Αϊνστάιν, Uri Geller και τι μυαλό κουβαλάμε.



γράφει η Βιολόγος

Διαβάζω στην επίσημη ιστοσελίδα του Uri Geller (www.uri-geller.com):

«Κάντε τον εγκέφαλό σας πιο δυνατό από του Αϊνστάιν.Ο μεγαλύτερος στοχαστής του 20ου αιώνα, είπε ότι χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας. Συνεχίστε να διαβάζετε για να δείτε γιατί έκανε λάθος...»

Τον παραδέχομαι τον Uri!!! Αν είχα σχολή διαφήμισης, θα τον καλούσα να δώσει διάλεξη!!! Ο Αϊνστάιν πήρε Νόμπελ, διατύπωσε τη θεωρία της σχετικότητας και άλλα δυσνόητα, άλλαξε την πορεία της επιστήμης και το όνομά του είναι συνώνυμο της μεγαλοφυΐας. Να κάνουμε το μυαλό μας πιο δυνατό από εκείνου..τέλειο θα ήταν, ειδικά αν σκεφτείτε ότι κάποιοι δυσκολευόμασταν στα διαγωνίσματα του σχολείου, στο να κάνουμε μια σωστή επένδυση ή στο ν' αλλάξουμε τις ρυθμίσεις του DVD!!! Συνεχίζω λοιπόν να διαβάζω, με τη σκέψη σε μελλοντικές επιτυχίες. Θα του βγω και από πάνω του Αϊνστάιν, τώρα που θα............
μάθω πού έκανε λάθος... και μαθαίνω ότι αν επικοινωνήσω με το υποσυνείδητό μου θα χρησιμοποιήσω περισσότερο μέρος του εγκεφάλου μου!

Δεν είμαι καθόλου κατά της θετικής σκέψης!!! Ακόμα και ασθένειες όπως ο καρκίνος αντιμετωπίζονται ευκολότερα με αυτή. Αλλά αν θέλω να μη μπερδεύομαι με τις ρυθμίσεις του DVD ας διαβάσω προσεκτικότερα το manual.. Ας δούμε γιατί:

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι κάθε μέρα χρησιμοποιείται το 100% του εγκεφάλου. Ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου υπάρχουν ενεργές περιοχές. Κάθε σύνθετη δραστηριότητα ή σκέψη δραστηριοποιεί πολλά μέρη του εγκεφάλου. Απλά, όπως οι μυς του σώματος δε χρησιμοποιούνται όλοι κάθε φορά, έτσι κι ο εγκέφαλος δε χρησιμοποιείται όλος κάθε φορά. Χρησιμοποιούμε το 10% σε συγκεκριμένες στιγμές, όπως όταν απλά ξεκουραζόμαστε,.

Ο μέσος εγκέφαλος αντιπροσωπεύει μόνο το 3% του βάρους αλλά χρησιμοποιεί το 20% της ενέργειας του σώματος. Η παροχή της ενέργειας πρέπει να είναι συνεχής. Αν ο άνθρωπος χρειαζόταν μόνο το 10% του εγκεφάλου, είναι απίθανο η εξέλιξη να επέτρεψε τη σπατάλη τόσων απαραίτητων υλικών για να χτίσει και να διατηρήσει ένα όργανο που δε χρησιμοποιείται. Ο Uri Geller ισχυρίζεται ότι κάποτε είχαμε πλήρη έλεγχο του εγκεφάλου μας, αλλά ξεχάσαμε τις ικανότητές μας καθώς ο κόσμος μας γινόταν όλο και πιο σύνθετος. Ομολογώ ότι δεν έχω αρκετά αναπτυγμένη εγκεφαλική δραστηριότητα για να βρω κάποια λογική σ' αυτό το επιχείρημα!

Επίσης, αν το 90% του εγκεφάλου δεν χρησιμοποιείται θα έπρεπε να είμαστε ουσιαστικά άτρωτοι στις εγκεφαλικές βλάβες. Βλάβη σε «άχρηστα» τμήματα ή αφαίρεσή τους, θα είχε μηδαμινές συνέπειες. Δυστυχώς, όπως ξέρουμε όλοι, δε φαίνεται να υπάρχει μια εγκεφαλική περιοχή που, αν καταστραφεί, δεν προκαλεί κάποια απώλεια λειτουργίας. Έχετε ποτέ ακούσει ένα γιατρό να λέει «.ευτυχώς αυτή η σφαίρα που μπήκε στο κρανίο του, απλώς τραυμάτισε το 90% του εγκεφάλου που δε χρησιμοποιούσε»; Ο άνθρωπος θα έπεφτε σε κώμα αν το 90%, οποιοδήποτε 90%, ήταν ανενεργό. Υπάρχουν φυσικά άνθρωποι που έχουν τραυματιστεί ή τους έχουν αφαιρέσει τμήματα εγκεφάλου και ζουν αρκετά φυσιολογική ζωή, αλλά αυτό γίνεται επειδή ο εγκέφαλος βρίσκει τρόπο να αντισταθμίζει την απώλεια.

Δεν είναι σαφές πώς ξεκίνησε ο μύθος του 10% της εγκεφαλικής λειτουργίας. Το να ειπώθηκε από τον Αϊνστάιν φαίνεται λίγο περίεργο αφού ήταν φυσικός και όχι νευροεπιστήμονας. Το 2004 μια έρευνα που έγινε στο αρχείο του, στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας, πάντως, δεν βρήκε κανένα στοιχείο ότι είχε κάνει ποτέ τέτοια δήλωση. Πιθανώς ο μύθος να ξεκίνησε από κάποια παρερμηνεία επιστημονικών ευρημάτων των αρχών του 20ου αιώνα. Άλλη εκδοχή είναι ότι κάποιοι, λανθασμένα, θεώρησαν ότι τα τμήματα του εγκεφάλου που δεν έχουν ακόμα χαρτογραφηθεί απλά δε χρησιμοποιούνται. Άλλη εκδοχή είναι ότι κάποιοι θεωρούν ότι, ο εγκέφαλος με κάποιο τρόπο χωρίζεται σε δυο μέρη: το συνειδητό που καταλαμβάνει περίπου το 10% του εγκεφάλου και το υποσυνείδητο, που δε χρησιμοποιείται. Ανεξάρτητα από την ακριβή εκδοχή που ακούγεται, ο μύθος είναι πολύ διαδεδομένος και επαναλαμβάνεται συνεχώς, τόσο από τους καλοπροαίρετους όσο και από αυτούς που σκόπιμα εξαπατούν. Μύθοι που είναι πιστευτοί τείνουν να γίνουν αλήθεια. Η αντοχή του μύθου λέει ο Barry Gordon (νευρολόγος στην Ιατρική Σχολή Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη), πηγάζει από την αντίληψη που έχουν οι άνθρωποι για το μυαλό τους: θεωρούν ότι οι ελλείψεις τους αποτελούν στοιχείο για την ύπαρξη μιας αναξιοποίητης φαιάς ουσίας.

Το πιο ισχυρό θέλγητρο του μύθου του 10% είναι μάλλον η ιδέα ότι μπορεί να αναπτύξουμε ψυχικές δυνάμεις ή παραφυσικές ικανότητες αν αξιοποιήσουμε το «αχρησιμοποίητο» μέρος του μυαλού. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν έχει καμιά επιστημονική βάση.

Από τα εγκεφαλικά μας κύτταρα μόνο 10% είναι νευρώνες, τα υπόλοιπο είναι νευρογλοιακά κύτταρα. Τα νευρογλοιακά κύτταρα έχουν υποστηρικτικό ρόλο και βοηθούν στη διατήρηση του περιβάλλοντος των νευρώνων, αλλά η λειτουργία τους παραμένει άγνωστη ακόμα σε μεγάλο βαθμό. Επίσης, αυτό που δεν έχουν καταλάβει οι νευροεπιστήμονες είναι το πώς νευρώνες από διαφορετικά τμήματα του εγκεφάλου συνεργάζονται για να δημιουργήσουν τη συνείδηση. Μέχρι τώρα δεν έχουν βρει στοιχεία ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη περιοχή γι' αυτό, πράγμα που τους κάνει να πιστεύουν ότι πρόκειται για συνδυασμένη νευρωνική προσπάθεια.

Τελικά δεν είναι ότι χρησιμοποιούμε 10% του εγκεφάλου μας αλλά ότι καταλαβαίνουμε το 10% του τρόπου λειτουργίας του.

Εξερευνήστε τον εγκέφαλο στο http://science.nationalgeographic.com/science/health-and-human-body/human-body/brain-article.html . Παίξτε με το «stimulate the brain», είναι εξαιρετικό!!!

Για την προέλευση του μύθου του 10% διαβάστε περισσότερα στα

http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=do-we-r eally-use-only-10

http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=people-only-use-10-percent-of-brain