Ηλθε η ώρα των πολιτικών για τη Siemens


Μετά τη θερινή ανάπαυλα, τα μέλη της Εξεταστικής πιάνουν εκ νέου δουλειά την προσεχή Τρίτη το μεσημέρι με αντικείμενο τον περαιτέρω προγραμματισμό των ερευνών, δεδομένης της χρονικής προθεσμίας που έχουν λάβει από την Ολομέλεια της Βουλής για την έκδοση πορίσματος ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Το κεντρικό ερώτημα που παραμένει ως τώρα αναπάντητο είναι σε ποιες τσέπες οδηγήθηκαν τα 50 εκατ. ευρώ από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τον χρηματισμό πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων με σκοπό να αναλαμβάνει η γερμανική εταιρεία δημόσιες προμήθειες και έργα στην Ελλάδα. Οπως άλλωστε έχει διαπιστωθεί, αυτά τα 50 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευτεί σε συγκεκριμένους λογαριασμούς στην Ελβετία.

Πρόκειται για τις «μίζες» που έδινε η Siemens, η οποία επιβάρυνε το τίμημα των προμηθειών και έργων που αναλάμβανε με εντολέα το ελληνικό Δημόσιο κατά 10%, από το οποίο το 8% προοριζόταν για χρηματισμό υπηρεσιακών παραγόντων και.........
το 2% για χρηματισμό πολιτικών προσώπων. Οι διαπιστώσεις αυτές αποτελούν, σύμφωνα με μέλη της Εξεταστικής, προάγγελο παραπομπής πολιτικών προσώπων στη λεγόμενη Προανακριτική Επιτροπή προς αναζήτηση ποινικών ευθυνών, ενδεχόμενο που θεωρείται από πολλούς το πιθανότερο.

Δέκα πρώην υπουργοί του ΠαΣοΚ και της ΝΔ έχουν κληθεί από την Εξεταστική Επιτροπή να ανοίξουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και των μελών των οικογενειών τους ώστε να γίνει συγκριτικός έλεγχος με τις κινήσεις ύποπτων εμβασμάτων που διακινήθηκαν σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Πρόκειται για τους κκ. Τ. Μαντέλη, Α. Τσοχατζόπουλο, Ι. Παπαντωνίου , Ν. Χριστοδουλάκη και Χρ. Βερελή από το ΠαΣοΚ και Γ. Βουλγαράκη, Μ. Λιάπη, Γ. Αλογοσκούφη , Β. Πολύδωρα και Χρ. Μαρκογιαννάκη από τη ΝΔ, οι οποίοι δεν έχουν εκφράσει αντίρρηση στο να έρθουν στο φως τα περιουσιακά τους στοιχεία, αν και οι συγκεκριμένοι χειρισμοί εκ μέρους της Εξεταστικής Επιτροπής προκάλεσαν την αντίδρασή τους, καθώς θεωρήθηκαν «πολιτικά απαράδεκτοι και ηθικά διερευνητέοι». Πάντως, η επίμαχη λίστα αναμένεται να μεγαλώσει, καθώς η συμφωνία στην οποία έχουν έλθει τα κόμματα προβλέπει όλους τους υπουργούς και υφυπουργούς οι οποίοι υπέγραψαν και υλοποίησαν τις προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ Δημοσίου και Siemens, όπως και τις τροποποιητικές συμβάσεις από το 1997.