Η νέα παγκόσμια αυτοκρατορία

Γράφει ο Λεωνίδας Ορφανουδάκης

Γραφώ και μιλώ χρόνια τώρα για ένα σάπιο , ανόητο και ανήθικο , κοινωνικό οικονομικό σύστημα . Για μια παγκόσμια αυτοκρατορία με αόρατο αυτοκράτορα το τοκογλυφικό κεφάλαιο κ αι με υποτελείς σκλάβους , τα θύματα του καταναλωτισμού δανειολήπτες . Μιλάω για σκλάβους που δεν ξέρουν πως είναι σκλάβοι και ούτε γνωρίζουν τον αφέντη τους και έτσι δεν υπάρχει ελπίδα ή φόβος να στραφούν ποτέ εναντίον του.

Μιλώ και γράφω για ένα σύστημα που υπερπαράγει , άχρηστα και περιττά στο μεγαλύτερο μέρος τους προϊόντα ,( τα οποία σύντομα γίνονται σκουπίδια και φοβερή πληγή του πλανήτη) , όμως κατασπαταλά την ενέργεια και τους φυσικούς πόρους της Γής και έτσι τους στερεί από τις επόμενες γενεές των ανθρώπων. Τα προϊόντα που παράγει για να επιφέρουν κέρδος στο σύστημα πρέπει να καταναλωθούν από το λαό . Έτσι οι κοινωνίες εκπαιδεύονται να συμπεριφέρονται και να υπερκαταναλώνουν σαν να είμαστε οι τελευταίοι κάτοικοι του πλανήτη Γή .

Σε ότι αφορά τα χρήσιμα και αναγκαία παραγόμενα προϊόντα , αποσιωπώντας αρχικά τις αντιρρήσεις του Μαρξ και .........
παραβλέποντας τις όποιες στρεβλώσεις της ελεύθερης αγορά ας δεχτούμε ότι αυτά καλώς παράγονται και διακινούνται . Πρέπει να σταθούμε όμως με αυστηρή κριτική ματιά απέναντι στην παραγωγή και κατανάλωση καθαυτού άχρηστων προϊόντων . Άχρηστα καθαυτά ! είτε άχρηστα από την άποψη της υπερπαραγωγής τους . Τα μεν και τα δε για να αποφέρουν κέρδος πρέπει να αγοραστούν ,(να καταναλωθούν) . Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι το Μάρκετινγκ . Το Μάρκετινγκ , αξιοποιώντας τις γνώσεις της Επιστήμης της Ψυχολογίας του παιδιού , της Ψυχολογίας του εφήβου και γενικότερα της Ψυχολογίας του ατόμου και των μαζών , επεμβαίνει σε επίπεδο του συνειδητού αλλά συχνά και του υποσυνειδήτου . Με τη βοήθεια των ΜΜΕ αλλά και μέσω του κινηματογράφου , με την φανερή και την (συχνά ποιο επικίνδυνη) κρυφή διαφήμιση αλλάζει την κουλτούρα τω ν λαών . Καταφέρνει και πείθει άτομα και λαούς ότι τους είναι απολύτως αναγκαία προϊόντα και υπηρεσίες , ακόμα και εκείνα που μέχρι πρότινος τους ήταν άχρηστα αν όχι και εντελώς άγνωστα ! Μας κορόιδεψαν και μας κοροϊδεύουν φίλε μου με σκοπό να κερδίσουν χρήματα και μέσω των χρημάτων εξουσία πάνω στου λαούς , πράγμα που είναι ο τελικός στόχος τους .

Το μεγαλύτερο δούλεμα όμως μας το έκαναν ,(επικοινωνιολόγοι , διαφημιστές και ΜΜΕ) όταν μας έλεγαν και μας έπειθαν ότι «όλα αυτά τα αγαθά είναι δικά σου» . Μπορείς να τα αποκτήσεις αρκεί να πάρεις πανεύκολα ένα δάνειο από μια Τράπεζα . Αρκούσε να πάς να το ζητήσεις . Αυτό ήταν το καρότο . Το μαστίγιο κρυμμένο μέσα στα μεγάλα αλλά ποιο συχνά στα ψιλά γράμματα των συμβολαίων δανεισμού , όριζε πως θα έπρεπε να δουλεύεις ακατάπαυστα για όλη σου τη ζωή σαν σκλάβος για να εξοφλείς δάνεια και τόκους χρημάτων τα οποία συχνά και εν πολλοίς κατανάλωσες σε μη απόλυτα αναγκαίες υπηρεσίες και προϊόντα . Μην νιώθεις όμως άσχημα φίλε μου που το σύστημα σε έπιασε κορόιδο είναι πανίσχυρο και έχει όλα τα μέσα με το μέρος του και επιπλέον την μεταφυσική δύναμη και την επιστημονική γνώση συμμάχους του .
Αυτό είναι το σύστημα και φυσικά αυτό επιλέγει πάντα , ειτε δημοκρατικά είτε όχι , ποιοι είναι καταλληλότεροι να το υπηρετήσουν σαν κυβερνήτες των λαών .