Η …φάβα της φτωχοποίησης έχει μεγάλο …λάκκο!

Γράφει ο Καφενόβιος

Αυτή κι αν είναι είδηση! Το ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, έφτασε σε 36,8 δισ. ευρώ, ποσό που υπερκαλύπτει κατά 1,5 φορά το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2010, που είναι 21,9 δισ. ευρώ, λύνοντας αυτομάτως το δημοσιονομικό περίβλημα της χώρας! Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής», που επικαλείται την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προκύπτει επίσης ότι, από τα βεβαιωθέντα έσοδα εισπράττεται ετησίως μόλις το 56,8% και τα υπόλοιπα προστίθενται στα ήδη λιμνάζοντα χρέη, ενώ μέρος αυτών διαγράφεται!
Από τα αναλυτικά στοιχεία της έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκύπτει ότι, τα περισσότερα ανείσπρακτα χρέη προς το Δημόσιο προέρχονται από πρόστιμα για φορολογικές κυρίως παραβάσεις, αλλά εντυπωσιακή είναι η διαπίστωση ότι από τους τρέχοντες έμμεσους και.........άμεσους φόρους δεν πληρώνεται ένα ποσοστό πάνω από 35%, ενώ, το 2008, το αντίστοιχο ποσοστό των «κακοπληρωτών» ήταν 32%.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο τονίζει ότι, από το 2003 έως το 2009, το υπόλοιπο των βεβαιωθέντων αλλά μη εισπραχθέντων εσόδων του Δημοσίου τριπλασιάστηκε, αφού, από 11,6 δισ. ευρώ το 2003, έφτασαν πέρυσι σε 33,6 δισ. ευρώ.
Η καθυστέρηση στην είσπραξη των βεβαιωθέντων χρεών εγκυμονεί κινδύνους για την παραγραφή τους. Το 2009, το συνολικό ποσό των οφειλών προς το Δημόσιο βεβαιωθέντων αλλά ανείσπρακτων εσόδων, που διαγράφηκαν, ανήλθε σε 731,9 εκατ. ευρώ, ενώ, το 2008, οι διαγραφές ξεπέρασαν τα 6 δισ. ευρώ.
Τυχαία νομίζετε, το οικονομικό επιτελείο, αποφεύγει να δημιουργήσει τους όρους και τους κατάλληλους μηχανισμούς, ώστε να εισπραχθούν οι βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο και να λυθεί το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας;
Η …φάβα της φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας έχει μεγάλο …λάκκο!