Προς τι, η διευκρίνιση Γιούνκερ ;

 Γράφει ο Κων/νος Δρακάτος

Ευρωπαίος πολιτικός και υψηλόβαθμος αξιωματούχος ο κ. Γιούνκερ αισθάνθηκε την ανάγκη (;), την υποχρέωση (;), κάποια εσωτερική παρόρμηση αυτοπροβολής (;) τέλος πάντων, να κάνει δηλώσεις επί Ευρωπαϊκών θεμάτων μεταξύ των οποίων και του Ελληνικού προβλήματος. Ούτε ο πρώτος ούτε και ο τελευταίος. Κάποιο παρόμοιο ψυχολογικό σύνδρομο είχε χτυπήσει προ ημερών και τον δικό μας κ. Πάγκαλο. Το κοινό όμως, μεταξύ των δύο πολιτικών ήταν ότι αμφότεροι αναφέρονταν στην διαφθορά στην Ελλάδα, ίσως γιατί και αυτή, όπως και πολλά άλλα στην χώρα μας, διεκδικούν κάποια ιδιαιτερότητα που ξεχωρίζει και σοκάρει, κυρίως την Ευρώπη των ”αδιάφθορων”. Ως εδώ καλά. Άνθρωποι είναι κι' αυτοί μπορεί να έχουν και τα υπαρξιακά ή μετα-υπαρξιακά τους προβλήματα.
Το πρόβλημα όμως για εμάς, τους απλούς πολίτες, αρχίζει από την στιγμή των διευκρινιστικών δηλώσεων που ακολουθούν τις αρχικές δηλώσεις, που περιπλέκουν, ηθελημένα (;) τα νοήματα.. Αυτό είναι και το σημείο που θέλω να θίξω σήμερα.
Ο κ. Γιουνκερ, λοιπόν, πριν από λίγες ημέρες έκανε κάτι δηλώσεις τις οποίες οι δημοσιογράφοι καταχώρησαν σχεδόν αυτολεξεί στις εφημερίδες τους, που σημαίνει ότι άκουσαν καλά και .......μετέφεραν όσα άκουσαν όπως τα άκουσαν χωρίς "λάθη και παραλήψεις". Μεταξύ άλλων ο κ. Γιούνκερ είχε πει ότι: "Η Ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, όχι όμως πέρυσι, αλλά αν είχαν ληφθεί μέτρα δύο ή τρεις δεκαετίες πριν" ότι "…ήταν προφανές ότι μια μέρα η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε αυτού το είδους το πρόβλημα και εμείς γνωρίζαμε ότι το πρόβλημα θα προέκυπτε" και ότι κάποιος Έλληνας πρωθυπουργός του είχε πει ότι "κυβερνώ μία διεφθαρμένη χώρα".
Υπάρχει κανείς με γνώσεις στο όριο, που να μην κατάλαβε τι λένε αυτές οι 3-4 αράδες ή που να μην συμφωνεί με το βασικό τους νόημα; Κανείς, είμαι βέβαιος. Τότε προς τι οι χθεσινές διευκρινίσεις του εκπροσώπου του, που λένε; "Ο κ. Γιούνκερ είπε ότι μερικά χρόνια πριν, όταν οι δείκτες της ελληνικής ανταγωνιστικότητας έδειχναν ότι η χώρα θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση, όλοι στην υπόλοιπη Ευρώπη γνώριζαν ότι η Ελλάδα αντιμετώπιζε πολύ σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς. Παρ' όλα αυτά, ως πρόεδρος του Γιούρογκρουπ δεν ήταν σε θέση να μιλήσει δημόσια γιατί η κατακραυγή θα ήταν τρομερή”, και ότι ” Για να δείξει (ο Γιούγκερ) ότι έχει αλλάξει η συμπεριφορά των ελληνικών αρχών απέναντι στο πρόβλημα, ανέφερε (ο Γιουγκερ) τα λεγόμενα του πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου, ο οποίος λίγο μετά τις γενικές εκλογές του 2009, όταν είχε αποκαλυφθεί πλήρως το ελληνικό πρόβλημα, δήλωσε ο ίδιος (Γ. Παπανδρέου) πως στην Ελλάδα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς".
Εδώ σας θέλω τώρα! Τι καταλάβατε και τι δεν καταλάβατε; Εγώ κατάλαβα, πρώτον και κύριον, ότι η "διευκρίνιση" δεν αναφέρει πουθενά ότι οι δημοσιογράφοι παραποίησαν ή παρερμήνευσαν τις αρχικές δηλώσεις και έχει σημασία αυτό, του κ. Γιούνκερ, άρα οι διευκρινίσεις δεν έγιναν για να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους, αλλά για να λειάνουν τις γωνίες. Δεύτερον, οι διευκρινίσεις μας επιβεβαίωσαν ότι οι πολιτικοί δεν ντρέπονται ούτε και σέβονται τον εαυτό τους, έστω κι' αν είναι Ευρωπαίοι από την Ευρώπη. Ενώ λοιπόν, στις αρχικές δηλώσεις ο κ. Γιούνκερ είχε πει, αδιαμφισβήτητα, ότι "Η Ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, όχι όμως πέρυσι, αλλά αν είχαν ληφθεί μέτρα δύο ή τρεις δεκαετίες πριν" η διευκρίνιση μιλάει για "...μερικά χρόνια πριν" που σημαίνει ότι, αφού δεν έκαναν το λάθος οι δημοσιογράφοι, ή ο κ. Γιούνκερ δεν ήξερε, στην αρχή τι έλεγε, ή αυτά που είπε του ξέφυγαν και έπρεπε να τα πάρει πίσω με κάποιο τρόπο και διάλεξαν αυτόν που ξέρουν καλύτερα, δηλαδή τον ξεδιάντροπο πολιτικό τρόπο των ”διευκρινίσεων”. Τρίτο και φαρμακερό. Προφανώς θέλησε να θυμίσει στον κ. Παπακωνσταντίνου ότι τώρα είναι υπουργός και όχι κομματικός εκπρόσωπος, ώστε να ερμηνεύει, με τόσο χαζό τρόπο, τα λόγια ενός κοτζάμ Προέδρου του Γιούρογκρουπ και Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου (ξέρετε αυτού του έντιμου κράτους της Ευρώπης όπου Αμερικανοί, Ευρωπαίοι και άλλοι φοροκλέφτες και όχι μόνο, "έκρυβαν" τα κλοπιμαία, για να μην τους τα βρούνε). Του είπε δηλαδή κατάμουτρα ότι "...ανέφερε τα λεγόμενα του πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου, ο οποίος λίγο μετά τις γενικές εκλογές του 2009, όταν είχε αποκαλυφθεί πλήρως το ελληνικό πρόβλημα, δήλωσε ο ίδιος πως στην Ελλάδα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς".
Άλλη διευκρίνιση των διευκρινίσεων του κ, Γιούνκερ δεν σήκωνε, έπρεπε όμως να "καλυφθούν" οι δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου και το έργο αυτό ανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής ο οποίος είπε: "Ήταν σε λάθος βάση η ερώτηση που του απευθύνθηκε και τα στοιχεία που του δόθηκαν προφανώς δεν ήταν σωστά". Καταλάβατε;
Κι΄ομως απ' αυτούς περιμένουμε να μας βγάλουν από την κρίση. Ναι καλά...