«Δεν είναι της μόδας…»


Γράφει η Θέκλα Παρασκευούδη,

Ο Αύγουστος, ως ο μήνας διακοπών και χαλάρωσης σχεδόν όλων μας, στοχεύει στο να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας για να αντιμετωπίσουμε τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Έτσι ακριβώς λειτουργεί και το περιβάλλον, δεν διαφέρει από τον άνθρωπο. Χρειάζεται και αυτό τη δική του φροντίδα για να βρίσκεται σε μια φυσιολογική κατάσταση σήμερα για να μπορεί να ανταπεξέλθει σε δύσκολες καταστάσεις στο μέλλον.
Δυστυχώς όμως, γινόμαστε πρωταγωνιστές και μάρτυρες της κακοποίησης του οικοσυστήματος, και θεατές της απουσίας ουσιαστικής παρέμβασης από τους υπευθύνους.
Δεν είναι της μόδας η ενασχόληση με το περιβάλλον, είναι καθήκον όλων μας. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς περιβαλλοντολόγος για να συμμετέχει στην προστασία του!
Αυτή η πραγματικότητα όμως δεν αγγίζει μόνο τα ελληνικά πεπραγμένα αλλά έχει παγκόσμια εμβέλεια.
Φωτεινά παραδείγματα, οι πυρκαγιές τεράστιων εκτάσεων όπως αυτές στη Ρωσία, που ξυπνούν σε όλους μας δυσάρεστες μνήμες αλλά και η περιβαλλοντική καταστροφή από την πετρελαιοκηλίδα στο κόλπο του Μεξικό μας υπενθυμίζουν πως πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα από την άλλη, με τους εξουθενωτικούς καύσωνες ή με τις καταστροφικές πλημμύρες, τους ..........

τυφώνες και τους ανεμοστρόβιλους που μαστίζουν τόσες χώρες δεν αφήνουν πίσω τους μόνο υλικές καταστροφές αλλά απώλειες ανθρώπινων ζωών. Όλα αυτά υποδηλώνουν μια συνεχή και αέναη προσπάθεια προστασίας και διατήρησης του φυσικού μας πλούτου.
Πόσο μάλλον, όπου στις μέρες μας περισσότερο από κάθε άλλη εποχή γίνεται λόγος για το φυσικό περιβάλλον και την οικολογία μιας και το περιβάλλον βιώνει πρωτοφανή αποτελέσματα από τις αλόγιστες ενέργειες του ανθρώπου.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, όταν μόνο στη χώρα μας για παράδειγμα από την αρχή του έτους έχουν εκδηλωθεί 4.780 πυρκαγιές που μεταφράζεται σε 22.2.8,8 δασικές εκτάσεις, πως αλλιώς από επιτακτική ανάγκη λέγεται η κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων αρχικά και έπειτα όλων των πολιτών ξεχωριστά.
Σε τοπικό επίπεδο γινόμαστε μάρτυρες της καταπάτησης του ποταμού Πηνειού αφού αντί για στολίδι της πόλης μας μετατρέπεται σε σκουπιδότοπο και «χώρο φιλοξενίας» των λυμάτων και των αποβλήτων διάφορων βιομηχανιών. Την ίδια ώρα που οι Λαρισαίοι απολαμβάνουν την βόλτα τους στις όχθες του, κάποιοι ασυνείδητοι συντελούν στην ανεπανόρθωτη ζημιά του ποταμού.
Παράλληλα, ήρθε ξανά στο προσκήνιο και η εκμετάλλευση του λιγνίτη από την περιοχή της Ελασσόνας, που αξίζει να αναφέρουμε πως είναι από τις μεγαλύτερες γεωργικό-κτηνοτροφικές περιοχές. Είναι ένας παράγοντας που πρέπει να συμμετρηθεί σε οποιαδήποτε απόφαση. Κανείς δεν υποστηρίζει πως η ανάπτυξη και η πρόοδος πρέπει να σταματήσουν ή να ολιγωρούν αλλά είναι δυνατό να επιτευχθούν με την υιοθέτηση πολιτικής φιλικότερης προς το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων.
Απαιτείται βέβαια μια συντονισμένη αντίδραση και κινητοποίηση όλων μας με λάβαρο την προστασία των ανθρώπων. Από μόνο του αυτό συνεπάγεται με την διατήρηση ενός υγιούς οικοσυστήματος και παράλληλα την προώθηση περιβαλλοντικής συνείδησης.
Είμαστε φιλοξενούμενοι στον πλανήτη γη, ο οποίος μας παρέχει τα βασικότερα για την διαβίωση μας, δεν είναι θέμα ευγένειας αλλά απλής λογικής η διασφάλιση του αύριο..

Θέκλα Παρασκευούδη,
Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Περιβάλλοντος (Ε.Ο.Π.)
www.thekla.gr