Το Αϊτινό δράμα και οι αναπόφευκτες συγκρίσεις

Γράφει ο Ευγένιος Ανδρικόπουλος


Σπανίως το κάνω. Μου είναι ωστόσο ανθρωπίνως αδύνατον ν’ αντισταθώ στον πειρασμό αναπαραγωγής άρθρου μιας εξαιρετικής συναδέλφου για την τραγωδία στην Αϊτή. Πρόκειται για την Κλωντίν Χέσπερ που η τυχαία συνάντηση της ματιάς μου με την γραφίδα της μου δέσμευσε ακαριαία τον νου. Γράφει:

«Η κατάσταση στην Αϊτή, μια χώρα που έχει καταδικαστεί από την ντόπια πλουτοκρατία και τους ιμπεριαλιστές σε καθεστώς φτώχειας και εξαθλίωσης, όπου η μεγάλη πλειοψηφία του λαού της ζει με 1-1,5 δολάριο τη μέρα και με ανεργία πάνω από 60%, κάνει αναπόφευκτη την σύγκριση με μία άλλη χώρα στην γειτονιά της, την σοσιαλιστική Κούβα. Από την μια δηλαδή η καπιταλιστική βαρβαρότητα που παρουσιάζεται ως «ελευθερία» και από την άλλη αυτό που παρουσιάζουν οι ιμπεριαλιστικές προπαγάνδες ως ανελευθερία».

Πράγματι. Οι ζοφερές εικόνες της ολικής καταστροφής, με τα υπό αποσυνθέσει πτώματα διασπαρμένα ως πολιτισμικό στίγμα ολόγυρα στους δρόμους, δεν είναι το αποκύημα της κινηματογραφικής επινόησης ενός νοσηρού χολυγουντιανού παραγωγού. Είναι η αιχμηρή αλήθεια της νεοφιλελεύθερης αγριότητας που έχει δραματικά απαξιώσει την ανθρώπινη ζωή. Κι όμως. Ίσως στην βάση της επιστήμης και της τεχνολογίας οι αναρίθμητες απώλειες της Αϊτής να είχαν αποφευχθεί αν ο άνθρωπος είχε από καιρού τεθεί στο επίκεντρο των πολιτικών νομοθετημάτων. Ουτοπία. Κάτι τέτοιο προϋπέθετε ρήξη με το αμερικανικό κεφάλαιο που τα διεθνή δουλικά της εξουσίας του δεν διατίθενται να πράξουν. Αντιθέτως. Συνεισφέρουν στην πάσει δυνάμει ενίσχυση και διατήρησή του. Για να φταρνίζονται στο Μανχάταν και να κρυολογούν οι Δυτικές αγορές του πλανήτη.

«Το παράδειγμα της Κούβας, προσθέτει η Κλωντίν Χέσπερ, μιας χώρας που αντιμετωπίζει κυκλώνες, τυφώνες κ.ά. και παράλληλα υπόκειται στον βάρβαρο οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό των ΗΠΑ με όλες τις συνέπειες που απορρέουν απ' αυτόν, είναι εντελώς διαφορετικό. Δεκαετίες τώρα η ..........
σοσιαλιστική Κούβα έχει ένα καλά οργανωμένο μηχανισμό για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών με προληπτικά μέτρα και μέριμνα, στην οποία παίρνουν μέρος όλοι οι τομείς της κοινωνικής ζωής και εκπαιδεύεται ο πληθυσμός. Ετσι αμέσως μόλις έγινε γνωστός ο σεισμός στην γειτονική Αϊτή και ανακοινώθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι, μια ολόκληρη περιοχή της ανατολικής Κούβας - 30.000 άνθρωποι - εκκενώθηκε γρήγορα, συντονισμένα και αποφασιστικά. Παρόμοιες αντιδράσεις έχουν υπάρξει και στο παρελθόν με τα κατά καιρούς περάσματα καταστροφικών κυκλώνων που στις γειτονικές χώρες άφηναν πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς».

Αρνούμαι έτσι ακόμη και ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας να υποθέσω τι θα συνέβαινε στον κατ΄ αντιστοιχία της Αϊτής μικρόκοσμό μας αν τον δεδομένο χρόνο της οικονομικής και κοινωνικής μας παρακμής, ο εγκέλαδος επέλεγε τον τόπο μας. Θα μας είχε ανελέητα θυσιάσει προς εξευμενισμό του. Με εκατόμβες θυμάτων κάτω από τα ισοπεδωμένα ερείπια των κατακόρυφων σπηλαίων όπου κατοικούμε. Αγνοώντας επιδεικτικά το ότι προσφάτως αναβαθμιστήκαμε σε Παμπούκειοι ή Τσόκλιοι σοσιαλιστές! Για να επιβεβαιωθούν πλήρως οι ευαγγελικές μπαρούφες του αναμιγμένου στο σκάνδαλο «κόντρας», υποψηφίου του Ρεμπουμπλικανικού χρίσματος, πρώην συμβούλου του Ρήγκαν και δημοφιλέστατου τηλεοπτικού ιεροκήρυκα Πατ Ρόμπερτσον πως ο σεισμός στην Αϊτή όπως και άλλοι αλλαχού είναι «συνέπεια των θεϊκών κατάρων!!» Πρόκειται για τον ίδιο που προέτρεψε δημοσίως την CIA να δολοφονήσει τον Τσάβες επειδή για τους Αμερικανούς η δολοφονία του κοστολογούνταν φθηνότερα από μια γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή! Κι όσο συλλογιέμαι πως διαθέτουμε μια σειρά από εγχώριους καθεστωτικούς Ρόμπερτσον στην πρώτη μετασεισμική γραμμή κρούσης εναντίον όσων θα επιζήσουν, ανατριχιάζω. Αν επιβίωνα ο θεός πράγματι θα με είχε καταραστεί.

Ευγένιος Ανδρικόπουλος

eandrik@otenet.gr