Είναι ποινικό αδίκημα????

Γράφει ο Δημήτρης Κακογιάννης

Να επιχειρήσουμε ένα συλλογισμό με αφορμή την περίπτωση Μαντέλη που είναι στην επικαιρότητα καθώς φαίνεται να έχει εισπράξει 200.000 μάρκα και επί πλέον 250.000 μάρκα που χαρακτηρίζονται από τον ίδιο ως «χορηγία» ενώ κατ άλλους πρόκειται για «μίζα» από τη SIEMENS.

Υπάρχει ένας Νόμος, ο 3691 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 166/5.8.2008 τεύχος Α', που αναφέρεται στην «πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».

Ο Νόμος αυτός θεσπίστηκε σε αντικατάσταση του προηγούμενου 2331/1995 που είχε δημοσιευθεί στο ΦΕΚ 173 τεύχος Α΄.

Σ αυτό το Νόμο ενσωματώνονται οι ...........
οδηγίες 2005/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εκεί διαβάζουμε λοιπόν στο άρθ.3 να προσδιορίζει μεταξύ των εγκληματικών δραστηριοτήτων:.. γ) την παθητική δωροδοκία (αρ.235 ΠΚ) και στην .. ιε) δωροδοκία αλλοδαπού δημόσιου λειτουργού όπως προβλέπεται στο αρ. δεύτερο του ν.2656/1998 «για την καταπολέμηση της δωροδοκίας αλλοδαπών δημόσιων λειτουργών σε διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές (ΦΕΚ 265Α).

Στο άρθρο 5 αναφέρονται τα υπόχρεα πρόσωπα που υπόκεινται στις υποχρεώσεις του νόμου και είναι μεταξύ άλλων πιστωτικά ιδρύματα, χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί.

Στο άρθρο 6 αναφέρονται οι αρμόδιες αρχές που επιλαμβάνονται των υποθέσεων που εντοπίζονται από τα υπόχρεα πρόσωπα.

Στο άρθ. 22 αναφέρονται τα πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα που είναι αρχηγοί κρατών, αρχηγοί κυβερνήσεων, υπουργοί και υφυπουργοί.

Επίσης στο ίδιο άρθρο στην παρ. 6 αναφέρεται ότι τα υπόχρεα πρόσωπα οφείλουν .γ) να λαμβάνουν επαρκή μέτρα για να διαπιστώνουν την πηγή του πλούτου και την προέλευση των κεφαλαίων στα οποία αφορά η συναλλαγή, δ) να διενεργούν ενισχυμένη και σωστή παρακολούθηση της επιχειρηματικής σχέσης.

Τέλος στο αρθ. 45 αναφέρονται οι ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από τον συγκεκριμένο νόμο.

Επειδή από ότι γνωρίζουμε οι κοινοτικοί νόμοι και κανόνες υπερισχύουν των εσωτερικών σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί κάποιος αρμόδιος να μας πληροφορήσει αν στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του παρόντος νόμου, και αν πρέπει να επιληφθεί αυτεπάγγελτα δικαστικός λειτουργός δεδομένου ότι ο κ. Μαντέλης παραδέχτηκε την «χορηγία» ????