Τί γίνεται με τα μουσεία κ. Γερουλάνε;

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Σήμερα επισκέφθηκα την Εθνική Πινακοθήκη προκειμένου να δω την έκθεση για το Τσίλλερ. Στο Ταμείο πληροφορήθηκα μαζί με αρκετούς άλλους συμπολίτες μου πως το Υπουργείο Πολιτισμού είχε στείλε εγκύκλιο πως η είσοδος δεν ήταν ελεύθερη και πως η Πινακοθήκη θα συμμετείχε στον εορτασμό της μέρας των μουσείων την Τρίτη από τις 9.00 ως τις 15.00, όπου θα ήταν η είσοδος δωρεάν. Πολύς κόσμος και κυρίως οικογένειες είχαν προγραμματίσει επισκέψεις σε διάφορα μουσεία για την Κυριακή, ύστερα από δελτίο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού που είχε κυκλοφορήσει για εκδηλώσεις και ελεύθερη είσοδο σε διάφορα μουσεία για το Σαββατοκύριακο, χωρίς πουθενά να διευκρινίζεται πως αυτό δεν ισχύει για όλα τα μουσεία. Πρόκειται δηλαδή για καθαρή παραπλάνηση ή καθαρή βλακεία. Τέλος πάντων. Όλος ο κόσμος πλήρωσε κανονικά για να δει την έκθεση και για να εκδιωχθεί άρον άρον στις 14.00, γιατί η Πινακοθήκη έκλεινε. Μετά από όλα αυτά θέλω να ρωτήσω τα εξής τον κ. Γερουλάνο και τους υπεύθυνους αυτής της κατάστασης, που εκείνοι ονομάζουν πολιτισμό και ο κάθε λογικός άνθρωπος ονομάζει ξεφτίλα.

1. Είχατε στείλει εγκύκλιο για χρέωση..........
εισόδου την Κυριακή 16/05 στα μουσεία, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνατε μέσω εφημερίδων για εορτασμούς για την ημέρα των μουσείων μέσα στο Σαββατοκύριακο, αφήνοντας να φανεί πως η είσοδος είναι ελεύθερη παντού; Εάν όντως συνέβη κάτι τέτοιο, αυτό αποτελεί ή όχι παραπλάνηση του κόσμου;
2. Για ποιό λόγο την Κυριακή η Πινακοθήκη και πλήθος άλλων μουσείων κλείνουν στις 14.00; Είναι δυνατόν την μία και μοναδική ημέρα που έχει ελεύθερη ο κόσμος να επισκεφθεί με την οικογένεια του ένα μουσείο εσείς να το κλείνετε από τις δύο; Μπορείτε να μου πείτε μία χώρα του πολιτισμένου κόσμου, όπου τα μουσεία κλείνουν την Κυριακή νωρίτερα από τις 17.00;
3. Η επιλογή σας να τιμήσει την μέρα των μουσειών η Πινακοθήκη την Τρίτη και μάλιστα με ωράριο 9.00 με 15.00 σε ποιά λογική βασίζεται; Σε ποιό κοινό ακριβώς απευθύνεστε με αυτό το ωράριο; Στους αργόσχολους; Δουλευει ο κόσμος της Τρίτη αυτές τις ώρες κ. Γερουλάνε και τα παιδιά είναι στο σχολείο. Μας κοροϊδεύετε;

Το Υπουργείο Πολιτισμού ενδιαφέρεται για τον Πολιτισμό και για τις τέχνες; Εάν ενδιαφέρεται πρέπει να βρει τρόπους να φέρνει τον κόσμο στα μουσεία και όχι να τον διώχνει. Δεν μπορεί μία επίσκεψη στην Πινακοθήκη να ξεκινάει με καβγάδες με τους υπαλλήλους σας, ούτε να εξελίσσεται σε αγώνα δρόμου, γιατί πρέπει να κλείσει ο χώρος νωρίς νωρίς. Αντί να απολαύσουμε την επίσκεψη στην Πινακοθήκη μας βγήκε από την μύτη. Τα διαλύσαμε όλα σε αυτήν την χώρα. Ας αφήσουμε και κάτι όρθιο να μπορούμε να το χαιρόμαστε.

Καλό θα ήταν επίσης το εισιτήριο για την έκθεση να είναι διαφορετικό και συνεπώς πιο οικονομικό από αυτό για όλο το Μουσείο, όπως επίσης συμβαίνει σε όλα τα πολιτισμένα κράτη του κόσμου. Κάποιος μπορεί να θέλει να δει μόνο την έκθεση.

Καλό θα ήταν επίσης να ορίσετε μία Κυριακή τον μήνα, κατά την οποία η είσοδος στα μουσεία θα είναι δωρεάν, όπως συμβαίνει στην Γαλλία, να μπορεί ο κόσμος να τα επισκέπτεται. Αυτό θα φέρει κόσμο στους χώρους τέχνης και πολιτισμού, ανθρώπους που θέλουν να επισκεφθο΄πυν τους χώρους αυτούς, αλλά δεν έχουν τα οικονομικά μέσα. Τα δημιουργήματα του πολιτισμού μας δεν είναι μόνο προς τέρψιν των εχόντων.

Πιστεύω πως θα επιληφθεί το Υπουργείο του θέματος και πως θα φροντίσει αφενός οι εκδηλώσεις του την επόμενη φορά να είναι πιο οργανωμένες, οι δε ανακοινώσεις του πιο σαφείς. Ο σκοπός ενός Υπουργείου Πολιτισμού είναι να κάνει την τέχνη προσιτή, όχι απρόσιτη.

Ελένη Παπαδοπούλου
Εκπαιδευτικός