ΦΕΛΑΦΕΛ Ή ΦΑΛΑΦΕΛ

Χορτοκεφτεδάκια πικάντικα Αραβική συνταγή

Υλικά


· 1/2 κιλό φούλια, ή ξερά κουκιά, (Φούλια πωλούνται στην Ευριπίδου - Αθήνα).
· 5 Πράσα τα τρυφερά πράσινα μέρη.
· 2 κρεμμύδια ξερά
· 4 κρεμμυδάκια φρέσκα
· 5 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
· 1 ματσάκι μαϊντανός, χωρίς τα κοτσάνια
· 2 κουτ. γλυκού τριμμένο κύμινο
· 2 κουτ. γλυκού τριμμένος κολίανδρος (χουσμπάρα)
· 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
· 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
· 1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι
· 2 φλιτζάνια λάδι για ........
τηγάνισμα
· Φρυγανιά τριμμένη προαιρετικά
· Σουσάμι προαιρετικά


Προετοιμασία


Μουσκεύουμε για 24 ώρες τα φούλια, ή κουκιά,

Ετοιμασία


1. Ψιλοκόβουμε όλα τα άλλα υλικά και τα βάζουμε όλα μαζί (εκτός από την φρυγανιά) στο μπλέντερ και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν όλα ένας λείος πολτός. Αυτό τον πολτό θα το αφήσετε ½ με 1 ώρα να κάτσει και να δέσουν τα αρώματα μεταξύ τους. Στη συνέχεια τα πλάθουμε σα μικρά πλατιά κεφτεδάκια και τα χωρίζουμε σε μερίδες θα κρατήσουμε χώρια αυτά που θέλουμε να τηγανίσουμε και τα υπόλοιπα μπορούμε να τα καταψύξουμε.
2. Πριν τα τηγανίσουμε τα ξεπαγώνουμε λίγο αν είναι από την κατάψυξη και αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά σαν να τα πανάρουμε σε περίπτωση που θα δούμε ότι δεν στέκονται. Και τα ξαναπλάθουμε.Μπορείτε επίσης πριν τα τηγανίσετε να τα έχετε σουσάμι σε ένα πιάτο και να τα κυλήσετε επάνω να πάρουν λίγο.
3. Ζεσταίνετε μπόλικο λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι ώστε να καλυφθούν (να κολυμπάνε μέσα) τα κεφτεδάκια. Το λάδι πρέπει να καίει για να μη σας διαλυθούν (όταν τα κάνετε μια - δυό φορές θα βρείτε την κατάλληλη θερμοκρασία ώστε να μη καίγονται απέξω και δεν γίνονται μέσα)
4. Τηγανίστε τα κεφτεδάκια μέχρι να ροδίσουν. Τοποθετήστε τα σε ένα πιάτο σκεπασμένο με χαρτί κουζίνας ώστε να απορροφηθεί το επιπλέον λάδι..
5. Τα σερβίρετε σκέτα και τα συνοδεύετε με ταχίνι αραιό, χούμους, πατάτες τηγανιτές ή και με φούλια βραστά. Επίσης μπορείτε να κάνετε φουλόπιτες, να τα βάλετε μέσα σε αραβική πίτα με ψιλοκομμένη σαλάτα από μαρούλι και ντομάτα χρησιμοποιώντας για σάλτσα αραιωμένο ταχίνι ή και χαρίσα (κόκκινη καυτερή σάλτσα από πολτό ντομάτας.

Κάντε διάφορους συνδυασμούς να δείτε τι ταιριάζει στη γεύση σας.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ