μα τον τουτάτη

Γράφει ο Ελλην Φορολογούμενος

Η ΤΑΡΙΦΑ που χρεώνουν οι γιατροί στις εταιρείες ορθοπεδικών για να «σπρώξουν» στα νοσοκομεία τα υλικά τους αρχίζει από 350 ευρώ για μια επέμβαση ημιολικής αρθροπλαστικής ισχίου και φτάνει τα 1.500 ευρώ στην περίπτωση ολικής αρθροπλαστικής δακτύλων. Για ολική αρθροπλαστική ώμου οι μίζες κυμαίνονται από 800-900 ευρώ για κάθε επέμβαση, ενώ για κάθε ολική αρθροπλαστική γόνατος ο γιατρός κερδίζει 1.100 έως 1.250 ευρώ. Τα ποσά αυτά δεν είναι οι μοναδικές «χορηγίες» των εταιρειών προς τους γιατρούς. Τη λίστα συμπληρώνουν ταξίδια διακοπών
και ταξίδια συνεδρίων, δώρα που ξεκινούν από οικοσκευές και φτάνουν έως αυτοκίνητα, πάντα με αντάλλαγμα τη συνεργασία, πλήρεις εξοπλισμούς ιατρείων, «χορηγίες» για χτίσιμο κατοικιών ή ακόμα και για τη χρηματοδότηση μεταπτυχιακών σπουδών. Οι ταρίφες και η αξία των δώρων κλιμακώνονται ανάλογα με την ισχύ του γιατρού. Έτσι, όταν η συμφωνία αφορά διευθυντές κλινικών με πολλά.......... χειρουργεία, αναπληρωτές διευθυντές ή επιμελητές με μεγάλο αριθμό περιστατικών, τα ποσά προσαυξάνονται σημαντικά.
Μετά τις τελευταίες ραγδαίες αποκαλύψεις στον χώρο της υγείας, πληθαίνουν πλέον οι φωνές αυτών που υποστηρίζουν ότι κάποιοι γιατροί , δεν πρέπει να δίνουν τον όρκο στον Ιπποκράτη , αλλά τον όρκο στον Τουτάτη * (γαλατική θεότητα που αναφέρεται στον Αστερίξ και ήτο θεότητα- προστάτης του εμπορίου).