ΕΣΥ σε κρίση και στην Θεσσαλονίκη

«Βουτιά» και μάλιστα στα… βαθιά προβλήματα του ΕΣΥ στην περιφέρεια έκανε ένα 24ωρο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο υπουργείο Υγείας ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος με αφορμή την ολιγοήμερη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Έκθεση.

Προμήθειες, εφημερίες, ελλείψεις εξοπλισμού και προσωπικού εισέβαλλαν ορμητικά στην καθημερινότητα του κ. Λοβέρδου -χρειάστηκαν μόλις δύο επισκέψεις του σε ισάριθμα νοσοκομεία της  Θεσσαλονίκης, στο ΑΧΕΠΑ και στο Θεαγένειο....

Η μελανή κατάσταση που του περιέγραψαν οι ασθενείς αλλά και οι διοικητές θα μπορούσε να αφορά οποιοδήποτε δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα της Βόρειας Ελλάδας  καθώς, όπως του επισήμαναν και οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών της πόλης,  τα προβλήματα είναι κοινά και οφείλονται σε έναν και μόνο λόγο: την υποχρηματοδότηση της δημόσιας υγείας.

Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι στα νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, έξι μήνες μετά τον θάνατο του μόλις 13 μηνών αγοριού που εμφάνισε συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, οι  παιδιατρικές κλινικές παραμένουν κλειστές.

Χωρίς μαγνητικό τομογράφο ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο

Μνήμες από την περιπέτεια υγείας, που είχε βιώσει ως… περιφερόμενος ασθενής στα νοσοκομεία της Βέροιας και της Νάουσας σε αναζήτηση αξονικού τομογράφου ξαναζωντάνεψαν για τον κ. Λοβέρδο με την επίσκεψη στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Ο υπουργός Υγείας έμαθε επισήμως και αρμοδίως ότι ο μαγνητικός τομογράφος βρίσκεται εκτός λειτουργίας τα τελευταία τρία (!) χρόνια. Το κενό προσπαθεί να καλύψει –όχι πάντοτε αποτελεσματικά- η παραπομπή ή διακομιδή των ασθενών στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» που διαθέτει μαγνητικό τομογράφο.

Παρεμφερή ενημέρωση θα είχε όμως ο υπουργός Υγείας και εάν επισκεπτόταν το «Ιπποκράτειο» καθώς και σε αυτό το νοσοκομείο είναι off οι αξονικοί τομογράφοι αλλά ευτυχώς οι εξετάσεις διενεργούνται χάρη στον «δανεικό» τομογράφο που παραχώρησε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο όταν ανανέωσε τον εξοπλισμό του. «Δανεικός» υπερηχογράφος εξυπηρετεί τους ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα και στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς».

Ο υπουργός Υγείας ενημερώθηκε επίσης για τον Γολγοθά των καρκινοπαθών της Θεσσαλονίκης, που διώχνονται βίαια από το σύστημα δημόσιας υγείας, καθώς αυτό δεν μπορεί να τους περιθάλψει λόγω έλλειψης των αναγκαίων μηχανημάτων και (εξ)ωθούνται στον ιδιωτικό τομέα για να υποβληθούν σε θεραπεία. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε ότι στο Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του ΑΧΕΠΑ υπάρχει μόνο ένας γραμμικός επιταχυντής –πρόκειται για ένα μηχάνημα προαπαιτούμενο για την ακτινοβολία του καρκινοπαθούς-  που δεν καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες των ασθενών.

Χαλασμένος ο μαστογράφος στο Θεαγένειο

Απτή απόδειξη για τον όχι ιδιαίτερα επιτυχημένο τρόπο ρύθμισης των χρεών του ΕΣΥ από την προκάτοχό του στον υπουργικό θώκο έλαβε ο κ. Λοβέρδος κατά την επίσκεψή του στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο, το οποίο μάλιστα επισκέφθηκε και ο πρωθυπουργός

Η αναστολή της προμήθειας αναλώσιμων υλικών από τους προμηθευτές του ΕΣΥ στην αρχή της εβδομάδας  (τρεις μόλις μήνες έπειτα από τον διακανονισμό τους με τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Οικονομίας οι προμηθευτές τους εγκαλούν για αθέτηση της συμφωνίας) είχε ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων να βρεθεί το αντικαρκινικό νοσοκομείο με ένα χαλασμένο μαστογράφο. Το αποτέλεσμα ήταν να ακυρωθούν δεκάδες προγραμματισμένα ραντεβού γυναικών για μαστογραφία –ραντεβού που είχαν ήδη χρόνο αναμονής περισσότερους από τρεις μήνες.

Έλλειμμα περίθαλψης στους καρδιοπαθείς

Σύμφωνα με την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, δυσλειτουργία του συστήματος δημόσιας υγείας καταγράφεται σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των καρδιολογικών περιστατικών. Ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι όταν εφημερεύουν τα νοσοκομεία «Ιπποκράτειο» και «Παναγία» δεν υπάρχει δυνατότητα για τους καρδιοπαθείς να υποβληθούν σε στεφανιογραφία ούτε σε αγγειοπλαστική (μπαλονάκι) λόγω έλλειψης αιμοδυναμικού τμήματος στα αντίστοιχα νοσοκομεία.

protothema.gr