Τα έβαλα με τον γκαντέμη τον εαυτό μου

Γράφει ο Λυσίας

Το ότι μας δουλεύουν, δεν χωράει καμία αμφιβολία…
Με τον πολλά…υποσχόμενο πρωθυπουργό, στην πρώτη γραμμή, να δίνει το καλό παράδειγμα, στους συνεργάτες του υπουργούς, να κρατάνε τον ρυθμό στην κοροϊδία.
Στην πράσινα αναπτυγμένη τους κοροϊδία. Όπως λέει ο λαός ¨ ….και πράσινα άλογα¨.
Είπε από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός πως ΘΑ δώσει εντολή, να κοπούν οι αμοιβές των Ρουσσοπούλιων ¨ Golden Boys ¨ της ΕΡΤ, κατά δέκα τοις εκατό.
Καλό αυτό είπα. Να ένα βήμα θετικό.
Στα 1.000 ευρώ μισθό, θα τον κατεβάσει στις 900.
Και από Golden 24 καρατίων, άντε να γίνουν 22 τα…καράτια τους.
Και κάπου ένοιωσα δικαιωμένος. Για λίγο όμως.
Γιατί όταν συνειδητοποίησα ότι το χιλιάρικο, δεν ήταν μηνιάτικο, αλλά μεροκάματο, με έλουσε κρύος ιδρώτας.
Και τα έβαλα με την γκαντεμιά μου, που εγώ, από το 1974, που μπήκα στην ΕΡΤ, είχα πάντα έναν μισθό, που μόλις μου έφθανε να ζήσω. Έναν λογικότατο μισθό, αρκετά χαμηλό, όπως και όλοι οι άλλοι τίμιοι συνάδελφοί μου, δημοσιογράφοι, στον πρώτο όροφο, του Ραδιομεγάρου…Που μοχθούσαμε πραγματικά για να τα φέρουμε βόλτα, με κανένα Κυριακάτικο για συμπλήρωμα, η καμία ημεραργία. Η στην καλύτερη, τη συμμετοχή μας, σε κάποια έκτατη εκπομπή….
Τα έβαλα λοιπόν, με τον γκαντέμη τον εαυτό μου, που ήθελε να είναι αξιοπρεπής και όχι δουλοπάροικος. Που πήρε την δουλεία του, ως ............
αποστολή προς το αναγνωστικό και τηλεοπτικό κοινό του, και όχι ως μέσο εύκολου πλουτισμού. Όπως για πολλούς έχει γίνει σήμερα το επάγγελμα…
Ξέρετε, αυτό το επάγγελμα, που κάποιοι νέοι των Εξαρχείων και όχι μόνο, του προσάπτουν και κάποια επίθετα. Όπως ¨ ρουφιάνοι ¨ , ¨ λαμόγια¨ κ.λπ. Θεωρώ με λύπη μου, δικαίως – για κάποιους. Που λειτουργούν όμως ως τυφώνας για μια γενίκευση.
Διότι δεν είμαστε όλοι, ¨ πουλημένοι ¨ χαραμοφαγάδες.
Τα έβαλα με τον γκαντέμη τον εαυτό μου, που δεν πήγα σε κάποιο κόμμα, να δηλώσω υποταγή, για να είμαι και γώ σήμερα, ένα Golden Boy…έστω και με ψαρά μαλλιά….Και αν μου δόθηκαν ευκαιρίες…Και αν ήρθα σε επαφή με πρωθυπουργούς και υπουργούς….Και αν κρεμάστηκαν πάνω μου, για την ορθή παρουσίαση μιάς συνέντευξής τους, ή τη διόρθωση αυτής, στα αδύνατα σημεία της.
Και μάλιστα, σε εποχές μονοπωλίου του κρατικού καναλιού και παντοδυναμίας της ΕΡΤ, αφού δεν υπήρχαν άλλα ανταγωνιστικά μέσα.
Άπειρες οι ευκαιρίες.
Άπειρη όμως και η αγάπη μου, για την αποστολή μου. Έτσι την έβλεπα ο μ…..ς την δουλεία μου. Έτσι κλώτσησα και όλες εκείνες τις ευκαιρίες, που παρήλασαν από κοντά μου, προκαλώντας με.
Θεωρούσα ως προδοσία όμως, την υποταγή μου, ή έστω την ένταξή μου, σε κάποιο κομματικό οργανισμό. Γιατί έτσι, ανοίγοντας παρτίδες, έδινα και το δικαίωμα, να παρεμβαίνουν και στην δουλειά μου.
Και κατά κάποιο τρόπο, να μου δεσμεύουν την ελευθερία κινήσεών μου. Όσο αυτές μπορούσαν να είναι εφικτές, στα μέσα που εργαζόμουν. Έφθανε έλεγα, το ένα, το αναγκαστικό κατά κάποιο τρόπο ¨ καπέλωμα¨ . Να είχα και δεύτερο;

Έτσι όμως έφθασα σήμερα , να παρακολουθώ ενταγμένος κομματικά ανθρώπους, συνεργαζόμενους με χαμαιλεόντια δεξιοτεχνία, με την εκάστοτε εξουσία και να εισπράττουν πακτωλούς χρημάτων …..
Να δηλώνουν δημοσιογράφοι, χωρίς να έχουν δη πουθενά, σε κανένα έντυπο μια αράδα δική τους. Ένα ρεπορτάζ, μια έρευνα, ένα σχόλιο….
Να δηλώνουν δημοσιογράφοι, με μια μικρής διάρκειας ραδιοφωνική παρουσία, έχοντας την εύθηνη, να βάλουν τραγούδια, αφού πρώτα ανήγγειλαν ( διαβάζοντάς τα από το εξώφυλλο του δίσκου ) τα ονόματα των δημιουργών .
Ή στην καλύτερη, διαβάζοντας τους τίτλους των εφημερίδων. Ή αποσπάσματα ειδησάριων . Δημοσιογραφία κατά τα άλλα. Με την ΕΣΗΕΑ και τις άλλες ενώσεις, να έχουν ανοιχτές τις πόρτες τους σε τέτοια φαινόμενα.
Θα μου πείτε, γιατί ρε φίλε….Και εσύ όταν ξεκίνησες, στην εφημερίδα σου, τότε, φαρμακεία και κινηματογράφους, δεν έγραφες;
Ναι, έτσι είναι. Όμως εγώ, πριν πάω στην ΕΡΤ είχα ήδη δοκιμαστεί καλά σαν επαγγελματίας. Και όταν πήγα, δεν διεκδίκησα τον μισθό του Προέδρου της Δημοκρατίας, επί τρία, όπως τόσο προκλητικά συμβαίνει σήμερα, με κάποιους κομματικούς παρατρεχάμενους…
Και όταν εμείς, τότε, ο Τέρενς Κουίκ θα το θυμάται, ο Γιώργος Τράγκας το ίδιο, ο Δημήτρης Κωνσταντάρας, ο Νάσος Αθανασίου, ο Μάκης Γιομπαζολιάς, και άλλοι εκλεκτοί και πολύ αγαπητοί συνάδελφοι, κάναμε μια εκπομπή, την κάναμε μόνοι μας. Ολομόναχοι. Δεν είχαμε πενήντα βαστάζους, για να μας ανοίγουν την τηλεφωνική γραμμή, να κάνουμε το ρεπορτάζ μας για την εκπομπή. Η να μας κρατάνε με δουλοπρέπεια, το σακάκι μας. Ήμασταν εμείς, ο τηλεσκηνοθέτης, οι καμεραμέν και ο μοντέρ . Άντε και κανένας ρεπόρτερ, για δυο συνεντεύξεις, έξω από το στούντιο…
Ενώ αυτό που γίνεται σήμερα, έχει σίγουρα ξεφύγει από κάθε μέτρο…
Δανείζομαι, ενδεικτικά, ένα όνομα, το οποίο δηλώνω εκ των προτέρων, ότι το εκτιμώ. Και δεν έχει η αναφορά μου, ίχνος εμπάθεια, πέρα από την δικαιολογημένη οργή μου, για τις υψηλότατες αμοιβές της, τις οποίες και γώ ως Έλλην πολίτης πληρώνω…
Για εννέα μήνες τον χρόνο (διότι καλοκαίρι οι εκπομπές δεν βγαίνουν) εισπράττει, η κατά τα άλλα συμπαθής κυρία Μπήλιω Τσουκαλά, 176.400 ευρώ. Τουλάχιστον, σύμφωνα με τις καταστάσεις μισθοδοσίας, που κυκλοφορούν στα blogs.
Εάν το ποσό αυτό το διαιρέσουμε, αφαιρώντας τα Σαββατοκύριακα, που δεν βγαίνουν εκπομπές μας κάνει: 22 ημέρες Χ 9 μήνες = 198 ημέρες .
176.400 : 198 =890.90 ευρώ ημερησίως. Δηλαδή ένα καλούτσικο μηνιάτικο….
Εάν σ’αυτά, προσθέτει κανείς τις αμοιβές για την στρατιά συνεργατών, για μόνο μια εκπομπή….Αλλά και το στούντιο, τις ώρες μοντάζ, τις μεταγραφές και λοιπά, εύκολα διαπιστώνει κανείς πως μόνο μια εκπομπή στην ΕΡΤ, κατάντησε, επί Ρουσσόπουλου- Παναγόπουλου ( του ανεπανάληπτου αυτού διδύμου ) να κοστίζει όσο οι εκπομπές ενός μήνα, σε ένα ιδιωτικό κανάλι. Το οποίο μάλιστα, κάνει και μεγαλύτερα νούμερα….
Και έπειτα, να το δούμε αλλιώς….Τι δημοσιογράφος είσαι, όταν φθάνεις στο στούντιο και καλά-καλά δεν ξέρεις τι θέμα έχεις ….Γιατί άλλος το επέλεξε, άλλος έκανε τις επαφές με τους προσκεκλημένους, άλλος σου συγκέντρωσε κάποια ενημερωτικά στοιχεία και άλλος σου ετοίμασε τις ερωτήσεις….Εσύ δηλαδή τι βάλεις; Την ομορφιά σου;

Και αυτό, είναι γενικευμένος στην ΕΡΤ. Όλοι οι μεγαλοσχήμονες….δημοσιογράφοι, έτσι λειτουργούν.
Και κατά τα άλλα αυτό είναι δημοσιογραφία. Θου Κύριε Φυλακί, το στοματί μου….Λίγο να γνωρίζεις τον μηχανισμό λειτουργίας, σαλτάρεις. Είσαι για Δαφνί.
Και κλείνοντας, να ολοκληρώσω ( όπως και η Πετρούλα ) με τον αρχικό μου συλλογισμό…Έδωσε λοιπόν την υπόσχεσή του, ο Πρωθυπουργός, από το έδρανο της Βουλής μάλιστα, πως οι μισθοί στην ΕΡΤ, ΘΑ περιοριστούν. Θα κοπούν κατά 10% ο καθένας….Και εδώ κολλάει, το : « Για δες ρε μάγκα στη γωνιά αν έρχομαι».
Γιατί το δούλεμά του είναι σαφές…
Δηλαδή οι κκ. Λυριτζής και Οικονόμου, που παίρνουν 324.000 έκαστος, για δέκα μήνες παρουσίας τους στο γυαλί, θα παίρνουν από εδώ και στο εξής, 290.000 έκαστος; Μα και πάλι θα είναι πιο πάνω από τις ετήσιες αποδοχές του πλανητάρχη
Μπαράκ Ομπάμα. Και πάλι το ¨ καπέλωμα¨ αυτό, θα προκαλεί.
Όχι μόνο εμένα που έχω έναν, τέλος πάντων, υποφερτό μισθό, μετά από 35 χρόνια δουλειάς, αλλά όλα αυτά τα παιδιά, που βγαίνουν στη ζωή, αντικρίζοντας και αυτά τα ήδη, που διαδέχτηκαν τα προηγούμενα…
Αυτά τα παιδιά, που βγαίνουν στη ζωή, αντικρίζοντας τον τοίχο της περιφρόνησής
σας κύριε πρόεδρε. Γιατί όταν για τέτοιου μεγέθους μισθούς, και για τέτοιου μεγέθους διαπλοκή, μιλάτε για περικοπή ενός 10%, μας δουλεύετε κανονικά. Κάνοντας το λαό πια, να στραφεί στα άκρα, αφού όλοι σας δοκιμαστήκατε και όλοι φοράτε το ίδιο κουστούμι διαπλοκής…
Πείτε το μας χαλαρά, εάν ζητάτε ένα διάλειμμα, μια ανάπαυλα, με ολίγον Κ.Κ.Ε. ή ολίγον Καρατζαφέρη – ή και πιο δεξιά ακόμα…Για να ¨ γυψωθούμε ¨ εμείς οι πικραμένοι, για μια φορά ακόμα. Και να πάψουμε να παρατηρούμε το δούλεμά σας σε όλο του το μέγεθος. Χωρίς την έκπτωση ( την γενναιόδωρη εκ μέρους σας ) του 10% .
Εσείς και οι προκάτοχοί σας, μας έχετε κάνει ρόμπα, σε όλη την οικουμένη. Μας υπερχρεώσατε με τις ¨ πολιτικές ¨ σας. Μήπως πια ήρθε ο καιρός για να σοβαρευτείτε λίγο; Λέω μήπως…


ΛΥΣΙΑΣ
Ένας, από τους εκατοντάδες
( μη διαπλεκόμενους ) δημοσιογράφους