Δεν είναι Όλοι Ίδιοι…


Γράφει ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Πρώτα ήταν οι ΜΚΟ, τώρα τα blogs. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ένα εξαιρετικά δυσοίωνο φαινόμενο στην Ελλάδα. Οι συμμετοχικές εκφάνσεις της Κοινωνίας των Πολιτών στοχοποιούνται, μαζοποιούνται, λοιδορούνται και ουσιαστικά μπαίνουν και αυτές στο κάδρο της αποτυχίας της πολιτικής στην Ελλάδα.
Πράγματι, και στις ΜΚΟ και στο χώρο των blogs στην Ελλάδα υπάρχουν στρεβλώσεις και αρνητικά φαινόμενα. Υπάρχει εκμετάλλευση και κίνητρα άνομα και ανήθικα, σε τέτοιο σημείο μάλιστα που κινδυνεύει να χαθεί η έννοια της συμμετοχικότητας και του ενεργού πολίτη.
Δεν μπορούμε όμως λόγω αυτών των φαιδρών και κατακριτέων φαινομένων να τσουβαλιάζουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που μέσα από προσωπικά ιστολόγια ή μέσα από συνοικιακές πρωτοβουλίες προσπαθούν να παρέμβουν, αυτό δεν τους ζητούμε άλλωστε;
Δεν είναι ηθικό αυτό που προσπαθεί να κάνει μερίδα του πολιτικού κόσμου και των συμβατικών ΜΜΕ, η άδικη και χύδην επίθεση ως άμυνα στη δική τους απαξίωση, δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί, και δεν μπορεί να .........
νομιμοποιηθεί γιατί τις κρατικοδίαιτες ΜΚΟ, αλλά και τα πληρωμένα ιστολόγια που τώρα κατηγορούν, αυτοί τους εξέθρεψαν και τους χρησιμοποίησαν. Τώρα που αυτοί δεν μπορούν να ελεγχθούν επιλέγουν την σύγκρουση μαζί τους και την απαξίωση, αν έχουν στοιχεία και μπορούν να κινηθούν νομικά, καλώς να κάνουν. Η προσπάθεια τους όμως να στηλιτεύσουν και να σπιλώσουν κάθε προσπάθεια πολιτικής πρωτοβουλίας των ιδιωτών δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει.
Η δημοσιογραφία των πολιτών, όπως και η Κοινωνία των Πολιτών, είναι από τη φύσης της αναρχική, για αυτό και είναι ακόμη και υπέρ του δέοντος δημοκρατική. Δεν μπορεί λοιπόν να προσπαθήσει ο συμβατικός παίκτης να χαλιναγωγήσει τις αντάρτικες αυτές, αλλά δημοκρατικές, συμμετοχικές κινήσεις με το παραδοσιακό σπίλωμα, ούτε και μπορεί να επενδύσει σε σχέδια απαξίωσης.
Προσπαθώντας να βάλεις και άλλους στο κάδρο δεν βγαίνεις εσύ.
Ο δημόσιος χώρος είναι η ευκαιρία, αλλά και η πρόκληση των πολιτών να συμμετέχουν στη διαμόρφωση των αποφάσεων, αυτή την ευκαιρία πρέπει να την υπερασπιστούμε και να δείξουμε σε όλους ότι ο δρόμος των πολιτών δεν είναι ο ελεγχόμενος και ο κρατικοδίαιτος.
Άλλωστε, όπως έλεγε και ο Νικήτας Λιοναράκης, άλλο οι ΜΚΟ και άλλο οι κρατικοδίαιτες τερατογενέσεις.