Πολιτικά διλήμματα .

 Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου
Ή ψηφίζετε ΠΑΣΟΚ ή πάμε σε εκλογές.
Ή πληρώνετε την περαίωση ή θα σας κάνει έλεγχο η εφορία.
Ή έρχεται το ΔΝΤ ή πτωχεύουμε.
Ή έχουμε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ή πτωχεύουμε.
Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε.

Προς Ε.Ε.: Ή μας βοηθάτε ή πάμε στο ΔΝΤ. (Σε μία προσπάθεια να δείξει στους Ευρωπαίους το εύρος της Ελληνικής πολιτικής σκέψης και τις ικανότητες της ελληνικής διπλωματίας. Να μην ξεχάσουμε πως στην δεδομένη στιγμή είχε και ένα πιστόλι πάνω στο τραπέζι. Τον Τζον Γουέιν ή τον Νονό ψήφισε ο κόσμος για πρωθυπουργό;).

Αυτή η πολιτική θεωρία που έχει επινοήσει ο Παπανδρέου πώς ονομάζεται; 
Η πολιτική του διαζευκτικού ή;
Η πολιτική του "μου τελειώσανε τα επιχειρήματα και το έριξα στον εκβιασμό.";
Η πολιτική της έλλειψης πολιτικού ήθους και σοβαρότητας;

Οι απαντήσεις στα.............
άστοχα διλήμματα που κατά καιρούς μας θέτει ο Παπανδρέου είναι γνωστές.
Δεν πάμε σε εκλογές, προς το παρόν τουλάχιστον.
Η περαίωση δεν είναι υποχρεωτική, προς το παρόν πάλι. Ο έλεγχος από την εφορία είναι, αλλά δεν σας το λέμε.
Το ΔΝΤ είναι εδώ, μαζί με την Ε.Ε. Η πτώχευση είναι μπροστά μας. Βουλιάζουμε αλλάζοντας. Προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο κανείς δεν ξέρει.

Στο δίλημμα Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα δεν απαντάω. Ο άνθρωπος έχει απαντήσει μόνος του. 

Ο κ. Παπανδρέου προκειμένου να πείσει τον λαό να ακολουθήσει την λύση που προτείνει αυτός και το κόμμα του ως την μία και μοναδική οικουμενική αλήθεια, εμφανίζει συχνά πυκνά μπαμπούλες. Το θέμα είναι πως ο κύριος αυτός όχι μόνο δεν έχει καταφέρει να διώξει κανένα από τους μπαμπούλες, που ενίοτε επικαλέστηκε, αλλά πως τους έφερε και τους στρογγυλοκάθισε στην χώρα, πάνω από το κεφάλι μας. Όπως κάποτε τρώγαμε το φαΐ μας και καθόμασταν φρόνιμα με τον φόβο του μπαμπούλα, έτσι και τώρα είμαστε ήσυχοι και υπάκουοι, γιατί οι αγορές, τα spreads, το ΔΝΤ, η πτώχευση είναι εδώ μπροστά μας, έτοιμα να μας κατασπαράξουν. Και με αυτόν που έχουμε για πρωθυπουργό, δεδομένης και της διεθνούς οικονομικής και πολιτικής συγκυρίας, οι μπαμπούλες θα πολλαπλασιάζονται με εξωφρενικούς ρυθμούς.

Μία χώρα δεν μπορεί να πορεύεται με διλήμματα σαν κι αυτά που θέτει ο Παπανδρέου. Ένας λαός δεν μπορεί να εκβιάζεται προκειμένου ένα κόμμα να παραμένει στην εξουσία. Μία δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, όπως προσπαθεί εδώ και ένα χρόνο να μας εμφυσήσει η νέα κυβέρνηση.
Το θέμα είναι βέβαια αν τελικά έχουμε δημοκρατία. Πιστεύω πως μία αληθινή δημοκρατία δεν θα έφτανε ποτέ μπροστά σε τέτοια αδιέξοδα και σε τόσο ακραίες λύσεις σε πιθανά προβλήματα. 
 Για μένα λοιπόν ένα είναι το δίλημμα. Έχουμε ή δεν έχουμε δημοκρατία.  Αυτό πρέπει να μας απασχολεί. Τα υπόλοιπα αδιέξοδα ας τα λύσει ο κ. Παπανδρέου. Χωρίς άλλους μπαμπούλες.

Ελένη Παπαδοπούλου