"Ή που θα φύγει ή που θα μείνει"

Γράφει ο Μίλτος

Τα ρεπορτάζ ήταν σαφή και θύμιζαν την περίφημη - προ 30ετίας - ανάλυση του Βαγγέλη Φουντουκίδη περί του "ασταθούς φορ", ο οποίος "ή που θα τα βάνει ή που θα τα χάνει"...

"Ή που θα φύγει ή που θα μείνει", έλεγαν οι περίφημοι "κύκλοι" που πρόσκεινται στον Μεγάλο Πρόεδρα, οι οποίοι κατάφεραν να τετραγωνίσουν τον κύκλο και να (περι)κυκλώσουν το τετράγωνο.

Ή θα έφευγε ή θα έμενε! Να κάτσει κάτω από την πόρτα δεν υπήρχε περίπτωση, εκτός κι αν γινόταν σεισμός και καθόταν κάτω από το δοκάρι, οπότε τα ρεπορτάζ θα έπεφταν έξω λόγω φυσικών αιτίων κι όχι επειδή οι ρεπόρτερ είχαν εκτεθεί από τις πηγές τους και τους τετραγωνισμένους κύκλους τους (ή τα κυκλωμένα τετράγωνά τους).

Τελικά σεισμός δεν έγινε, οπότε όλοι δικαιώθηκαν. Κι ο Μεγάλος Πρόεδρας έμεινε μέχρι να φύγει.

Ή, μάλλον μέχρι να τα ξαναπάρει. Όχι τα πρωταθλήματα. Τα άλλα, που βάζει στην παντελόνα, μια με τα μέλη, μια με τα μη μέλη, με το "Καραϊσκάκη", τους Έιντζελ Μπράδερς, τον Διανέλλο (τον Λαυρέντη, ντε), τον Μικρό Μαστίγιο, την Ερτ και βάλτε να πάνε...

Θα μείνει, αλλά θα ψάξει για...........
συμ-μέτοχο. Θα κάνει τον Ολυμπιακό πολυμετοχικό, λέει. Όχι στα πρότυπα του Παναθηναϊκού, που είναι απαγορευμένη λέξη στο λιμάνι, αλλά στα πρότυπα του μπασκετικού Ολυμπιακού με τους Έιντζελ Μπράδερς, σχήμα που έχει αποδειχτεί απόλυτα επιτυχημένο τα τελευταία χρόνια (για τον μπασκετικό Παναθηναϊκό).

Στο φινάλε, θα μείνει άμα βάλουν άλλοι τα ωραία τους λεφτουδάκια. Κατά τ΄ άλλα, στη σύσκεψη που έγινε, στην οποία συμμετείχαν όλα τα "δεξιά του χέρια" (αμάν πια αυτοί οι άνθρωποι του κεφαλαίου, μόνο δεξιά χέρια έχουνε), ο Μεγάλος Πρόεδρας έκανε, λέει, "αρχηγική εμφάνιση" και ζήτησε ευθύνες για τα χάλια που βρήκε μετά από 40 μέρες απουσίας. Τρέχα γύρευε, λέει ο Μίλτος.

Συσκέψεις και συμβούλια δεν υπάρχουν στον Ολυμπιακό. Επικοινωνιακά τρικ είναι όλα αυτά, για να μπερδεύεται ο κόσμος και να μην ξέρει σε ποιον να ξεσπάσει όταν έρχονται τα δύσκολα, ώστε να γλιτώνει ο Μεγάλος Πρόεδρας μέρος ή και ολόκληρη τη βροχή από τα στοματικά υγρά των απογοητευμένων οπαδών.

Παλιά το πετύχαινε πιο εύκολα και συνήθως την πλήρωνε το "Πιράνχας" (που έλεγε κι ο Αλέφαντος), ο Λούβαρης! Ποτέ δεν έφταιγε ο Μεγάλος Πρόεδρας. Στον Πιράνχα εύχονταν οι οπαδοί να πάει να τσιγκελωθεί.

Η καλύτερη περίοδος, πάντως, ήταν εκείνη με την απίθανη ανακάλυψη των διοικητικών συμβουλίων (για λόγους συντομίας, στο εξής θα αναφέρονται ως ΔουΣού). Μιλάμε για ιστορικές συσκέψεις με ακόμα πιο (προ)ιστορικές μορφές. Γέλαγε και το ποικιλόχρωμο ερίφιο. Γέλασαν κι όλοι οι πικραμύγδαλοι, γέλασε μαζί κι όλο το Πανελλήνιο με το Σπόρτιγκ.

Η σύσκεψη άρχιζε με τοποθετήσεις όλων των μελών, πλην του προέδρου.

"Καλά τα λέει ο πρόεδρας", ξεκίναγε την κουβέντα ο Αιμίλιος το Μήλο.

"Αυτό ξαναπέστο", έλεγε ο Μπάρμπα-Σάββας απευθυνόμενος ...όχι στον Αμίλιο, αλλά στον Μ.Π. που δεν είχε μιλήσει ακόμα. Μετά συνέχιζαν οι υπόλοιποι (στελέχη της Θύρας 7, εκπρόσωποι οπαδών, κορνετζήδες, κουλουρτζήδες, σκέτο ...τζήδες) με αντίστοιχα επιχειρήματα, η συνισταμένη των οποίων ήταν ότι "ο πρόεδρας έχει δίκιο" και "να ψηφίσουμε ομόφωνα τις προτάσεις του".

Μετά μίλαγε κι ο πρόεδρας...

Και είχε δίκιο...

Κανείς δεν τολμούσε να αμφισβητήσει τη γνώμη του και το ΔουΣού ολοκληρωνόταν με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς να ψηφιστούν ομόφωνα οι προτάσεις, αφού ποτέ δεν τέθηκε θέμα ψηφοφορίας καθώς δεν υπήρχαν προτάσεις.

Μόνο αποφάσεις!

Μετά έβγαινε έξω ο Αιμίλιος το Μήλο και άρχιζε τις δηλώσεις: "Είπαμε στον πρόεδρα ότι πρέπει...". Μετά το "πρέπει" μπορείτε να συμπληρώσετε ό,τι βάζει νους σας. Άλλωστε κι ο Αμίλιος ό,τι έβαζε ο νους του έλεγε πως είπε...

Από την επόμενη στιγμή ήταν όλοι υποχρεωμένοι να στηρίξουν τις επιλογές του μεγάλου Πρόεδρα. Ακόμα κι αν μισή ώρα πριν το ΔουΣού ο Μπάρμπα-Σάββας έλεγε πως "ο Μέρμηγκας ο Βαλβέρδε θα φύγει από τον Ολυμπιακό μόνο όταν φύγω εγώ", ένα λεπτό μετά ήταν διατεθειμένος να διαδίδει πως "ο Μέρμηγκας δεν έκανε για τον Ολυμπιακό και ΟΛΟΙ εμείς στο ΔουΣού αποφασίσαμε να τον στείλουμε από Κείθε Πούρθε". (ο Κείθε Πούρθε είναι Βάσκος τριτοξάδερφος του Μέρμηγκα και η έκφραση, σε ελεύθερη μετάφραση, σήμαινε ότι τον έστειλαν πίσω στη Βασκονία).

Ο μόνος τρόπος, δηλαδή, για να γίνει πραγματικότητα η προ ΔουΣού δήλωση του Μπάρμπα-Σάββα και να φύγει μαζί με τον Μέρμηγκα, ήταν να υπερασπιστεί τον Βάσκο στο ΔουΣού κι όχι φυσικά να τον κρατήσει ισοβίως (ίσα με τον βίο του Μπάρμπα) στον Ολυμπιακό.

Αστεία που γράφω ο άτιμος. Άκου "προπονητής για χρόνια στον Ολυμπιακό".

Ό,τι νά ΄ναι γράφω...

Μέχρι ο Μεγάλος Πρόεδρας να φύγει χαμένος από τον Ολυμπιακό και να φταίξει για οτιδήποτε, εγώ, ο Μίλτος, νά ΄μαι καλά...

Μίλτος