«Κόψτε τις φρεγάτες και όχι τους μισθούς»


Ενα τεράστιο σήμα ειρήνης με τα σώματά τους «ζωγράφισαν» χθες το μεσημέρι στο Μοναστηράκι στην πλατεία τα μέλη της οργάνωσης «Κόσμος Χωρίς Πολέμους».

«Κόψτε τις φρεγάτες και όχι τους μισθούς» ήταν το κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης, που ήταν μια ειρηνική αντίδραση στην αγορά των έξι γαλλικών φρεγατών που θα κοστίσουν 2,5 δισ. ευρώ -συμφωνία που είχε κλείσει το 2009 η προηγούμενη κυβέρνηση και την οποία υλοποιεί παρά την τραγική οικονομική κατάσταση η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

«Το υψηλό ποσοστό στις αμυντικές δαπάνες αποτελεί κεντρικό πολιτικό και οικονομικό πρόβλημα για την Ελλάδα», τονίζει ο Νίκος Στεργίου εκπρόσωπος Τύπου της Οργάνωσης «Κόσμος Χωρίς Πολέμους». «Αφαιρεί σημαντικούς πόρους από την ανάπτυξη, καθώς είναι ο κύριος συντελεστής επιβάρυνσης του δημόσιου χρέους. Απαιτούμε τη μείωση των δαπανών τώρα. Αυτή είναι η μαύρη τρύπα της οικονομίας. Να πληρωθεί το δημόσιο χρέος και να μεταφερθεί μέρος των αμυντικών δαπανών στις συντάξεις, στην πρόνοια», καταλήγει ο κ. Στεργίου.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα του.......... Σουηδικού Ινστιτούτου Μελετών, είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο μετά την Ινδία και την Κίνα στην αγορά συμβατικών αμυντικών συστημάτων και δαπάνησε το 2004 περίπου 5,2 δισ. δολάρια για την άμυνά της, όσα χρήματα κατέβαλε δηλαδή για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ για την ανθρώπινη ανάπτυξη, η Ελλάδα έρχεται 83η στις δαπάνες για την παιδεία και 56η σε δαπάνες για την υγεία, ενώ σε στρατιωτικές δαπάνες είναι 13η με ποσοστό 4,1% του ΑΕΠ.

Enet.gr