Καλή εβδομάδα, κ. Ρεν …


Γράφει ο Μαγια

H αύξηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου καυσίμων, από σήμερα, φέρνει ντόμινο ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής, στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, στα εισιτήρια, στα φάρμακα, σε υπηρεσίες, στις νεόδμητες κατοικίες, στα καύσιμα, στα αυτοκίνητα κ.λπ.
Τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, κλπ), που θα εκδοθούν από σήμερα και μετά, θα έχουν τον αυξημένο ΦΠΑ και για τις υπηρεσίες του προηγούμενου διαστήματος.

Εν τω μεταξύ, «πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ βιομηχανίας και λιανεμπορίου.
Αρκετές επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους του λιανεμπορίου δηλώνουν διατεθειμένες να απορροφήσουν την αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και να μην αλλάξουν τις τιμές τους.

Η πλευρά των βιομηχάνων και ........... βιοτεχνών εμφανίζεται διστακτική, καταγγέλλει μάλιστα για εκβιασμό μερίδα μεγάλων λιανεμπορικών επιχειρήσεων, που τους ζητούν να επωμισθούν το κόστος από την αύξηση του ΦΠΑ για λογαριασμό τους.

Εκτός από τις μικρομεσαίες λιανεμπορικές επιχειρήσεις, το ίδιο θα κάνουν και ορισμένες μεγάλες αλυσίδες τουλάχιστον έως το Πάσχα.
Ηδη τα εμπορικά καταστήματα έχουν σιωπηρά διατηρήσει τις εκπτώσεις αφού η ζήτηση έχει περιοριστεί δραματικά.
Η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε έναν αναγκαστικό κύκλο ύφεσης που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, θα κρατήσει για αρκετό καιρό, ενδεχομένως για μια τριετία. Η ύφεση θα προέλθει από τη μείωση όλων των εισοδημάτων, από τον περιορισμό στο ελάχιστο των δημοσίων επενδύσεων και από τον περιορισμό των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων. Με λίγα λόγια, το χρήμα που κυκλοφορεί στην αγορά θα περιοριστεί σημαντικά. Ελλείψει χρήματος θα μειωθεί η κατανάλωση, γεγονός που θα φέρει, εκτός των άλλων, αναγκαστική μείωση των τιμών, που όμως θα συνοδεύεται από κλείσιμο επιχειρήσεων και ανεργία.
Ο Ολι Ρεν και οι λοιποί ανθύπατοι πρέπει να αισθάνονται ευτυχείς. Το σχέδιό τους στέφεται με απόλυτη επιτυχία:Η Ελλάδα, που ξέρουμε δεν θα την ξαναδούμε!...