Ασφυξία και οργή στη Ρωσία


Πολιτικό «καύσωνα» φέρνουν οι φωτιές
 Στον αποπνικτικό κλοιό του τοξικού νέφους εξακολουθεί να βρίσκεται η Μόσχα, καθώς τουλάχιστον 50 πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται ανεξέλεγκτα στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας. Εκτός από τον υδράργυρο και τα τοξικά αέρια, σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα βρίσκεται και η οργή κατά της ρωσικής κυβέρνησης. Η Μόσχα θα συνεχίσει να πνίγεται στον καπνό τουλάχιστον έως την ερχόμενη Τετάρτη, σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας κι ενώ οι τιμές των τοξικών αερίων παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Σε μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες το μεσημέρι, οι τιμές του διοξειδίου του άνθρακα βρέθηκαν 3,1 φορές υψηλότερες από τα φυσιολογικά επίπεδα, των σωματιδίων 2 φορές και 2,5 φορές των υδρογονανθράκων...


Oι αρχές επιχειρούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση επεκτείνοντας σε 24ωρη βάση την επιχείρηση ελέγχου των εστιών στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας. Παράλληλα, και για πρώτη φορά εδώ και δύο εβδομάδες, οι δημοτικές αρχές της Μόσχας άνοιξαν 120 ειδικά κέντρα τα οποία διαθέτουν κλιματισμό προκειμένου οι Μοσχοβίτες «να πάρουν μια ανάσα», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά αξιωματούχος του δήμου.

Πυρηνική απειλή
Περίπου 350 χιλιόμετρα ανατολικά της ρωσικής πρωτεύουσας, στο Σάροβ, ο στρατός προχώρησε στη διάνοιξη ενός καναλιού μήκους 8 χιλιομέτρων σε μια προσπάθεια να προστατεύσει από τις φλόγες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της περιοχής. Το Σάροβ είναι μια κλειστή πόλη στο πυρηνικό εργοστάσιο του οποίου κατασκευάστηκε το 1949 η πρώτη ατομική βόμβα της σοβιετικής εποχής. Από τότε παραμένει το βασικό κέντρο πυρηνικής ενέργειας στη Ρωσία. Το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών χαρακτήρισε την κατάσταση «υπό έλεγχο», ενώ ο επικεφαλής της μονάδας έχει διαβεβαιώσει, από την περασμένη Πέμπτη, τον ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ότι έχουν απομακρυνθεί όλα τα εκρηκτικά και ραδιενεργά υλικά από τις εγκαταστάσεις.

Εκτός όμως από το τοξικό νέφος που πνίγει τη Μόσχα και την πυρηνική απειλή στο Σάροβ, η ρωσική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την οργή που προκαλούν μεταξύ άλλων οι περίπου 4.000 άστεγοι και ο θάνατος τουλάχιστον 52 ανθρώπων. Αντίθετα απ΄ ό,τι συνηθιζόταν στη σοβιετική εποχή, το Κρεμλίνο αυτήν τη φορά δεν έκρυψε το μέγεθος της καταστροφής και απηύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια με αποτέλεσμα να επιχειρούν αυτήν τη στιγμή στη Ρωσία επίγειες και εναέριες δυνάμεις από τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Βουλγαρία, αλλά και από μια σειρά πρώην σοβιετικών δημοκρατιών μεταξύ των οποίων είναι το Καζαχστάν, η Λευκορωσία, η Ουκρανία, η Λιθουανία και το Αζερμπαϊτζάν. Το βράδυ της Δευτέρας αναμένονται στη Μόσχα και 159 πολωνοί πυροσβέστες, οι οποίοι μεταβαίνουν οδικώς στη Ρωσία με πενήντα πυροσβεστικά οχήματα. Η διεθνής κινητοποίηση, πάντως, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ήσσονα προσπάθεια που φαίνεται να καταβάλει ο δήμαρχος της Μόσχας Γιούρι Λούζκοφ, ο οποίος στις αρχές της περασμένης εβδομάδας προτίμησε να φύγει για διακοπές. Σε εμφανή αδυναμία να αντιμετωπίσει την κατάσταση, το Κρεμλίνο καταφεύγει σε επικοινωνιακού χαρακτήρα εξαγγελίες για να κατευνάσει την κοινωνική δυσαρέσκεια. Καλώντας άλλους αξιωματούχους να τον μιμηθούν, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει 350.000 ρούβλια (περίπου 9.000 ευρώ) από την προσωπική του περιουσία για την ανακούφιση των πληγέντων. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στους μισθούς δύο ετών. Ομως, δεν επαρκεί παρά για την κάλυψη του ενός έκτου του κόστους κατασκευής ενός κατεστραμμένου από τις φλόγες σπιτιού.

Απάντηση Πούτιν
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν υποχρεώθηκε- μάλλον για πρώτη φορά όπως επισημαίνουν οι «Νew Υork Τimes»- να απαντήσει ως υπόλογος στις επικρίσεις που διατυπώνονται εις βάρος της κυβέρνησης. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφθηκε ένα χωριό στο Νίζνι Νοβγκόροντ, περιοχή όπου έχουν χάσει έντεκα άνθρωποι τη ζωή τους από τις πυρκαγιές. Παρουσίαζε το σχέδιο των αποζημιώσεων όταν τον διέκοψε μια γυναίκα: «Δεν κάνατε τίποτε, τα πάντα καίγονται, μη δίνετε υποσχέσεις», του είπε. Ο Πούτιν απάντησε ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτε πλέον για το καμένο χωριό και - ασυνήθιστος σε επεισόδια του είδους- άρχισε να περιγράφει από την αρχή το σχέδιο αποζημιώσεων. Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπολύει και η αντιπολίτευση, η οποία ζητεί ματαίως να κηρυχθεί η Μόσχα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να σταματήσει η λειτουργία όλων των εργοστασίων της περιοχής προκειμένου να μην επιβαρύνεται επιπλέον η ατμόσφαιρα.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι πυρκαγιές ανέδειξαν το βαθύτερο πρόβλημα αποδιοργάνωσης της χώρας, η οποία οφείλεται στο- τόσο αγαπημένο στον Βλαντίμιρ Πούτιν- υπερσυγκεντρωτικό σύστημα εξουσίας, αλλά και στην εκτεταμένη διαφθορά των τοπικών αρχών. Οι συνέπειες δεν άργησαν να φανούν: πολλοί πυροσβεστικοί σταθμοί στα χωριά σταμάτησαν να χρηματοδοτούνται και τα αντιπυρικά μέτρα της σοβιετικής εποχής εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους.

TANEA