Το τυρι κι η φακα

Γράφει ο Βασίλης Νικολόπουλος

Το τυρί
είναι οι ενοχές μας. Το κουνανε ολημερις μπρος την μουρη μας οι εργολαβοι της ενημέρωσης (οι ίδιοι που εκθείαζαν τις επιλογές της διαπλοκης επι χρόνια)." Ναι τους κοροιδεψαμε", "είμασταν αναξιοπιστοι", "είμαστε η χώρα της διαφθοράς και της ήσσονος προσπάθειας", "πρέπει να επανορθώσουμε", "η χώρα κινδυνευει"..... Κι ο πολίτης σκύβει το κεφάλι ένοχοποιημένος όσο ποτε, αδρανοποιημένος, μουδιασμένος...και δε βλέπει...τη φακα. 'Οτι απαιτούν την επιστροφή των δανεικών με τοκογλυφικα επιτόκια, ότι απαιτούν τα χρήματα να προέρχονται από συγκεκριμένες τσέπες μισθωτών και συνταξιούχων, ότι ακόμη περισσότερο στο όνομα της ενοχής ζητουν την κηδεμονία και αποικιοκρατικού τυπου διακυβέρνηση της χώρας απο τυχαρπαστους υπαλλήλους. 'Ομως καμία ενοχή και καμια ευθύνη δεν δικαιολογεί την τοκογλυφία, το πλιάτσικο και την κατοχή....Το ζητημα περισσότερο απο οικονομικό ( εφταιξα πρεπει να πληρωσω) είναι κυρίως πολιτικό (όσο κι αν έφταιξα δεν μπορώ να ..........
ξεπουλήσω το μελλον μου και τα δικαιώματα
μου).
Συσσωμος ο λαός πρεπει να απορίψει τους εκβιασμούς και τις απειλές του νεοφιλελευθερισμού. Ο νεοφιλελευθερισμός πέθανε.'Οταν οι τράπεζες σήκωσαν δισεκατομμύρια απο τους κρατικούς προυπολογισμούς για να αποφύγούν την χρεωκοπία. 'Οταν το μόνο που έχει να προτείνει έιναι ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια και κοινωνική υπανάπτυξη στο όνομα της ¨"ανταγωνιστικοτητας". Ποιας ανταγωνιστικότητας; 30 χρόνια στις ΗΠΑ ο νεοφιλελευθερισμός επελαύνει(διαβαστε τι εγραφε ο Lester Thurow- κοσμητορας του ΜΙΤ όχι η Παπαρηγα- στο "Το μέλλον του καπιταλισμού" εκδοσεις Λιβάνη δεκα χρόνια πριν). Πετσοκόβει εργασιακα και κοινωνικά δικαιώματα,προωθεί την μερική απασχόληση, υποκαθιστα τους μισθούς με δανεικά....Γυρισε καμιά επιχείριση πίσω από την Κινα ή την Ινδία;(του μηδενικου κοινωνικου κοστους και της παιδικης εργασιας;) Απλά τραπεζες και πολυεθνικές των υπηρεσιών( όσοι δηλαδή ετσι κι αλλίως δεν μπορούν να πάνε στην Κινα) βρηκαν την ευκαιρια στο όνομα της ανταγωνιστικότητας να συσσώρευσουν υπερκερδη εις βαρος εκατομμυριων ανθρώπων που κατέληξαν να στηριζονται σε συσίτια και κουπόνια διατροφής. Εταιρείες-τέρατα ροκανισαν εισοδηματα, εξευτελισαν θεσμους και τελικά κατέρρευσαν υπο το ίδιο το κερδοσκοπικο τους βάρος.
Κι ομως το ίδιο πολιτικοοικονομικο κατεστημενο που στην καλύτερη των περιπτωσεων έπρεπε να παει σπίτι του μας κουναει ακόμη το δάχτυλο( ντρόπη για τους λαους). Και μας υπόσχεται ακόμη χειρότερες μέρες.Παιζοντας ξανα το παιχνίδι των εθνικισμών( τα PIGS και οι γερμαναράδες, οι απατεωνες Ελληνες κλπ.) την ώρα που όλοι οι λαοι στέκονται στην ουρά για κερδοσκοπικές επιθέσεις(και ανάλογες "θυσίες").
Οσο για τον πρωθυπουργο πιο δυσκολο κι απ το να βρει δανεικά έιναι να "αγορασει" πολιτικο κεφαλαιο.Η δοκιμασμένη "τόλμη" της περικοπής των μισθών δεν είναι τίποτα μπροστα στην τόλμη που πρέπει να δείξει:
-για να βάλει στην φυλακή και να δημεύσει την περιουσία κάποιων απο τους συντρόφους του (ελεγχοντας την χρηματοδοτηση των κομμάτων)
-να φορολογήσει τα υπερκέρδη τραπεζων και πολυεθνικών του εμπορίου(ή μήπως θα φύγει η SIEMENS και θα πάει στην Κινα; ) που συνεχίζουν να πινουν στην υγεία των κορόιδων παρα την πασιδηλη συμμετοχή τους στο πλιάτσικο της διαπλοκής
-να καταγράψει και να φορολογήσει την εκλησσιαστική περιουσια των πανιερότατων Εφραιμ(που περιδιαβαινουν την χωρα με οθωμανικα φιρμανια λες και το 21 δεν υπηρξε)
αν θέλει να επιβιώσει( ένας πολιτικος που έπεφτε στην αγκαλιά της Aγγελοπούλου γιορταζοντας την αναληψη των ολυμπιακών αγώνων -του με γαλυτερου πολιτικού και οικονομικού φιασκου για τη χώρα, καθως με διαλυμενη την παραγωγική της βάση δανειζόταν δισεκατομμυρια για να στησει ένα πανηγύρι).(Νικολοπουλος Βασιλης)