Μήπως διευκολύνουμε τη Γερμανία;


Γράφει ο Μαγια

Γιώργος Παπανδρέου, πρωθυπουργός, σήμερα από το βήμα της Βουλής:"Κύριε Καρατζαφέρη σας λέω ότι δεν παραιτούμαστε των δικαιωμάτων μας. Το ζήτημα των αποζημιώσεων δεν έχει τύχει οριστικού διακανονισμού. Επομένως το θέμα υπάρχει στο πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων. Δεν είναι θέμα σημαίας ευκαιρίας σε μια περίοδο δύσκολη. Εάν το επαναφέρουμε τώρα, θα ερμηνευόταν ότι υπεκφεύγουμε των δικών μας υποχρεώσεων και ψάχνουμε για άλλοθι. Δεν θέλουμε μια τέτοια αντίληψη για την Ελλάδα. Δεν χρησιμοποιούμε το θέμα για εσωτερική κατανάλωση. Πρέπει να έχουμε πρόγραμμα και την κατάλληλη στιγμή να διεκδικούμε…Παρά τις τότε δυσκολίες μας, είχα θέσει ως υπουργός Εξωτερικών το θέμα των αποζημιώσεων στο Γερμανό ομόλογό μου, Γιόσκα Φίσερ, αλλά το θέμα δεν προχώρησε", τόνισε ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ.

Μ. Γλέζος εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών: Η κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων για τα ναζιστικά εγκλήματα στην Ελλάδα, αλλά και την επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, που ..........
εξακολουθεί να καταγράφεται στον ισολογισμό της Deutshce Bank

Τα μέλη του Συμβουλίου αντικρούουν τα επιχειρήματα συμψηφισμού, που προβάλει η γερμανική κυβέρνηση σχετικά με τους Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία, τους Γερμανούς τουρίστες και κυρίως με τα κονδύλια που δόθηκαν από τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Για το ζήτημα της παραγραφής υποστηρίζουν ότι ξεκινά από 1/1/96, όταν έληξε η περίοδος για την έγερση αξιώσεων. Επίσης υπογραμμίζουν ότι οι πληρωμές των αποζημιώσεων από την Ιταλία και τη Βουλγαρία έχουν καταβληθεί. Ιδιαίτερη μνεία κάνουν και στα ποσά που έχει καταβάλει ήδη η Γερμανία σε ορισμένα φυσικά πρόσωπα, όπως θύματα του Ολοκαυτώματος κι άτομα που στάλθηκαν στη Γερμανία για αναγκαστική εργασία ή χρησιμοποιήθηκαν σε ιατρικά πειράματα. Τα μέλη του Συμβουλίου επισημαίνουν ότι αυτά τα ποσά δεν μπορούν να ταυτιστούν με όσα οφείλει η Γερμανία προς το ελληνικό Δημόσιο.

Οι οφειλές της Γερμανίας στο Δημόσιο περιλαμβάνουν επανορθώσεις 7,1 δισ. δολαρίων (τιμές 1938) χωρίς τόκους, ποσό που υπολογίζεται σε 108,43 δισ. δολάρια σε σημερινές τιμές, το αναγκαστικό δάνειο ύψους 3,5 δισ. δολαρίων (τιμές 1938) (η μόνη φορά που δανείσαμε, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά), περίπου 50 δισ. δολάρια σε σημερινές τιμές, το τίμημα για τον χρυσό της Τράπεζας της Ελλάδος που πήραν οι κατοχικές δυνάμεις, καθώς κι επιστροφή αρχαιολογικών θησαυρών που μεταφέρθηκαν στην Γερμανία.

Υπενθυμίζουμε ότι, το 1995 έξι χρόνια μετά την ενοποίηση της Γερμανίας ο Α. Παπανδρέου ανακίνησε το ζήτημα και έδωσε εντολή στον έλληνα πρέσβη στη Βόννη να υποβάλει ρηματική διακοίνωση προς τη γερμανική κυβέρνηση, με την οποία να ζητά την έναρξη διαπραγματεύσεων για την τακτοποίηση των οφειλών. Όμως το θέμα κόλλησε επί του γερμανοτραφούς Κ. Σημίτη, με περίεργες, όπως είχαν καταγγείλει τότε αντιστασιακές οργανώσεις, δικαστικές διαδικασίες.

.

Το 1995 έξι χρόνια μετά την ενοποίηση της Γερμανίας ο Α. Παπανδρέου ανακίνησε το ζήτημα και έδωσε εντολή στον έλληνα πρέσβη στη Βόννη να υποβάλει ρηματική διακοίνωση προς τη γερμανική κυβέρνηση, με την οποία να ζητά την έναρξη διαπραγματεύσεων για την τακτοποίηση των οφειλών. Όμως το θέμα κόλλησε επί του γερμανοτραφούς Κ. Σημίτη, με περίεργες, όπως είχαν καταγγείλει τότε αντιστασιακές οργανώσεις, δικαστικές διαδικασίες.

Γράφαμε στο προηγούμενο, σχετικό με το θέμα, σημείωμά μας:Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει χρέος να ολοκληρώσει ό,τι δεν πρόλαβε ο πατέρας του, Ανδρέας.