Πάνω από όλα η υγεία των πολιτών!!

Συντονιστική επιτροπή αγώνα Μεγαλόπολης

Ανακοίνωση

Συμπολίτες και συμπολίτισσες

Δυστυχώς οι προσπάθειες και το αναφαίρετο δικαίωμα των κατοίκων της περιοχής της Μεγαλόπολης, για μια ανθρώπινη διαβίωση στον τόπο τους από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ ΑΕ και των θυγατρικών τους, φαίνεται να δοκιμάζονται για ακόμα μια φορά.

Μαζί όμως με τους απλούς κατοίκους δοκιμάζετε και όλο το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα που πρέπει να κατοχυρώνει την αξιοπρεπή διαβίωση των κατοίκων της περιοχής μας την εφαρμογή των νόμων την υλοποίηση των δεσμεύσεων των ανθρώπων που είναι υπεύθυνοι για την πορεία του τόπου μας αλλά πάνω από όλα την εφαρμογή των δυνατοτήτων που παρέχει το σύνταγμα για όλους τους πολίτες.

Αφορμή για τις παραπάνω σκέψεις είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή ενός από τους μεγαλύτερους φωτοβολταικους σταθμούς στην περιοχή της Μεγαλόπολης.

Η ΔΕΗ ΑΕ αγνοώντας επιδεικτικά τις περιβαλλοντικές μελέτες που ανέφεραν ρητά ότι είναι υποχρεωμένη, λόγω της .........συνέχισης λειτουργίας και επέκτασης του ορυχείου ψαθιού, να δημιουργήσει συμπαγές δάσος χώρους πρασίνου και αναψυχής για την προστασία της πόλης και της υγείας των κατοίκων, έκοψε πρόσφατα παράνομα 5000 δέντρα και τώρα δίνει στη δημοσιότητα την προκήρυξη του διαγωνισμού. Παράλληλα επισημαίνουμε ότι δεν υπάρχει κανένα πάρκο αναψυχής σε ολόκληρη την περιοχή.

Η ΔΕΗ ΑΕ αγνοώντας επιδεικτικά τις αντιδράσεις των κατοίκων για τον χώρο κατασκευής του, την προσφυγή στο συμβούλιο επικρατείας κατοίκων της πόλης και συλλόγων της περιοχής,χωρίς να έχουν εκδικαστεί ακόμα οι υποθέσεις, συμπεριφέρεται σαν κατακτητής στην περιοχή.

Αδιαφορώντας για τις υποχρεώσεις της απέναντι στους νόμους, που από τις δραστηριότητες της οι καρκίνοι και οι πνευμονοπάθειες θερίζουν την περιοχή σύμφωνα με τη δήλωση του βουλευτή και πρώην υπουργού Κεφαλογιάννη στη βουλή.

Χωρίς κανείς από τους τοπικούς άρχοντες να αντιδρά, κανένας να νοιάζεται για το μέλλον και την υγεία των κατοίκων της περιοχής, αλλά να ενδιαφερονται όλοι για τα κέρδη της ΔΕΗ και όχι μόνο.

Παράλληλα όμως δημιουργούνται μια σειρά ερωτήματα μετά την διακήρυξη κατασκευής του φωτοβολταικου σταθμού;

Γιατί δεν αναφέρετε το σύνολο των έργων πχ δεντροφυτεύσεις, περιβάλλον χώρος, λίμνες που έχει δεσμευτεί η ΔΕΗ ανανεώσιμες να κατασκευάσει.

Γιατί παρουσιάζετε σαν ανταποδοτικό έργο η κατασκευή του περιφερειακού δρόμου από την ΔΕΗ ανανεώσιμες, όταν τον προηγούμενο μήνα ο δήμος Μεγαλόπολης ανέφερε σε διακήρυξη του στην εφημερίδα αιχμή της Αρκαδίας ότι ο περιφερειακός δρόμος θα χρηματοδοτηθεί από τα χρήματα που θα εισπράξει ο δήμος από την χρέωση φωτισμού των χώρων και δρόμων της ΔΕΗ δηλαδή από δημοτικά έσοδα. τι τελικά ισχύει; Ποιος θα χρηματοδοτήσει τον δρόμο;

Το ποσό των 200000 χιλιάδων ευρώ το χρόνο γιατί θα δίνετε στο δήμο, όταν ο προηγούμενος υπουργός περιβάλλοντος με απόφαση του ανέφερε ότι το ανταποδοτικό τέλος 3% που υποχρεώνετε να καταβάλει ο εκάστοτε παραγωγός ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα μεταφέρεται και θα μειώνεται ο λογαριασμός του συνόλου των κατοίκων της περιοχής και όχι να γίνετε μάντρες και ανούσια έργα για να αποκομίζουν κάποιοι τεράστια χρηματικά ποσά, όπως γίνεται με το ΕΑΠ.

Για όλους τους παραπάνω λόγους πιστεύουμε ότι πρέπει:

α) Να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός κατασκευής του έργου και να σταματήσουν οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου.

β) Να απαντηθούν τα παραπάνω ερωτήματα σε σχέση με τα ανταποδοτικά οφέλη.

γ) Η δημοτική αρχή και προσωπικά ο δήμαρχος να ενημερώσει την κοινωνία της περιοχής αν ευσταθούν οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Κεφαλογιάννη και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την διασφάλιση της υγεία τους, σε αντίθετη περίπτωση η ευθύνη που αναλαμβάνει είναι τεράστια.

Εμείς θα συνεχίσουμε να επιμένουμε ότι πρέπει να αλλάξει ο χώρος κατασκευής του φωτοβολταικου σταθμού από τη θέση αυτή και να παρθούν μέτρα προστασίας για την υγεία των πολιτών.