ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ Περιμένοντας τα «πράσινα» χρίσματα

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι υποψήφιοι… υποψήφιοι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης, που επιθυμούν να πάρουν το «πράσινο» χρίσμα

Της Χρύσας Κυριακού

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται πολλοί υποψήφιοι… υποψήφιοι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης αλλά και γενικότερα ολόκληρης της Ελλάδας, που επιθυμούν να πάρουν το «πράσινο» χρίσμα για τις εκλογές του ερχόμενου Νοέμβρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις μετά την γιορτή του Δεκαπενταύγουστου.
Όπως υποστηρίζουν στελέχη του κόμματος, το κυβερνών κόμμα τις επόμενες ημέρες, θα ανακοινώσει τα ονόματα περίπου 100 υποψηφίων, δημάρχων, οι οποίοι θα έχουν τη στήριξη του κόμματος. Έτσι, το ΠΑΣΟΚ θα έχει ανακοινώσει το 50% των υποψηφίων δημάρχων, οι οποίοι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα έχουν το «χρίσμα» της Ιπποκράτους. Όσον αφορά στους υπόλοιπους δήμους, που αποτελούν και δύσκολες περιπτώσεις, το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται να μη δώσει «χρίσματα», αλλά να αφήσει τις δημοτικές και νομαρχιακές οργανώσεις του να επιλέξουν μια προσωπικότητα ευρύτερης αποδοχής, στην οποία θα δώσουν τη στήριξή τους.

Στο δήμο Θεσσαλονίκης

Στο δήμο Θεσσαλονίκης οι περισσότεροι υποψήφιοι περιμένουν την άνοδο στην πόλη του γραμματέα του κόμματος, κ. Ξυνίδη, ώστε να......... ενημερωθούν για τις προθέσεις του κόμματος. Ο κ. Ξυνίδης στην προηγούμενη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη δεν συναντήθηκε με τον Γ. Μπουτάρη, κάτι που αναμένεται να γίνει αυτή τη φορά. Από τα χείλη του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως κρέμονται και οι υποψήφιοι, που έχουν ζητήσει το χρίσμα του κόμματος, όπως ο Ν. Ευθυμιάδης και ο Μπ. Μπαρμπουνάκης.

Στο δήμο Νεάπολης Συκεών

Στο δήμο «αγκάθι» όπως τον χαρακτηρίζουν πολλοί και οι δυο εν ενεργεία δήμαρχοι περιμένουν την επόμενη συνάντηση με τον κ. Ξυνίδη (την Τρίτη κατά σειρά αφού προηγήθηκαν άλλες δύο, μία στη Θεσσαλονίκη και μια στην Αθήνα). Και ο Νάκης Λαδόπουλος αλλά και ο Σίμος Δανιηλίδης επιθυμούν τη στήριξη του κόμματος, αν και δεν κάνουν πίσω στη διεκδίκηση του δημαρχικακού θώκου ακόμη και εάν τελικά το κόμμα δεν τους στηρίξει.

Στο δήμο Παύλου Μελά

Στον νέο αυτό δήμο, αν και τα πράγματα στην αρχή φαινόταν εύκολα, στην πορεία άλλαξαν με τους δυο εκ των τριών εν ενεργεία δημάρχων να διεκδικούν το χρίσμα. Παρά τις προσπάθειες να καταλήξουν σε κοινό ψηφοδέλτιο, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Ο νυν δήμαρχος Πολίχνης, Κ. Θεοδωρίδης ανακοίνωσε και επίσημα υποψηφιότητα έχοντας στο πλευρό του τον δήμαρχο Ευκαρπίας, Χ. Πανταζόγλου ενώ σίγουρα υποψήφιος δηλώνει και ο νυν δήμαρχος Σταυρούπολης Σ. Σερασίδης.
Στο δήμο Καλαμαριάς
Κάτι παραπάνω από βέβαιο είναι ότι το «πράσινο» χρίσμα θα πάρει ο νυν δήμαρχος, Θεοδόσης Μπακογλίδης, ο οποίος τον περασμένο Φεβρουάριο διαδέχθηκε τον Χρ. Οικονομίδη, όταν ο τελευταίος αποχώρησε από την ενεργό δράση.
Στις 3 Σεπτεμβρίου οι περιφερειάρχες
Όσον αφορά στους υποψηφίους περιφερειάρχες, που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, αναμένεται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στην επετειακή εκδήλωση για την ίδρυση του κυβερνώντος κόμματος, που θα γίνει, φέτος, για πρώτη φορά, στη Θεσσαλονίκη στις 3 Σεπτεμβρίου. Τα ονόματα που έχουν ακουστεί για τη θέση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας είναι πολλά, χωρίς μέχρι στιγμής να μπορέσουμε να μιλήσουμε για φαβορί.
Αν και το όνομα του υφυπουργού Υποδομών έχει ακουστεί πολύ, ο Γιάννης Μαγκριώτης φέρεται να έχει απαντήσει αρνητικά στην πρόταση του κόμματός του. Αρνητική απάντηση έχουν δώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο πρώην υφυπουργός Γιώργος Φλωρίδης αλλά και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης και ο υφυπουργός Οικονομίας, Μάρκος Μπόλαρης, οι οποίοι δεν αποκλείεται τελικά να πουν το «ναι» σε περίπτωση που τους ασκηθεί ιδιαίτερη πίεση από το κόμμα. Στο τραπέζι επίσης έχει πέσει το όνομα του δημάρχου Συκεών, Σίμου Δανιηλίδη, υποψηφιότητα όμως που δεν συγκεντρώνει την αποδοχή από τους υπολοίπους νομούς της περιφέρειας, καθώς είναι ιδιαίτερα γνωστός μόνο στον νομό Θεσσαλονίκης.