Ρεθυμνιώτικες προτάσεις για τον "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ"


Ο Νομάρχης Ρεθύμνου, κ. Γιώργης Παπαδάκης, απέστειλε χθες στον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Γιάννη Ραγκούση, επιστολή στην οποία εκφράζει την άποψη του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ρεθύμνου και του ιδίου για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».

Η επιστολή αυτή εστάλη στον υπουργό στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, που εξήγγειλε η Κυβέρνηση και διαβιβάστηκε και στην ΕΝΑΕ, το συνέδριο της οποίας ξεκίνησε χθες στην Αθήνα, όπου ο κ. Παπαδάκης αναμένεται να εκφράσει την προσωπική του θέση καθώς και την απόφαση που έλαβε σε πρόσφατη συνεδρίασή του, το Νομαρχιακό Συμβούλιο. Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει σχετικά με το πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου συμμετέχει καταθέτοντας τις απόψεις της και τις ενστάσεις της.

Η Διοικητική Μεταρρύθμιση αποτελεί αίτημα της ...........
κοινωνίας μας, των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης και όλων των πολιτικών δυνάμεων και ομολογουμένως κρίνεται αναγκαία και χρήσιμη τόσο για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη όσο και για την ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας μας.

Ωστόσο για μία τέτοια μεταρρύθμιση που αποτελεί εν τέλει υπόθεση εθνικής σημασίας και θα καθορίσει την πορεία της χώρας μας σε όλους τους τομείς, πιστεύουμε ότι πρέπει με αντικειμενικότητα και με διάθεση καλοπροαίρετης κριτικής να επισημάνουμε τα τυχόν αρνητικά στοιχεία της, να τα διορθώσουμε, ώστε να την καταστήσουμε δυνατή για ουσιαστική περιφερειακή ανάπτυξη.

Με το σκεπτικό αυτό θα ήθελα να σας καταθέσω κάποιες επισημάνσεις μας όπως αναπτύχθηκαν σε συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Ειδικότερα και όσον αφορά στις αρμοδιότητες, εκτιμούμε ότι επιβάλλεται να γίνει έγκαιρα (με την ίδρυση των θεσμών) σαφής διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων στις βαθμίδες Γενική Διοίκηση-Αιρετή Περιφέρεια-Δήμους, όπως επίσης και προσδιορισμός και κοστολόγηση των πόρων τους. Έτσι θα αποφευχθούν συγκρούσεις και επικαλύψεις κατά την έναρξη του θεσμού. Σχετικά με το οργανόγραμμα λειτουργίας των υπηρεσιών κατά την εφαρμογή του θεσμού, πιστεύουμε ότι οι νομοί δεν πρέπει να αποδυναμωθούν από τις υπηρεσίες που λειτουργούν σε αυτούς. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών, στην επίτευξη της αποκέντρωσης και της ανάπτυξης της περιφέρειας, στη μετακίνηση στελεχών από τις πόλεις όπου διαμένουν στην έδρα της Περιφέρειας. Πιστεύουμε ότι για να αποφευχθούν αντιδράσεις θα πρέπει εγκαίρως να δοθεί στη δημοσιότητα ένα τυπικό ανοιχτό οργανόγραμμα λειτουργίας του νέου θεσμού. Ο θεσμός εξάλλου της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, πρέπει να δίνει έμφαση στη δημοκρατική λειτουργία των αιρετών του οργάνων. Ο ορισμός των Αντιπεριφερειαρχών πριν από τις εκλογές θα συμβάλλει ώστε οι Αντιπεριφερειάρχες να έχουν εκλογική νομιμοποίηση και ισχύ. Ο ορισμός των Αντιπεριφερειαρχών εκ των προτέρων θα βοηθήσει να θέσουν υποψηφιότητα σημερινά προβεβλημένα στελέχη της Αυτοδιοίκησης που θα στηρίξουν με την εμπειρία τους το νέο θεσμό στο ξεκίνημά του. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η λειτουργία των Αντιπεριφερειαρχών στα πλαίσια της Εκτελεστικής Επιτροπής στην οποία συμμετέχουν και έτσι προωθείται η αποκέντρωση και η ισόρροπη ανάπτυξη όλων των Νομαρχιακών διαμερισμάτων της Περιφέρειας.

Επιβεβλημένος επίσης θεωρείται ο ακριβής και ανελαστικός κατά το δυνατόν προσδιορισμός των οικονομικών πόρων για να καταστεί ουσιαστική η αποκέντρωση και πραγματική η οικονομική αυτοτέλεια των θεσμών με τρόπο που να εξασφαλίζεται η ισόρροπη ανάπτυξη όλων των Διαμερισμάτων τόσο της Περιφέρειας όσο και των Δήμων. Παράλληλα, πρέπει να αποσαφηνιστούν και να οργανωθούν οι διαδικασίες ελέγχου των δύο βαθμίδων Αυτοδιοίκησης με τρόπο που να διασφαλίζεται η αποτελεσματική λειτουργία τους. Πιστεύουμε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα πρέπει να είναι άριστα στελεχωμένοι με επαρκές και έμπειρο προσωπικό και να γίνει σαφές ότι ο έλεγχος θα αναφέρεται στην κανονικότητα και νομιμότητα των δαπανών και όχι στη σκοπιμότητά τους.

Επιπλέον, να διασφαλιστεί η ουσιαστική και συνεχής συμμετοχή των εκλεγμένων Περιφερειακών Συμβούλων τόσο κατά τη διαδικασία της λήψης αποφάσεων που λαμβάνει η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση όσο και κατά την εφαρμογή τους.

Οι δε εκλογικές περιφέρειες των Δήμων πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι το σύνολο της Διοικητικής έκτασης του νέου Δήμου και όχι η Διοικητική έκταση των παλαιών Δήμων που θα συνενωθούν. Αντίθετα οι εκλογικές περιφέρειες για την ανάδειξη Περιφερειακών Συμβούλων θα πρέπει να είναι το σύνολο της διοικητικής έκτασης των νομών και όχι η διοικητική έκταση της Περιφέρειας διότι λόγω του μεγέθους της θα προκαλούσε δυσβάσταχτα οικονομικά έξοδα για τους υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους με ότι αυτό συνεπάγεται.

Κύριε Υπουργέ,

Είναι γεγονός ότι η ανάγκη διοικητικής μεταρρύθμισης αποτελεί πλέον κοινή συνείδηση όλων των Ελλήνων. Η κατάθεση προτάσεων και ο διάλογος για ένα τόσο πολύπλοκο θέμα επιβάλλεται, ώστε να καταλήξουμε σε ένα μοντέλο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης που να εξυπηρετεί τον πολίτη, να καταπολεμά φαινόμενα διαφθοράς, να αποκαταστήσει τη σχέση εμπιστοσύνης Κράτους-πολίτη».

Αναδημοσιευση απο Ρεθεμνιωτικα Νεα.