και παράλληλα με αυτές, συνοψίζονται στο τελικό δίλημμα: μείωση μισθών ή μείωση θέσεων εργασίας.

Ας ευχηθούμε το νέο αυτό «Βήμα» να μην μείνει... μετέωρο, αλλά να πατήσει σταθερά στη νέα, άγνωστη και τόσο δύσκολη εποχή διασφαλίζοντας παράλληλα την εργασία και τις απολαβές όσων καθημερινά μοχθούν για την ύπαρξή του.