Αρπάζουν εκτάσεις από Λάκωνες αγρότες!



- Μετά την Κρήτη και την Εύβοια, ήρθε η σειρά της Λακωνίας...

anemogenitria fotia1Μετά την υφαρπαγή της γης σε Κρήτη και Εύβοια, μέσω σκανδαλώδους αντισυνταγματικής διάταξης την οποία εισήγαγε η υπουργός ΥΠΕΚΑ κ. Μπιρμπίλη, στο ν/σ για την διείσδυση των ΑΠΕ πολιτών και τη θύελλα αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών, δημοσίευμα της εφημερίδας "τα Βάτικα", αποκαλύπτει πως το ίδιο συμβαίνει σήμερα και στη Λακωνία!
Διαβάστε το ολόκληρο το άρθρο...



"Εκποιείται ο τόπος με αντίτιμο …το ενοίκιο του μελισσοκόμου!!!
Δεκάδες συμπατριώτες μας κινδυνεύουν να χάσουν ιδιοκτησίες τους


(Του Γιάννη Ψαρράκη, από την εφημερίδα "τα Βάτικα")


Κατά το τέλος του 2008 είχε γίνει αντιληπτό ότι μεταξύ της εταιρείας «Αιολικά πάρκα Λακωνίας Βρυσάκια ΑΕ», και ιδιωτών του τόπου είχαν συναφθεί 3 μισθωτήρια συμβόλαια, με τα οποία μισθώνονταν για μακρύ χρονικό διάστημα δήθεν βοσκότοποι, για την εγκατάσταση αιολικών σταθμών. Το περίεργο είναι ότι τα συμβόλαια αυτά ............έγιναν σε συμβολαιογραφείο του Γυθείου, και όχι της Νεάπολης. Αφού αυτό έγινε αντιληπτό από τους δημότες του Δήμου Στάθη Βελιώτη, Γιάννη Ψαρράκη, και Νίκο Μιχαλέττο, έγινε υπόμνημα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Αποτέλεσμα του υπομνήματος ήταν να επιληφθεί η Δικαιοσύνη και η αυτοψία του Δασαρχείου να διαπιστώσει ότι οι μισθώσεις αφορούσαν εκτάσεις δυσπρόσιτες, και στις οποίες δεν υπήρχαν οι δρόμοι που αναφέρονταν στα τοπογραφικά, κυρίως δε αφορούσαν δημόσιες δασικές εκτάσεις.

Οι εμπλεκόμενοι για να αποφύγουν την ποινική δίωξη, αναγκάστηκαν να ανακαλέσουν τα παράνομα μισθωτήρια ( έγγραφο 2758/09/15-1-2010 του Δασαρχείου Μολάων). Η εταιρεία «Αιολικά πάρκα Λακωνίας Βρυσάκια ΑΕ» επανήλθε με διαφορετικό τρόπο και με 4 αιτήσεις της στις 24-9-2009 ζητούσε τον χαρακτηρισμό ως δασικών, εκτάσεων συνολικά 13.106 στρεμμάτων για την εγκατάσταση αιολικών σταθμών.

Με την αριθ. 2061/09/15-4-2010 Πράξη του Δασάρχη Μολάων, χαρακτηρίζεται ως δασική έκταση 3.784 στρεμμάτων στη θέση Κριθίνα των Δημοτικών Διαμερισμάτων Αγίου Νικολάου και Βελανιδίων. Με την αριθ, 2060/09/19-4-2010 Πράξη του Δασάρχη Μολάων, χαρακτηρίζεται ως δασική έκταση 3.714 στρεμμάτων στις θέσεις Λυκογκρεμός - Κορφοκαστέλλα Δ.Δ Αγίου Νικολάου και Βελανιδίων.

Με την αριθ. 2062/09/20-4-2010 Πράξη του Δασάρχη Μολάων, χαρακτηρίζεται ως δασική έκταση 3.077 στρεμμάτων στη θέση Βρυσάκια - Κρανί , που συμπεριλαμβάνεται στα Δ.Δ. Βελανιδίων, Αγίου Νικολάου, Λαχίου και Καστανέας. Με την αριθ. 2063/09/20-4-2010 Πράξη του Δασάρχη Μολάων, χαρακτηρίζεται ως δασική έκταση 1.972 στρεμμάτων στη θέση Βάρδια - Χουνάρες (πάει και ο Καβομαλιάς) των Δ.Δ Βελανιδίων και Αγίου Νικολάου.

Όλες οι παραπάνω εκτάσεις δεσμεύονται για την εταιρεία «Αιολικά Πάρκα Λακωνίας Βρυσάκια ΑΕ» σύμφωνα με την παρ. 11 του άρθρου 12 του ν/σ για τις ΑΠΕ. Το χειρισμό αυτό της ως άνω εταιρείας, διευκόλυνε η παραπάνω σκανδαλώδης αντισυνταγματική διάταξη την οποία εισήγαγε η υπουργός ΥΠΕΚΑ κ. Μπιρμπίλη, στο ν/σ για την διείσδυση των ΑΠΕ. Ακριβέστερα η παραπάνω παράγραφος προβλέπει:

«β) Η πράξη χαρακτηρισμού, μετά τη νόμιμη δημοσιοποίησή της, έχει το τεκμήριο νομιμότητας και δεσμεύει τις αρμόδιες υπηρεσίες της Διοίκησης, οι οποίες οφείλουν, εφόσον πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις του νόμου, να προωθήσουν τον φάκελο έγκρισης επέμβασης σε εκτάσεις που διαχειρίζονται από τη δασική υπηρεσία, να χορηγήσουν την έγκριση επέμβασης αν απαιτείται, να εγκρίνουν τους οικείους περιβαλλοντικούς όρους, να εκδώσουν την άδεια εγκατάστασης, να εγκαταστήσουν τον φορέα του έργου στην έκταση, εκδίδοντας και το σχετικό πρωτόκολλο εγκατάστασης, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποβληθεί ή όχι ενστάσεις κατά της Πράξης Χαρακτηρισμού και ανεξαρτήτως εάν έχει τελεσιδικήσει ή όχι η πράξη χαρακτηρισμού.»

Η διάταξη αυτή έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε Κρήτη και Εύβοια ( τώρα πλέον αφορά και τα Βάτικα) καθώς εκατοντάδες κτηνοτρόφοι και γεωργοί βλέπουν τα χωράφια τους και τα στανοτόπια τους να χαρακτηρίζονται ως δημόσιες δασικές εκτάσεις και να παραχωρούνται στις εταιρείες αιολικών πάρκων. Η πράξη αυτή αποτελεί στην ουσία ένα δώρο του ΥΠΕΚΑ προς τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αιολική ενέργεια.

Καθώς στις μισθώσεις ιδιωτικών εκτάσεων το ενοίκιο κυμαινόταν από 1000 -1500 ευρώ/ στρέμμα ετησίως, τώρα στις δημόσιες δασικές εκτάσεις το ενοίκιο που καταβάλλεται είναι το ενοίκιο του μελισσοκόμου ( 50 ευρώ/στρέμμα). Επίσης ένα άλλο μεγάλο δώρο προς τις εταιρείες, δίνεται από το ΥΠΕΚΑ με την παρ, 2β του άρθρου 5 του ν/σ.

Με το προηγούμενο Ειδικό Πλαίσιο Σουφλιά οι εγγυημένες τιμές αγοράς ρεύματος του ΔΕΣΜΗΕ ήταν: από θερμικές μονάδες 25 ευρώ/MWh, από αιολικές μονάδες 75 ευρώ/MWh, ενώ από φωτοβολταϊκά 450 ευρώ/MWh. Με σκανδαλώδη ρύθμιση του παραπάνω άρθρου η κ. Μπιρμπίλη στις αιολικές μονάδες ισχύος κάτω των 50MW (που αποτελούν και το 85% των μονάδων) ανεβάζει την τιμή αγοράς από 75 ευρώ/MWh σε 250 ευρώ/MWh.

(α) Αιολική ενέργεια που αξιοποιείται με χερσαίες εγκαταστάσεις ισχύος μεγαλύτερης των 50kW 87,85 99,45 ευρώ (β) Αιολική ενέργεια που αξιοποιείται με εγκαταστάσεις ισχύος μικρότερης ή ίσης των 50kW 250 ευρώ (γ) Φωτοβολταϊκά έως 10kWpeak στον οικιακό τομέα και σε μικρές επιχειρήσεις (σύμφωνα με το ειδικό πρόγραμμα σε κτιριακές εγκαταστάσεις - ΚΥΑ 12323/ΓΓ 175/4.6.2009, Β’ 1079) 550 ευρώ

Έπειτα μας μιλούν για δωρεάν ενέργεια. Μία ενέργεια που είμαστε υποχρεωμένοι να φορολογούμαστε και να επιδοτούμε την εγκατάσταση τους κατά 60% ενδεχομένως και παραπάνω, να τους χαρίζουμε τη γη και το φυσικό περιβάλλον με το ενοίκιο του μελισσοκόμου και να τους αγοράζουμε το ρεύμα 10 φορές παραπάνω από ό,τι από τους συμβατικούς σταθμούς ή την εισαγωγή ρεύματος.

Η αιολική ενέργεια όπως προωθείται στη χώρα είναι ένα περιβαλλοντικό έγκλημα με πράσινο μανδύα και ένα οικονομικό σκάνδαλο μεγαλύτερο από τα Βατοπέδια και τις μίζες. Η περίπτωση της εταιρείας «ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΒΡΥΣΑΚΙΑ ΑΕ», μίας εταιρείας που αρχικά επιχείρησε να καταπατήσει τα βουνά των Βατίκων, είναι μόνο η αρχή.

Μία αρχή που αν δεν την σταματήσουμε θα ντρεπόμαστε για τον τόπο που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας.

935radio.gr