Ο ΕΞΟΣΤΡΑΚΙΣΜΟΣ

Γράφει ο Λεωνίδας Ορφανουδάκης

Να σας ξεμαυρίσω λύγο τη μέρα .


Το σαββατοκύριακο είχα μια θαυμάσια εμπειρία που νομίζω ότι αξίζει να τη μοιραστώ μαζί σας .
Με μία προβολή εικονικής πραγματικότητας στο ΙΜΕ (ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΩΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ) , έκανα ένα περίπατο στην αγορά της αρχαίας Αθήνας . Η εμπειρία αυτή καθεαυτή ήταν υπέροχη , θα έλεγα φανταστική και ανεπανάληπτη και θα την συνιστούσα ανεπιφύλακτα σε κάθε φίλο και φίλη . Αλλά αυτό που με ενθουσίασε κυριολεκτικά φίλοι μου ήταν ότι όταν στην διάρκεια της περιήγησης στην αρχαία αγορά της κλασικής Αθήνας οι επισκέπτες του θόλου του ΙΜΕ κλίθηκαν να ψηφήσουν σε μία δίκη εξοστρακισμού ,( Ο εξοστρακισμός , για όποιον δεν το ξέρει , ήταν η διαδικασία με την οποία οι αρχαίοι Αθηναίοι εψήφιζαν για να εξορίζεται επί 10 χρόνια από την πόλη , όποιος συμπολίτης τους ήταν ο ποιο επικίνδυνος για την δημοκρατία) . Στη δίκη που κληθήκαμε ν α ψηφίσουμε εμείς ήταν μια δίκη που είχε γίνει με πραγματικά πρόσωπα στην αρχαιότητα , με ......
τέσσερεις όπως θα λέγαμε σήμερα ,
εναγόμενους . Αφού ενημερωθήκαμε για ποιές απαξιωτικές πράξεις και συμπεριφορές βάραιναν τον καθένας τους , κληθήκαμε να ψηφίσουμε . Μετά την ψηφοφορία, μας ανακοίνωσαν τι είχαν ψηφήσει οι αρχαίοι Αθηναίοι και αμέσως μετά τι ψηφήσαμε εμείς . Ε λοιπόν δεν θα το πιστέψετε αλλά οι αρχαίοι και οι σύγχρονοι Αθηναίοι ψήφησαν ακριβώς με τα ίδια ποσοστά τα ίδια πρόσωπα . Αυτό δεν ξέρω αν σημαίνει κάτι για εσάς αλλά για εμένα σημαίνει πολλά . Σημαίνει πρώτα - πρώτα πως οι αρχαίες αξίες παραμένουν ζωντανές και είναι οι ίδιες για τον νεοέλληνα όποιες ήταν και για τον αρχαίο Αθηναίο . Τότε γιατί όσο θυμάμαι τον εαυτό μου δεν μας κυβερνούν άξιοί πολιτικοί ,αφού θεωρητικά ξέρουμε να ψηφίζουμε ; Υπάρχουν εξηγήσεις που μπορώ να διατυπώσω επώνυμα και δημόσια , χωρίς πιστεύω να κινδυνεύω να μπλέξω . Τέτοιοι λόγοι για παράδειγμα είναι οι διάφοροι εκλογικοί νόμοι και τα τερτίπια τους αλλά και κυρίως η ρουσφετολογική συναλλαγή μεταξύ των πολιτικών και των ψηφοφόρων . Υπάρχου βέβαια και άλλοι λόγοι που δεν θα τους πω εγώ εδώ , εξάλλου είμαι βέβαιος ότι και εσείς τους ξέρετε ή έστω μπορείτε να τους ανακαλύψετε αν το ψάξετε λύγο το πράμα . Βέβαια και στην αρχαία Αθήνα από πολύ νωρίς η ιδιοτέλεια των ψηφοφόρων άρχισε να επηρεάζει τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών . Οι οικονομικοί ισχυροί παράγοντες άρχισαν να χρησιμοποιούν τον πλούτο τους για να εξορίζουν τους άξιους αντιπάλους τους και για το λόγο αυτό άλλωστε ο θεσμός ατόνησε και τελικά καταργήθηκε .

Για δοκιμάστε να κάνετε στα σχόλια σας μια τίμια ψηφοφορία εξοστρακισμού . Γράψετε το όνομα του πολιτικού εκείνου που πιστεύετε ότι στο μέλλον μπορεί να βλάψει τον τόπο περισσότερο από τους άλλους και εξοστρακίστε τον . . .. Και ψηφίζουμε μόνο ΜΙΑ ΦΟΡΑ έ .

Παρακαλώ ιδιαίτερα τους φίλους από τις επαφές μου να ψηφίσουν με mail

Λεωνίδας Ορφανουδάκης .