Στρατιωτική εμπλοκή στα σύνορα Τουρκίας Ιρακ


Τούρκοι καταδρομείς με την υποστήριξη επιθετικών ελικοπτέρων έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των ιρακινών συνόρων, ύστερα από την επίθεση κούρδων ανταρτών. Το περασμένο Σαββατοκύριακο σε μία από τις αιματηρότερες επιθέσεις-εδώ και χρόνια-στον πόλεμο των Κούρδων για αυτονομία σκοτώθηκαν 11 τούρκοι στρατιώτες, κατά πηγές των Κούρδων 25.
Το πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε ότι επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα και περικύκλωσαν κούρδους αντάρτες σε μία επιχείρηση κατά μήκος των ιρακινών συνόρων. Κούρδοι αντάρτες έχουν βάσεις στο βόρειο Ιράκ.
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, στην περιοχή έχουν μεταφερθεί ιλαρχίες αρμάτων μάχης, αυτοκινούμενου πυροβολικού καθώς και πύραυλοι εδάφους-εδάφους. Παράλληλα-σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές-μοίρες της τουρκικής αεροπορίας βρίσκονται σε "κόκκινο συναγερμό" για να συνδράμουν στις χερσαίες επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού.

Μαχητικά ελικόπτερα βομβάρδισαν θέσεις ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν(PKK) στις ορεινές επαρχίες Χακάρι και Σιρνάκ, όπως ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν που έχει .............
δηλώσει ότι οι κούρδοι αντάρτες θα "πνιγούν στο αίμα τους", αντιμετωπίζει τις κλιμακούμενες επικρίσεις για την αποτυχία της κυβέρνησής του να σταματήσει την κλιμάκωση της βίας.

Το PKK είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι διακόπτει την μονομερή κατάπαυση του πυρός και επαναλαμβάνει τις επιθέσεις κατά των τουρκικών δυνάμεων εξαιτίας των επιχειρήσεων των κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον του. Τα βίαια επεισόδια από την πλευρά των ανταρτών αυξάνονται κατά κανόνα την περίοδο αυτή λόγω της διείσδυσης των ανταρτών από το γειτονικό Ιράκ.