Πάτρα:Φέσια, κακοδιαχείριση, σπατάλες…


Γράφει ο Μαγια


Στη δίνη του κυκλώνα η πνέουσα τα λοίσθια δημοτική αρχή της Πάτρας. Νέα θύελλα αντιδράσεων προκαλεί το «φέσι» της ΔΕΥΑΠ, ύψους 9.8 εκατ. ευρώ, που ανεβάζει τις δανειακές υποχρεώσεις του δήμου στα 20 εκατ, ευρώ, περίπου, τα οποία θα επωμισθούν και οι κάτοικοι των όμορων δήμων, που θα ενταχθούν στον διευρυμένο, ελέω «Καλλικράτη», δήμο Πατρέων!

Το «ποτάμι» της αγανάκτησης των πατρινών, λόγω της ανυπαρξίας δημοτικού έργου, «φουσκώνει», τώρα και από τις καταγγελίες για κακοδιαχείριση και σπατάλες. Από τα 18,6 εκατ. ευρώ, που κατέβαλλαν οι πατρινοί την 3ετία 2007-2009, μέσω του ειδικού τέλους, στη ΔΕΥΑΠ, για την εκτέλεση έργων ύδρευσης και αποχέτευσης, περίπου 10 εκατ. ευρώ, χρησιμοποιήθηκαν, παρανόμως, για την κάλυψη των υπέρογκων και αδικαιολόγητων λειτουργικών δαπανών της επιχείρησης (σύμφωνα και με την έκθεση του σώματος ορκωτών λογιστών).

Τις επόμενες μέρες όλα τα .......
στοιχεία θα τεθούν υπόψη του Σώματος των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και θα ζητηθεί η διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου. «Πρέπει να σταματήσουμε τον Φούρα, να χρεοκοπήσει τον Δήμο. Επί θητείας του τριπλασιάσθηκε το χρέος και τώρα επιβαρύνει με τη λήψη νέου δανείου τον μεγαλύτερο δημοτικό οργανισμό», επισημαίνουν παράγοντες της αντιπολίτευσης, θυμίζοντας ότι, επί δημαρχίας Α. Καράβολα, επιτεύχθηκε πολλαπλάσιο έργο, χωρίς να δανεισθεί η πόλη ένα ευρώ!...

Ωστόσο, παρά την κατακραυγή, δε φαίνεται να …ιδρώνει το αυτί του …φουριστάν. Στη θεατρική παράσταση «σεμινάριο βλακείας», με τον Δ. Πιατά, πρώτοι και καλύτεροι, έπιασαν από νωρίς θέση, οι αντιδήμαρχοι, Α.Σκαρμέας και Γ. Ζαφειρόπουλος. Ο πρώτος προίσταται της ΔΕΠΑΠ, που χρωστάει και της …Μιχαλούς, πλην όμως …πλέει σε πελάγη ευτυχίας και ο δεύτερος …εποπτεύοντας την άθλια οικονομική κατάσταση του δήμου, έχει στήσει …φάμπρικα εκπόνησης μελετών, μοιράζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Μάλλον (και) τον δήμο Πατρέων πρέπει να είχε στο μυαλό του ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος, όταν μιλούσε, προ ημερών, για πρωτοφανές κύμα δανεισμού δήμων και δημοτικών επιχειρήσεων, με σκοπό να κλείσουν τις «μαύρες τρύπες» στους προϋπολογισμούς τους.

Είίναι νωπή η ετήσια έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζή, που παρουσιάστηκε πρόσφατα. Πολεοδομίες, εφορίες, ο χώρος της υγείας και οι δήμοι είναι οι πρωταθλητές στη διαφθορά και στο «φακελάκι».