Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς;

Γράφει ο Gagarin

Πρόσεξα σήμερα την καινούργια υπηρεσία του news.Pathfinder.gr, με την επωνυμία "Χώρες". Επέλεξα να δω το προφίλ της Βουλγαρίας και με την ανάγνωση των πρώτων κιόλας σειρών έμεινα ενεός.

Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς;

(α) Εύρημα πρώτο - η ανιστόρητη φράση «...πριν από 500 χρόνια η Βουλγαρία υπήρξε μέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας...».

Τι είναι τούτο; Η Οθωμανική αυτοκρατορία είχε «μέλη»; Όχι κατακτημένα, υπόδουλα και στενάζοντα κράτη και λαούς; Κι εμείς οι Έλληνες μήπως ήμασταν «μέλος» αυτής της αυτοκρατορίας, μήπως......
ήμασταν και «συνεργάτες», μήπως ήμασταν και «στελέχη» της Υψηλής Πύλης.

Μήπως όμως αυτό δε σημαίνει έλλειψη ιστορικών γνώσεων, αλλά είναι η νέα προσέγγισης της άρχουσας οικονομικής και πολιτικής τάξης της χώρας στα ιστορικά γεγονότα του τόπου και της περιοχής; Μήπως είναι μία χοντροκομμένη επανάληψη του απαράδεκτου «…συνωστισμού στην προκυμαία της Σμύρνης…», που είχε γραφτεί πριν από μερικά χρόνια στα σχολικά βιβλία της χώρας μας; Μήπως είναι έκφραση συμμόρφωσης με τις επιταγές του υπερατλαντικού και ευρωενωσιακού παράγοντα και το λεγόμενο «κοσμοπολιτισμό» του κεφαλαίου, των μονοπωλίων και της «Νέας Τάξης» τους;

Όπως και να ‘ναι πάντως, είναι μία πρωτοφανής πρόκληση στην ιστορική μνήμη των λαών της περιοχής και θα πρέπει οι υπεύθυνοι του news.Pathfinder.gr να την επανορθώσουν άμεσα.

(β) Εύρημα δεύτερο – «…Μετά από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η χώρα (Βουλγαρία) ήταν υπόδουλη της Σοβιετικής Ένωσης για περίπου μισό αιώνα…».

Εδώ πια γελάει και το παρδαλό κατσίκι. Ο συντάκτης του κειμένου ή δε γνωρίζει τη σημασία της λέξης «υπόδουλος» ή η ιδεολογική του τύφλωση τον έχει οδηγήσει στην πλήρη γελοιοποίηση. Δηλαδή επί τουρκοκρατίας, όταν ο οθωμανικός στρατός και τα διάφορα άλλα άτακτα στρατιωτικά σώματα επιβάλλανε με φωτιά και τσεκούρι την εξουσία του σουλτάνου, η Βουλγαρία δεν ήταν υπόδουλη αλλά «μέλος» της αυτοκρατορίας, ενώ από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, που ήταν ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος – μέλος του ΟΗΕ, χωρίς παρουσία ξένων στρατευμάτων, ξαφνικά έγινε υπόδουλη της Σοβιετικής Ένωσης;

Έ ρε, γλέντια!!! Το γαρ πολύ της ιδεολογικής τύφλωσης οδηγεί σε εξευτελισμό, μαζέψτε τον, εκτίθεται κι αυτός κι εσείς μαζί του!!!

(γ) Εύρημα τρίτο, το καιρασάκι της τούρτας – «…Υπό την καθοδήγηση του πρώην βασιλιά Simeon II, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός της χώρας το χρονικό διάστημα 2001 2005, η Βουλγαρία αναδιοργανώθηκε στον τομέα της αγοράς ώστε να συναντήσει τα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Η χώρα σημείωσε πρόοδο…».

Ο Simeon II, αυτός που κατέκλεψε τη Βουλγαρία, όσο καιρό διατέλεσε πρωθυπουργός της, αυτός που γκρεμίστηκε μετά από τέσσερα χρόνια πλιάτσικου, μέσα στη διαφθορά και στα σκάνδαλα, αυτός «αναδιοργάνωσε» και ανόρθωσε τη χώρα; Μήπως, με την τελευταία αυτή αναφορά του, ο συντάκτης του άρθρου μας αποκαλύπτει τις πολιτειακές του προτιμήσεις; Μήπως οραματίζεται επάνοδο του τέως κι εδώ στην πατρίδα μας;

Μήπως, όμως όλα τα παραπάνω εκφράζουν και τους υπεύθυνους του news.Pathfinder.gr; Αν όχι, τότε είναι χρέος τους άμεσα να «κατεβάσουν» το κατάπτυστο ετούτο δημοσίευμα και όσα άλλα βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος.

Gagarin"