«Στραφείτε στο ΔΝΤ», λένε οι Ρώσοι


Στη Μόσχα βρέθηκε σήμερα ο Γ.Παπανδρέου προσκεκλημένος του Ρώσου ομολόγου του Βλ.Πούτιν για συναντήσεις με τον ίδιο και τον Πρόεδρο Ντ.Μεντβέντεφ.

Ο Γ.Παπανδρέου έστειλε μήνυμα διεύρυνσης των διμερών σχέσεων με τη Μόσχα κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε και με τον ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κατά την υποδοχή του Ελληνα πρωθυπουργού ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την ευχή να υπάρξει πιο στενή συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του.

Ο κ.Παπανδρέου από την πλευρά του τόνισε ότι και δικός του στόχος είναι η περαιτέρω διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών και της ελληνορωσικής συνεργασίας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προέβη μάλιστα και σε ......
μία δήλωση - έκπληξη: Αποκάλυψε ότι συνέστησε στον Ελληνα πρωθυπουργό να απευθυνθεί για βοήθεια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα.

«Συναντήθηκα μόλις με τον Ελληνα πρωθυπουργό και του συνέστησα να απευθυνθεί στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα για να λύσει τα προβλήματα του ελληνικού κράτους", είπε ο Μεντβέντεφ κατά την έναρξη συνάντησης με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ».

Ο Ζέλικ απάντησε: "Ποτέ δεν ξέρεις ποιός πρόκειται να ζητήσει βοήθεια".

Να στηρίξουμε ό,τι καλό έχουμε φτιάξει

Υστερα από τη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας εκτείνονται σε βάθος χρόνου, είναι σχέσεις παράδοσης και πολιτισμού, αλλά έχουν αναπτυχθεί και οι σχέσεις στον πολιτικό και οικονομικό τομέα. Η στρατηγική συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, πρέπει να γίνει πιο πρακτική, ουσιαστική και αποτελεσματική.

Ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι υπολογίζει πως η νέα ελληνική κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου θα υποστηρίξει όλα τα καλά που δημιουργήθηκαν την προηγούμενη περίοδο στις σχέσεις των δύο χωρών. Διαβεβαίωσε μάλιστα τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι η ρωσική πλευρά, με την ευκαιρία της επίσκεψης του κ. Παπανδρέου, θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να δώσει μια νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις.

Νωρίτερα, ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε σειρά επαφών με τον πρόεδρο της ρωσικής Δούμας Μπόρις Κρισλόφ και τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Σεργκέϊ Μιρόνοφ.

Τον πρωθυπουργό στην επίσκεψή του στο Ρώσο Πρόεδρο συνοδεύουν ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης.

Ζητείται... πετρέλαιο για τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Το πλέον καυτό θέμα είναι η επάρκεια της ροής ρωσικού πετρελαίου στον υπό κατασκευή αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, κάτι που επιβεβαίωσε με συνέντευξή του στο Reuters και ο υφυπουργός Ενέργειας Ιω.Μανιάτης.

Μιλώντας στο διεθνές πρακτορείο το βράδυ της Δευτέρας, ο κ.Μανιάτης επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα θα εγείρει θέμα πετρελαιακής επάρκειας του αγωγού. «Το βασικό ερώτημα είναι αν υπάρχει πετρέλαιο», όπως είπε, καθώς απαιτούνται τουλάχιστον 50 εκατ. βαρέλια το χρόνο για να καταστεί το έργο βιώσιμο.

Ηδη τον περασμένο Νοέμβριο η Βουλγαρία απείλησε να αποχωρήσει από την κατασκευή, με αφορμή τους περιβαλλοντικούς κινδύνους για τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας. Πλέον, η κατάσταση φαίνεται να έχει εξομαλυνθεί, καθώς ο κ.Μανιάτης αποκάλυψε ότι ζήτησε «από την βουλγαρική πλευρά να δώσει μια ξεκάθαρη πολιτική θέση και η απάντησή τους ήταν θετική».

Εξάλλου, Ο Γ.Παπανδρέου θα επαναδιαβεβαιώσει τη δέσμευσή της και στην υλοποίηση του South Stream, του ρωσικού αγωγού που παρακάμπτει από νότο την Ουκρανία, στην πορεία προς την Ευρώπη, όπως είπε ο κ.Μανιάτης.

Κατά τον ίδιο η ελληνική κυβέρνηση θέλει να επεκτείνει τα συμβόλαια για εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία που λήγουν το 2016 κατά 10 ή και περισσότερα έτη και πιθανόν να αυξήσει και τον όγκο του εισαγόμενου ρωσικού πετρελαίου.

«Εθνος»