Ο ρόλος του Ρομπέν (κατά) των τραπεζών δεν εξασφαλίζει επανεκλογή

Γράφει ο Daemon

Ο Γιώργος Παπανδρέου ολοκληρώνει με τη συνάντησή του, σε λίγες ώρες, με τον Μπαράκ Ομπάμα, μια περιοδεία που μόνο πετυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί. Τις τελευταίες ημέρες οι επικρίσεις του διεθνούς Τύπου εξαφανίστηκαν, κι αντικαταστάθηκαν με ευμενή σχόλια για τις προσπάθειες του Έλληνα πρωθυπουργού. Και το σημαντικότερο: Ο Παπανδρέου κατάφερε να επιβάλει την ατζέντα του, δηλαδή να μετατρέψει την κρίση της Ελλάδας σε υπόθεση ολόκληρου του ευρώ. Κι ακόμα: Φαίνεται ότι στο πακέτο είναι η έναρξη εκστρατείας εναντίον της κερδοσκοπίας έναντι του ευρώ, η οποία κράτησε τη Βρετανία έξω από την Ευρωζώνη και ταλαιπώρησε χώρες όπως η Ιρλανδία και τώρα η Ελλάδα.

Σε ρόλο Ρομπέν (κατά) των υπερκερδών που επιδιώκουν οι τράπεζες, ο Γιώργος Παπανδρέου θα επιχειρήσει να περάσει το μοντέλο “είμαι ο καλός σοσιαλιστής που σώζω τη χώρα μου από τη χρεοκοπία και κάνω την κρίση ευκαιρία για να σταματήσουμε την κερδοσκοπία εναντίον του ευρώ”. Πολύ ωραίο σκηνικό για την πολιτική του κυριαρχία.

Πολιτική κυριαρχία, όμως πού; Στα fora της Ευρώπης, ίσως να κερδίσε ιτη συμπάθεια των θαμώνων τους, αλλά να τους ..........
κυριαρχήσει, αποκλείεται. Στην ελληνική πολιτική σκηνή; Ούτως η άλλως το αποτέλεσμα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου και οι δομικές αλλαγές που ετοιμάζει στο κόμματου ο βασικός αντίπαλός του, Αντώνης Σαμαράς, του εξασφλαίζουν, όπως προκύπτει από όλες τις δημοσκοπήσεις αυτού του καιρού, την πολιτική κυριαρχία για τους επόμενους μήνες. Όσο για αργότερα; Αν το πορτοφόλ ιτου έλληνα δεν γεμίσει, αν δηλαδή η βέβαιη ύφεση που θα ακολουθήσει τα μέτρα που ελήφθησαν δεν δώσει τη θέση της σε μια ορατή και βιώσιμη οικνομική ανάπτυξη, είναι πολύ δύσκολο η κυριαρχία του Παπανδρέου να διαρκέσει πέρα από μερικούς μήνες.

Συνεπώς: Οι μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει στο κράτος (Καλλικράτης, αλλαγή εκλογικού νόμου κι απαγόρευση εισόδου στο Δημόσιο με άλλον τρόπο πλην ΑΣΕΠ) μπορεί να τον οδηγήσουν στις επόμενες εκλογές με το επιχείρημα “δεν ολοκλήρωσα τις μεταρρυθμίσεις, αλλά τις άρχισα και τις προχωρώ, ξαναψηφίστε με να τις τελειώσω”. Οι ευρωπαϊκές του πρωτοβουλίες ΔΕΝ μπορούν να του εξασφαλίσουν πολιτική κυριαρχία στο εσωτερικό. Μόνο να του δώσουν ένα πολιτικό χρόνο για να προετοιμάσει καλύτερα τις εγχώριες μεταρρυθμίσεις. Τίποτε άλλο!

Τα Πράγματα