Τα ΕΛΠΕ θέλουν να κόψουν τα βιοκαύσιμα


Όλες οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες στον κόσμο προσπαθούν έστω να φαίνονται καθαρότερες κάνοντας επενδύσεις και έρευνες για ανανεώσιμα καύσιμα. Τα δικά μας ΕΛΠΕ είχαν την υποχρέωση να παραλαμβάνουν ένα ποσοστό βιοκαυσίμων ώστε να μειώνονται λίγο οι εκπομπές αέριων του θερμοκηπίου αλλά ανακοίνωσαν αυθαίρετα ότι θα μειώσουν τις ποσότητες που δέχονται. Προχθές ανακοίνωσαν κέρδη 175 εκατομμύρια ευρώ που μάλλον τους φάνηκαν λίγα και θεώρησαν ότι κόβοντας τα βιοκαύσιμα θα μπορέσουν να τα αυξήσουν.

Η Ελευθεροτυπία γραφεί για το θέμα καθώς και για τις αντιδράσεις των παραγώγων:

Σε διαμαρτυρία προς τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος, Αγροτικής, Ανάπτυξης και Οικονομικών κατά της εταιρείας Ελληνικών Πετρελαίων προχωρούν οι παραγωγοί βιο-καυσίμων λόγω της αυθαίρετης, όπως την χαρακτηρίζουν απόφασης του διυλιστηρίου να περικόψει 40% την προμήθεια "καθαρών» καυσίμων.
Πληροφορίες από τον σύνδεσμο ΣΒΙΒΕ, του θεσμικού δηλαδή οργάνου που εκπροσωπεί τους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών καυσίμων, αναφέρουν ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια ενημέρωσαν ότι θα....... αγοράσουν μικρότερες ποσότητες βιοκαυσίμων κατά 40%, χωρίς εξηγήσεις, κάτι που απαγορεύεται από την κείμενη νομοθεσία. Είναι μάλιστα η δεύτερη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, όπως υποστηρίζουν.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα διυλιστήρια γενικά, συμπεριλαμβανομένων των Ελληνικών Πετρελαίων, υποχρεούνται κάθε χρόνο να αγοράζουν συγκεκριμένες ποσότητες βιοκαυσίμων από τους παραγωγούς, όπως ορίζει ο νόμος. Μάλιστα, οι ποσότητες καθορίζονται από ειδική επιτροπή, που απαρτίζεται από εκπροσώπους των τριών υπουργείων (Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Περιβάλλοντος) ώστε η Ελλάδα να καλύπτει συγκεκριμένους στόχους χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργεια, κάτι βέβαια που δεν γίνεται στην πραγματικότητα.

enet.g