Είναι και …μαρτυριάρηδες…


Γράφει ο Μαγια


Γιατί προσφεύγουμε στο ΔΝΤ; Επειδή μας λείπουν για εφέτος περίπου 20 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση των δανείων μας; Αυτά τα χρήματα δεν συνιστούν δυσεπίλυτο πρόβλημα για την ασθενική ελληνική οικονομία. Το Δημόσιο έχει πολλούς τρόπους να τα αντλήσει από τις διεθνείς αλλά και από την εγχώρια αγορά. Φυσικά θα του κοστίσουν ακριβά. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα κοστίσουν τόσο ακριβά όσο θα μας κοστίσει η προσφυγή στο ΔΝΤ.

Οπως τονίζει ο Γρηγ. Νικολόπουλος, στο «Βήμα»: «Διαθέτουμε 300 δισ. ευρώ σε καταθέσεις και το Δημόσιο διαθέτει περιουσία επιπλέον 300 δισ. ευρώ. Διαθέτουμε ένα ΑΕΠ 280 δισ. ευρώ και κολλάμε στην αδυναμία είσπραξης των φόρων και στις ανεξέλεγκτες σπατάλες του Δημοσίου. Είναι δυνατόν να μην μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε το χρέος μας; Είναι δυνατόν να μην μπορούμε να συμμαζέψουμε το σπίτι μας (σημ. να χτυπήσουμε τη διαφθορά, τη σπατάλη, την κλεπτοκρατία ); Στο κάτω κάτω της ........,
τη συνταγή, το πακέτο των μέτρων που επιβάλλει το ΔΝΤ, τη γνωρίζουμε. Ας την εφαρμόσουμε μόνοι μας, με μερικές παραλλαγές που είναι απαραίτητες, για να μην πνίξουμε την οικονομία. Θεραπεία υπάρχει. Δεν είναι ανάγκη να αυτοκτονήσουμε για να σταματήσουμε να πονάμε».

Την απάντηση στο αρχικό ερώτημα, που βασανίζει όλους, δίνει ο …μαρτυριάρης γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο Σπίγκελ: «Οι Ελληνες θα πρέπει να καταβάλουν το ανάλογο τίμημα της ζωής που κάνουν»!!!

Και αν δεν υπήρχε το ΔΝΤ έπρεπε να εφευρεθεί, προσθέτουμε εμείς…