Η Βουβουζέλα στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής

Όταν στις 15 Μαΐου 2006 ανακοινώθηκε ότι οι αγώνες θα διεξαχθούν στη Νότια Αφρική όλη θεώρησαν ότι η διοργάνωση αποτελούσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία η υφήλιος να γνωρίσει τον πολιτισμικό πλούτο της χώρας.

Ολοι περίμεναν ότι ο ήχος της βουβουζέλας, της παραδοσιακής καραμούζας των νοτιοαφρικανών θα έφτανε σε όλο τον κόσμο. Ολοι μιλούσαν για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα συνόδευαν τη διοργάνωση. Στο Νάσρεκ ετοιμάζονταν για το μεγάλο καρναβάλι. Παράλληλα, οι πωλητές ετοίμαζαν τους πάγκους για να σερβίρουν τα παραδοσιακά φαγητά και μέσω αυτών να διαφημίσουν την τοπική κουζίνα.

Η ΦΙΦΑ το απαγορεύει και σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από τα γήπεδα επιτρέπεται η διάθεση μόνο ειδών των McDonalds, Coca-Cola και η Budweiser.

Ομως τη Βουβουζέλα δεν θα μπορέσει να την απαγορεύσει

Η Vuvuzela είναι στην .........
πραγματικότητα μια κόρνα. Όχι και τόσο αθώα όμως, αφού με μήκος ένα μέτρο ο θόρυβος που προκαλεί είναι κάτι παραπάνω από εκκωφαντικός. Έγινε γνωστή από τους φιλάθλους της Ν. Αφρικής (χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια και σε άλλες χώρες όπως το Μεξικό, η Βραζιλία και το Ισραήλ) που την έπαιρναν μαζί τους στο γήπεδο για να ενισχύσουν και να υποστηρίξουν την ομάδα τους και όπως είναι φυσικό θα κάνει την εμφάνισή της και στα γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου!
Η αυθεντική vuvuzela είναι φτιαγμένη από κασσίτερο, όμως το 2001 η εταιρεία Masincedane Sport κυκλοφόρησε στην Ν. Αφρική και την πλαστική της εκδοχή. Ως η «αποθέωση» της Vuvuzela μπορεί να θεωρηθεί το παιχνίδι ανάμεσα στους Kaizer Chiefs και τους Orlando Pirates, τις δυο μεγαλύτερες δυνάμεις του Νοτιοαφρικανικού ποδοσφαίρου, καθώς οι μεν οπαδοί των Kaizer Chiefs πηγαίνουν στο γήπεδο με κίτρινες vuvuzela και οι αντίστοιχοι των Orlando Chiefs με μαυρόασπρες!

Το συγκεκριμένο «μουσικό όργανο;» έχει απασχολήσει πολλές φορές τις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες ενώ η χρήση του σε μερικές περιπτώσεις στο παρελθόν έχει απαγορευθεί. Η βασική κριτική που ασκείται είναι ότι λόγω του εκκωφαντικού θορύβου, οι παίκτες δε μπορούν να συγκεντρωθούν στον αγώνα ενώ και οι προπονητές δυσκολεύονται να δώσουν εντολές στους παίχτες τους! Χαρακτηριστικά ο Xabi Alonso μετά το τέλος του Confederations Cup είχε δηλώσει πως η vuvuzela πρέπει να απαγορευθεί γιατί κάνει τη ζωή των ποδοσφαιριστών δύσκολη ενώ δε βοηθά στη δημιουργία ατμόσφαιρας!
Η FIFA πάντως και σε ό,τι αφορά το ερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, πήρε σαφέστατη θέση υπέρ της vuvuzela. «Θα ήταν σαν να πάρουμε τα κουδούνια των αγελάδων από τους Ελβετούς και να απαγορεύσουμε στους Άγγλους φιλάθλους να τραγουδάνε», δήλωσε μέλος της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και συνέχισε: «Είμαστε σίγουροι πως η vuvuzela θα είναι το hit του Μουντιάλ. Θα είναι μια διοργάνωση με αφρικανικό ήχο».

Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις του Προέδρου της FIFA, Sepp Blatter: «Είναι ένας τοπικός ήχος και είναι δύσκολο να τον απαγορεύσουμε. Πάντα έλεγα πως αν πάμε στην Αφρική, θα είμαστε στην Αφρική. Δεν είναι Δυτική Ευρώπη. Εκεί υπάρχει ρυθμός, υπάρχει ένταση, υπάρχει μουσική. Θα πρέπει να προσαρμοστούμε!»
Δείτε ένα χαρακτηριστικό βίντεο από τα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής