ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Γράφει η Ολγα Γεριτσίδου

Πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες ή έμμεσες ερωτήσεις υπήρχαν στα σχόλια του προηγουμένου μου άρθρου που όμως πιθανώς θα αποκλίνουν την συζήτηση από την τεκμηρίωση των δέκα βημάτων και για αυτό ελπίζω ο καφετζής να φιλοξενήσει αυτή την απάντηση η οποία βέβαια είναι άσχετη από το άρθρο που έχω υποσχεθεί προς τεκμηρίωση των δέκα βημάτων.

Θα ξεκινήσω με κάθε άμεσο ερώτημα και θα προχωρήσω στα έμμεσα ελπίζοντας στην συνέχιση της συζήτησης με όλο και περισσότερα ουσιώδη σχόλια.

1. Το «σπάει τα όρια του» είναι μέρος της φράσης « … να σπάει τα όρια του είθισται…» και δεν αποτελεί κακοποίηση της έκφρασης με το ρήμα υπερβαίνω. Το ‘είθισται’ είναι μία λέξη που εκφράζει την έννοια της δεσμευτικής πεπατημένης : δηλαδή, ό,τι ‘είθισται’ ακολουθείται ως άγραφος νόμος μέσω κοινωνικών πιέσεων και κάθε απόκλιση προκαλεί την κοινωνική μήνη ή τουλάχιστον αυτή που προέρχεται από τα ........
άτομα που τους αρέσει αυτό που εισπράττουν από τις συνθήκες που επιβάλλει το ‘είθισται’. Π.χ. « είθισται να θεωρείται ότι ο παπάς / ιερέας αντιπροσωπεύει και μεσολαβεί στον Θεό για λογαριασμό μας», κάτι βέβαια που είναι άκρως ψευδές με μία απλή ανάγνωση της Καινής Διαθήκης. Αυτό λοιπόν που σπάει από τον επιστήμονα και βέβαια προκαλεί τον θυμό και την ανασφάλεια των υπολοίπων είναι αυτοί ακριβώς οι κανόνες οι άγραφοι που δεσμεύουν τους ανθρώπους πολλές φορές αόρατα από την φυσική εξέλιξη και την ευημερία. Από τα πιο κλασικά παραδείγματα είναι η εποχή των συχωροχαρτιών. Ο επιστήμονας ( και κάθε επιστημονικό μυαλό ) σπάει αυτά τα αόρατα όρια και σπρώχνει την κοινωνία πέρα από το εκάστοτε κατεστημένο. Επίσης, το΄'υπερβαίνω' έχει την έννοια της ώθησης πρός την ίδια κατεύθυνση / σκεπτικό. Εδώ μιλάμε για καταστρατήγηση του σκεπτικού, αναίρεση του.
2. Η επανάσταση ξεκίνησε βεβαίως πάντα από τα άτομα που ήταν σε αδιέξοδο αλλά ιστορικά πάντα υπήρξε διαφωτισμός και συνειδητοποίηση από ανθρώπους που ήταν επιστήμονες και / ή συνειδητοποιημένα άτομα με λογική και κριτική σκέψη : αυτό είναι και η επιστημονικότητα και η ευφυΐα. Δυστυχώς, επίσης συνήθως κατόπιν της επαναστάσεως έπαυε και αυτός ο διαφωτισμός για διάφορους λόγους και τα πλήθη των επαναστατών εφησύχαζαν.
3. Το πολύ ενδιαφέρον σχόλιο περί της σύμβασης της εκκλησίας με το δημόσιο δυστυχώς δεν βλέπει τα πράγματα σωστά : υπερ-νομικά είναι πάντα τα άρθρα του Συντάγματος και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Βασικές αρχές του Συντάγματος μας είναι η αρχή της Ισότητας και της Αναλογικότητας. Σε μία εποχή όπου άλλα Συνταγματικά Δικαιώματα του υπόλοιπου Λαού βάλλονται και καταλύονται με συνοπτικές διαδικασίες στο όνομα της ‘ανωτέρας βίας’ σε σημείο μάλιστα που ανερυθρίαστα να προσπαθεί το ΠΑΣΟΚ να το βαφτίσει πατριωτισμό, δεν μπορεί κανένα κοινωνικό σύνολο να είναι πιο ίσο από τα άλλα : εάν καταλυθούν Συνταγματικά κεκτημένα του Λαού, μία σύμβαση της εκκλησίας με το κράτος βεβαίως δεν μπορεί να θεωρηθεί ιερή, πέραν θεμάτων παρανομιών και σκαιών δοσοληψιών τύπου Βατοπεδίου. Βεβαίως, θα έπρεπε αυτή η σχέση να λειτουργεί αντίστροφα : για να κρατήσει η εκκλησία την σύμβαση της να μην αφήσει να καταλυθεί τίποτε που έχει την μορφή δεσμεύσεως του κράτους ενώπιον του Λαού και της περιουσίας του. Εδώ βέβαια θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς θα μπορούσε η εκκλησία να το διασφαλίσει ( και να κρατήσει και τα δικά της ) όταν ήδη περιουσία του Λαού ( π.χ. λεφτά των Ταμείων, ΔΕΚΟ, συγκοινωνίες – επικοινωνίες, κρατικές τράπεζες, παντός είδους λιμένες, βασικοί πόροι – βιομηχανίες και άλλα επιχειρησιακά ατού της Ελλάδος που τώρα δεν υπάρχουν ) έχει ξεπουληθεί αντί πινακίου φακής που και αυτή την φακή την έφαγαν ημέτεροι παντός διαμετρήματος. Συνεπώς, ούτε η εκκλησία ούτε φυσικά οι τράπεζες ή οι μεγαλοεπιχειρηματίες – καρχαρίες ούτε οι γόνοι πολιτικοί μπορούν να προστατευθούν με νόμους, νομίσκους και χρυσόβουλα όταν γίνεται τέτοιο πλιάτσικο στο Λαό ενώ ακόμα έχουμε Σύνταγμα που το απαγορεύει.

4. Περί προσπάθειας να συνδυαστώ με άτομα που εξόφθαλμα και επίσημα είναι και ανθελληνικά και πλήρως εκτός κάθε δεοντολογίας της ψυχολογίας και προκλητικά ενάντια σε κάθε λογική ακόμα και ατόμου που δεν θα δήλωνε υπέρ της Ελλάδος αλλά ουδέτερο, έχω να πω ότι όποιος έχει όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε πρόσβαση σε κονδύλια που επενδύονται χωρίς αποτέλεσμα ( εκτός του περαιτέρω εκφυλισμού της παιδείας μας, της χάλκευσης της Ιστορίας μας και της υπονόμευσης της νέας μας γενιάς ) και ανθεί εκεί, δεν μπορεί να είναι επιστήμονας με τον ορισμό που εγώ έχω δώσει για την συζήτηση μας. Τα άτομα αυτά θα έπρεπε και πρέπει να λογοδοτήσουν στην Δικαιοσύνη ( αν βεβαίως υπήρχε σωστή ) διότι ευθύνονται για τεράστια χτυπήματα στην Ελληνική κοινωνία, στην Ελληνική καθημερινότητα αλλά και στην Ελληνική εξωτερική και εσωτερική πολιτική. Όποιος πραγματικός ψυχολόγος έχει προσπαθήσει να εφαρμόσει την ψυχολογία στην Ελλάδα έχει διωχθεί και διώκεται σιωπηρά, με τρόπους που εκτός κλάδου δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτοί.

5. Η ψυχολογία δεν θα πρέπει να περιφρονείται διότι είναι το κλειδί μέσω του οποίου έχει φτάσει η κοινωνία μας στο σημείο που βιώνουμε, διότι έχει χρησιμοποιηθεί από πονηρά φερόμενα άτομα που κάθε καινοτομία προσπαθούν να την χρησιμοποιήσουν για την ανθρώπινη υποδούλωση και καταστροφή. Η διάλυση της οικογένειας, η υπονόμευση της ανδρικής αλλά και της γυναικείας αυτοεκτίμησης ενώπιον του αντιθέτου φύλου, η αδρανοποίηση του Λαού, η υπονόμευση των σχέσεων των γονέων με τα παιδιά τους, η αδρανοποίηση της κριτικής σκέψης και η απορρέουσα συνέπεια της εκτίναξης της κοινωνικής ψυχοπαθολογίας ( άγχος, κατάθλιψη, εγκληματικότητα, παραβατικότητα, εθισμός, επιθετικότητα, κλπ ) όλα οφείλονται σε πολύ μελετημένα προγράμματα που έχουν εφαρμοστεί παγκοσμίως και κατά καιρούς παραδεκτά και ανοιχτά από τα κέντρα που τα εκπόνησαν και εκπονούν. Το ίδιο κλειδί, η ψυχολογία, στα σωστά χέρια αποδίδει τα εκ διαμέτρου αντίθετα οφέλη. Το γεγονός ότι αυτό μπορεί να προβλεφθεί και να επαναληφθεί συστηματικά ανά πάσα στιγμή και σε κάθε κοινωνικό σύνολο ή μονάδα καθιστά την ψυχολογία επιστήμη.

6. Κλείνοντας, και για να απαντήσω και σε αυτούς που χαριτολογούν σε μία συζήτηση χαριτολογώντας και εγώ, θα πρέπει να τονίσω ότι όποιος προσπαθεί να με συνδέσει με άτομα όπως την Θ. Δραγώνα, τον ΓΑΠ και διάφορους άλλους ανθέλληνες που υπηρετούν αλλότρια συμφέροντα, σίγουρα ( και παρ’ όλο που έχω αρθρογραφήσει επώνυμα ) δεν με έχει ψάξει ώστε να δει ποια είμαι, ποια είναι η κληρονομιά μου και πόσο τα άτομα με τα οποία προσπαθεί να με συνδέσει και το σύνολο των παρατάξεων τους έχουν επιδείξει και επιδεικνύουν συστηματική έμπρακτη πολεμιότητα εναντίον μου. Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα θήρευσης εκ μέρους μου ούτε πελατών ούτε βεβαίως ψήφων, και σίγουρα ουδέποτε υπήρξα ή επιδίωξα να είμαι αποδέκτης κονδυλίων.

Τελειώνοντας και για να ζωντανέψει ακόμα περισσότερο η συζήτηση, προκαλώ να δειχθεί πώς βλάπτεται ο Λαός από ό,τι έχω πεί και τι δικαίωμα ή προστασία του αφαιρείται, και επίσης όλοι όσοι παρουσιάζονται ενάντιοι, πώς θεωρούν ότι θα προστατέψουν κατ’ αρχάς τον δικό τους εαυτό και μετά θα προχωρήσουμε και για το κράτος / τον Λαό.

Και για τον κύριο / κυρία που επανέλαβε το σχόλιο του / της έχω ήδη υποσχεθεί ότι θα δείξω και την Συνταγματικότητα και τον τρόπο των δέκα βημάτων πολύ σύντομα.