ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΤΟΥΣ "ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ"

ή αλλιώς τ'είχες Γιάννη, τ' είχα πάντα
Γράφει ο Κώστας Δρακάτος


Είχαν περάσει δηλαδή μόλις 4 χρόνια από τότε που οι Σοσιαλιστές (έτσι έλεγαν) του ΠΑΣΟΚ, είχαν έρθει στην εξουσία, φουριόζοι με "άλλο ήθος και άλλο ύφος" και με πολλά μουστάκια, σαν γνήσια παιδιά του λαού, με μοναδική τους έγνοια (έτσι έλεγαν) να απαλλάξουν τον λαό από την εκμετάλλευση της δεξιάς.

Φαίνεται όμως ότι, όπως τα ράσα δεν κάνουν τον παπά έτσι και τα μουστάκια δεν έκαναν τους Σοσιαλιστές και στην πρώτη γωνία έστριψαν …δεξιά και χάθηκαν στα σοκάκια της…καλοπέρασης, αφού βέβαια ξύρισαν και τα μουστάκια, για να ταιριάζουν καλύτερα στο νέο…περιβάλλον.

Άμαθοι όπως ήταν στην καλοπέραση και την αμαρτία (αυτά τα δύο πάνε μαζί) γρήγορα γλυκάθηκαν και δεν είχαν πλέον μυαλό ούτε για δουλειά αλλά ούτε και συγκρατημό. Άκου Υπουργικές Mercedes, Προεδρικές σουίτες, Δεξιώσεις και Λουξ ταξίδια, σοσιαλιστές (έτσι έλεγαν) άνθρωποι!

Αφού άδειασαν το ταμείο, ως άλλοι άσωτοι υιοί, άρχισαν τα δανικά, μόνο που τα έγραφαν κι’ αυτοί στο ίδιο τεφτέρι, που είχε ανοίξει η επάρατος (με ή χωρίς εισαγωγικά) δεξιά, για τον ίδιο λόγο και το οποίο εμφάνιζε και εμφανίζει πάντα, ως υπόχρεο για την εξόφληση, τον λαό.

Έτσι είχε αρχίσει (1985) άλλη μια ............
ιστορία τρόμου, "σοσιαλιστική" αυτή τη φορά, για τον φουκαρά τον λαό που σήμερα, 25 χρόνια μετά, συνεχίζει να πληρώνει χωρίς να βλέπει φως στην άκρη του τούνελ, που έλεγε και ο αείμνηστος σοσιαλιστής.

Το ωραίο στην υπόθεση είναι ότι αυτοί οι άσωτοι που τα έφαγαν, σήμερα λένε ότι πρέπει να πληρώσουμε γιατί αλλιώς…χανόμαστε! Ε' τους λες τώρα: βρε, δεν πάτε να χαθείτε; Έτσι κι'αλλιώς θα πληρώσουμε που θα πληρώσουμε, αφού κι'εμείς μυαλό δεν βάζουμε. Και μυαλό σημαίνει αυτό που είχε πει ο πρώην ηγέτης της Κίνας Deng Xiaoping: "Δεν με νοιάζει τι χρώμα έχει η γάτα αρκεί να πιάνει ποντίκια", εμείς όμως επιμένουμε στο χρώμα της γάτας που, τελικά, ούτε καν γάτα είναι αλλά μεταμφιεσμένος αρουραίος.

Υ.Γ.1 25 χρόνια μετά: είδατε χαρούλες οι άσωτοι που μας...καλοδέχθηκαν οι τοκογλύφοι;

Υ.Γ.2 Πάντως αρχίζουν οι "εξεταστικές" για τα σκάνδαλα, αλλά το ερώτημα είναι: πόσο θα μας κοστίσουν οι "επιτροπές", τώρα που δεν έχουμε μία, εκτός και αν τις κάνουν δωρεάν, προσφορά στην... "διαφάνεια".

"Βρε μπας και το παίζω...αιθεροβάμων;"

Κωνσταντίνος Δρακάτος

Η γελοιογραφία αυτή του Κ.Μητρόπουλου είχε δημοσιευτεί στα Νέα της Κυριακής, τον Νοέμβριο του 1985.