Νέα Ζηλανδία: Κάντο όπως η Ελλάδα!


του Γαβριήλ Χαρίτου.

Ενώ ο ξένος Τύπος οργιάζει με φήμες ότι δήθεν η Ελλάδα θα γίνει φτωχότερη σε νησιά αλλά...πλουσιότερη έναντι των δανειστών της πουλώντας κάποια από αυτά, η έκπληξη μάς ήρθε από τη Νέα Ζηλανδία.

Στην μακρυνή νησιωτική χώρα του Ειρηνικού δεν έχουν την πολυτέλεια να διαθέτουν νησιά προς πώληση για να ξελασπώσουν το δημόσιο ταμείο. Άλλωστε, δεν έχουν ανάγκη ούτε καν να σκέφτονται ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Παρόλ' αυτά, και πριν οι διεθνείς φερέλπιδες επενδυτές αρχίσουν να μετράνε τα.........
μηδενικά των λογαριασμών τους, με τη λιγούρα να βρουν σε τιμή ευκαιρίας κάποια βραχονησίδα του Αιγαίου, ίσως θα ήταν καλύτερα να στρέφουν το βλέμμα τους σε κάποια εύφορη κοιλάδα της Νέας Ζηλανδίας, όπου ανακοινώθηκε σήμερα ότι πωλείται ένα ολόκληρο...χωριό - στο οποίο μάλιστα συμπεριλαμβάνονται ένα πανδοχείο, μία παμπ, ένας σταθμός τρένου και οι ..40 κάτοικοί του!

Απίστευτο και όμως αληθινό.

Οι τωρινοί ιδιοκτήτες BIll και Christine Hennah (φωτό) αγόρασαν το 1998 το ερειπωμένο τότε χωριό Otira , που βρίσκεται κοντά στο Εθνικό Πάρκο Arthur's Pass , στο ορεινό νοτιότερο άκρο του νοτίου νησιού της χώρας.

"Το είδαμε και το ... λυπηθήκαμε", δήλωσαν στην τοπική εφημερίδα The Press. Η τιμή που το αγόρασαν τότε ήταν μόλις 56.000 δολλάρια ΗΠΑ και συμπεριλαμβάνονταν το πανδοχείο, η παμπ, το σχολείο, ο σταθμός του τρένου, το Δημαρχείο και 18 σπίτια, όπου ήδη έμεναν οι μόνιμοι κάτοικοί του.

Από τότε και μέχρι σήμερα το ζεύγος Hennah λειτουργεί το πανδοχείο και με τα έσοδά του συντηρούν ολόκληρο το χωριό, οι κάτοικοι του οποίου ουδέποτε το εγκατέλειψαν, παρά την περίεργη αυτή αγοραπωλησία.

Σήμερα, οι 60χρονοι ιδιοκτήτες του χωριού, που αποφάσισαν να πάρουν σύνταξη, αποφάσισαν να το πουλήσουν μαζί με όλα τα παρακολουθήματά του (παμπ,σχολείο,σταθμό τρένου και τα 18 σπίτια με τους σαράντα κατοίκους του!!), 1 εκατομμυρίου δολλαρίων Νέας Ζηλανδίας, που αντιστοιχεί στο σεμνό ποσό των 575.000 ευρώ. (τιμή ευκαιρίας για τα ελληνικά ευρω-δεδομένα..) έναντι της δελεαστικής τιμής του

Η εναλλακτική προσφορά τους αφορά την πώληση μόνο του ξενοδοχείου, έναντι 350.000 δολλαρίων Νέας Ζηλανδίας, δηλαδή 200.000 ευρώ.


Ας ελπίσουμε λοιπόν, ότι θα ανοίξει η όρεξη των διεθνών επενδυτών προς.. Ειρηνικό-μεριά, αφήνοντας απούλητα (τουλάχιστον προς το παρόν) τα νησιά μας εδώ στο Αιγαίο.

Ή μήπως τελικά μάς έκανε καλό ότι οι.. βραχονησίδες μας αποτιμώνται (..ακόμα) σε ακριβά ευρώ;

Insider