Οι αλλαγές στην Παιδεία προκαλούν ζυμώσεις

Σε στάση αναμονής βρίσκονται χιλιάδες φοιτητές, όλων των παρατάξεων, στα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας, αναμένοντας τις συγκεκριμένες προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές θα δοθούν στη δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα.

    Βασικός στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να συντελεστούν σταδιακά όλες οι αλλαγές, οι οποίες περιλαμβάνουν και τον «Καλλικράτη», στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δηλαδή συγχωνεύσεις, ενοποιήσεις ακόμη και καταργήσεις τμημάτων. Έτσι, μετά την .......υλοποίηση τους θα εφαρμοσθεί και το νέο εξεταστικό σύστημα το ακαδημαϊκό έτος 2013-14. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, θα υπάρχουν πανελλαδικού τύπου εξετάσεις σε 4 μαθήματα και η εισαγωγή θα γίνεται πλέον σε σχολές - όχι σε τμήματα όπως είναι σήμερα - και στη συνέχεια μετά την φοίτηση ενός χρόνου στη σχολή, κατόπιν εξετάσεων, θα εισάγεται πλέον ο φοιτητής στην κατεύθυνση που επιθυμεί.

    Όσα όμως έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα για τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια, φαίνεται να είναι αρκετά ώστε να προκαλούν ζυμώσεις και συζητήσεις στα Ιδρύματα, καθώς πολλοί φοιτητές είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν αν εφαρμοστούν.

    Αν όμως τα Πανεπιστήμια βρίσκονται σε στάση αναμονής περιμένοντας τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας με τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα γυμνάσια και τα λύκεια, έχουν προχωρήσει κιόλας σε καταλήψεις. Οι κινητοποιήσεις όμως αυτές δεν φαίνεται ακόμη να έχουν δυναμική.