Ιός υπολογιστή ίσως έριξε το αεροπλάνο της Spanair


Ιοί που είχαν προσβάλει τον κεντρικό ηλεκτρονικό υπολογιστή της Spanair ίσως είναι ένας εκ των παραγόντων που οδήγησαν στη συντριβή του αεροσκάφους της εταιρείας πριν από δύο χρόνια στη Mαδρίτη.

Στο αεροδρόμιο Μπαράχας έχασαν τη ζωή τους 154 άνθρωποι στη χειρότερη αεροπορική τραγωδία της τελευταίας 25ετίας στην Ισπανία.

Ο κεντρικός ηλεκτρονικός υπολογιστής της Spanair, ο οποίος καταγράφει τα τεχνικά προβλήματα των αεροσκαφών, δε λειτουργούσε σωστά γιατί είχε προσβληθεί από ιούς, σύμφωνα με εσωτερική έκθεση της αεροπορικής εταιρείας που δημοσιεύει την Παρασκευή η ισπανική εφημερίδα.

Το αεροσκάφος, που είχε προορισμό τα.......... Κανάρια Νησιά, βγήκε από το διάδρομο απογείωσης, συνετρίβη και ανεφλέγη, στις 20 Αυγούστου του 2008. Δεκαοκτώ άνθρωποι επέζησαν.

Εμπειρογνώμονες ερευνούν ακόμα τα αίτια του δυστυχήματος, το οποίο αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι τα κινητά τμήματα που βρίσκονται στα φτερά του αεροσκάφους και χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης, δεν είχαν «βγει» για να βοηθήσουν στην απογείωση.

Το τελικό πόρισμα αναμένεται το Δεκέμβριο.