Spam κρυμμένα πίσω από δίκτυα


Ανάμεσα στα εκατοντάδες spam που φτάνουν καθημερινά στα εισερχόμενα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μαζί με την θρήσκα χήρα που ζητάει δωρεές για τα ορφανά της Αϊτής και τον πρόσφυγα από το Νταρφούρ που θέλει μια γενναιόδωρη κατάθεση στον τραπεζικό του λογαριασμό, πληθαίνουν πλέον και οι θαυμαστές του προφίλ μας στο Facebook ή στο MySpace που ανυπομονούν να επισκεφθούμε το τάδε ξεκαρδιστικό λινκ ή το δείνα γκρουπ.

Εκτός από εμάς, κοινωνικοποιούνται και οι σπάμερ.

Διεθνής έρευνα της εταιρείας Kaspersky για το δεύτερο τρίμηνο του 2010, καταγράφει εμφανή επέκταση του όγκου των κακόβουλων spam που εμφανίζονται ως ειδοποιήσεις προερχόμενες από δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα. Εμφανίζονται κυρίως ως προσκλήσεις από κάποιο κοινωνικό δίκτυο προς τον παραλήπτη να εγκαταστήσει την ενημερωμένη έκδοση κάποιας εφαρμογής ή να αλλάξει το password του.

Στις περιπτώσεις που καταγράφηκαν αυτή τη φορά, οι σύνδεσμοι στους οποίους παρέπεμπαν τα συγκεκριμένα email περιείχαν συνήθως έναν ιό (Trojan) που κατηύθυνε τον χρήστη σε ιστοσελίδες που περιείχαν διαφημιστικό περιεχόμενο και κακόβουλο κώδικα που κατέβαινε στον υπολογιστή του. Ενας από..........
τους τρεις μαζικότερα απεσταλμένους ιούς είχε σχεδιαστεί για να συλλέγει εμπιστευτικές πληροφορίες που ο χρήστης μπορεί να εισάγει σε ιστοσελίδες που επισκέπτεται .

Η πιο μαζική επίθεση καταγράφηκε τον Ιούνιο και εμφανίστηκε στους παραλήπτες ως email προερχόμενο από τα δίκτυα Facebook, Twitter, Digg, Amazon, Windowes Live, YouTube, Skype, και Wikipedia. Θύμιζαν μηνύματα phising αλλά σε αντίθεση με αυτά, που συνήθως έχουν μόνο ένα link σε κακόβουλη ιστοσελίδα, όλοι οι σύνδεσμοί τους οδηγούσαν σε μία τέτοια σελίδα.

Στην γεωγραφική κατατομή των αποστολέων spam, εξακολουθούν να κυριαρχούν η Ασία και η Λατινική Αμερική, απ' όπου εξάγεται περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου όγκου της ανεπιθύμητης αλληλογραφίας. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό θα συνεχιστεί για αρκετά χρόνια ακόμη, καθώς δεν εφαρμόζεται η «δέουσα νομοθεσία».

Στην κατανομή ανά χώρα, όμως, διαπιστώνεται ότι το 15% των ανεπιθύμητων μηνυμάτων προέρχεται από τις ΗΠΑ, και το 8,5% από την Ινδία και ακολουθούν Βιετνάμ, Ρωσία, Βραζιλία, Κορέα, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία, Ρουμανία, Βρετανία, Κολομβία, Γερμανία, Κίνα κλπ. Η Ιταλία και η Ισπανία αναρριχήθηκαν από πολύ χαμηλότερη κατάταξη στο παρελθόν.

Το ανησυχητικό είναι ότι παρά την ευρεία χρήση του Ιντερνετ, παραμένει υψηλό το επίπεδο της άγνοιας των χρηστών για στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας που πρέπει να τηρούν, όπως το να μην ανοίγουν ύποπτα e-mails και φυσικά να μην απαντούν σε αυτά (δείτε σχετικά: http://blo.gr/26v).
enet