Σφίγγει και άλλο το λουρί η Μέρκελ


O πρόεδρος της ΕΕ κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι είχε και χθες συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με όλους τους άμεσα εμπλεκομένους στο εγχείρημα αρωγής προς την Ελλάδα, αρχής γενομένης από τους κκ. Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο, Γ.Παπανδρέου, Νικολά Σαρκοζί και την κυρία Ανγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η γερμανίδα καγκελάριος επέμενε κατά βάση σε τρία σημεία:

Πρώτον, ότι οι ενδεχόμενες εκταμιεύσεις προς όφελος της Ελλάδας δεν θα έχουν αυτόματο χαρακτήρα και θα είναι η έσχατη λύση.

Δεύτερον, ότι στο σχήμα θα συμμετέχει με αναβαθμισμένο ρόλο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο θα συνδράμει την Ελλάδα και χρηματοδοτικά.

Τρίτον, ότι οι χώρες του ευρώ θα εισέλθουν σε διαβουλεύσεις για τη δημιουργία επιπρόσθετων εργαλείων για την ενίσχυση της........ δημοσιονομικής πειθαρχίας πέραν των σημερινών κανόνων, οι οποίοι δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την αύξηση των χρεών και των ελλειμμάτων της Ελλάδας, τα οποία προκάλεσαν κλυδωνισμούς στην ευρωζώνη.

Αυτό σημαίνει ότι το Βερολίνο δεν αρκείται στην τριμερή επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το ΔΝΤ που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση στην Ελλάδα και ζητεί αυστηρότερους μηχανισμούς, ενδεχομένως την τοποθέτηση τοποτηρητή στη χώρα. Στο σημείο αυτό εστιάζονται οι πιέσεις της Γερμανίας, οι οποίες απειλούν να οδηγήσουν σε αδιέξοδο ακόμη μία σύνοδο κορυφής της ΕΕ ως προς το «ελληνικό ζήτημα».