Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα . Πύρινα μέτωπα σε Κύθηρα, Ζάκυνθο, Θεσπρωτία


Μάχη με τις φλόγες δίνουν και σήμερα οι πυροσβέστες με τις προσπάθειες τους να εστιάζονται σε τρία μεγάλα μέτωπα, σε Κύθηρα, Ζάκυνθο και Θεσπρωτία.

Στα Κύθηρα, η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου συνεχίζει και σήμερα το καταστροφικό της έργο, στην περιοχή Αγία Μονή στα Κύθηρα. Η φωτιά αναζωπυρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής και μέχρι τις 4 το απόγευμα από αέρος επιχειρούσε μόνο ένα ελικόπτερο Σκόρπιον, με αποτέλεσμα να λάβει και πάλι μεγάλες διαστάσεις.

Αργότερα όταν η φωτιά είχε πάρει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις κατέφθασαν 3 πυροσβεστικά αεροσκάφη, τα οποία ωστόσο παρά τις συνεχείς ρίψεις μέχρι και νωρίς το βράδυ δεν κατάφεραν να ανακόψουν την εξέλιξη της.Το μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται σε μήκος 2 χιλιομέτρων μεταξύ Λειβαδιού και Αβλέμονα. Η φωτιά πέραν της χορτολιβαδικής έκτασης έχει κάψει και πολλά μελίσσια. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 47 πυροσβέστες και 48 άτομα πεζοπόρο τμήμα με 17 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Επίσης, πυρκαγιά βρίσκεται σε.............. εξέλιξη από χθες στην περιοχή Λαγόποδο στη Ζάκυνθο. Στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς συμμετέχουν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα.

Τρίτο δύσκολο μέτωπο, στη Θεσπρωτία, και συγκεκριμένα σε δύσβατη περιοχή στο Βαβούριο. Επί τόπου, 6 οχήματα με 15 πυροσβέστες, καθώς και 8 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Μία ανάσα από τα σπίτια έφτασε χθες η φωτιά και στην Αμφιλοχία, η οποία τώρα έχει τεθεί υπό έλεγχο. Η φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση στο δήμο Ινάχου και απείλησε παρακείμενο οικισμό.

Στην Αττική υπό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στη Βάρη. Οι φλόγες έφτασαν στις αυλές των σπιτιών καίγοντας κήπους αλλά και παρκαρισμένα οχήματα.

Επίσης υπο μερικό έλεγχο έχει θέσει η πυροσβεστική και την πυρκαγιά στο Θέμελο Πάργας του Νομού Θεσπρωτίας.

Τέλος, υπό έλεγχο, έχουν καταφέρει να θέσουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, την πυρκαγιά που ξέσπασε κοντά στο σπήλαιο της Παιανίας, στην Αττική, καθώς και την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει νωρίτερα στην περιοχή Σελάκανο στην Ιεράπετρα της Κρήτης.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και για αύριο Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010 προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις:

1. Αθηνών,
2. Ανατολικής Αττικής,
3. Ευβοίας,
4. Λέσβου,
5. Χίου,
6. Σάμου
7. Ηρακλείου,
8. Λασιθίου,
9. Ρεθύμνου και
10. Χανίων