Φόβοι ναυαγίου της Διάσκεψης για το Κλίμα


Μόλις 48 ώρες απομένουν για να γίνει ένα «θαύμα της Κοπεγχάγης». Οχι για να σωθεί ο πλανήτης από την υπερθέρμανση αλλά για να σωθεί η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή από το διαφαινόμενο, δυστυχώς, κατά πολλούς ναυάγιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο συμφωνίας στο οποίο έχει καταλήξει η δανική προεδρία, έπειτα από δέκα ημέρες εντατικών διαβουλεύσεων και δύο χρόνια διπλωματικής «προλείανσης», όχι απλώς δεν περιέχει δεσμευτικούς στόχους αλλά είναι επίτηδες αόριστο σε αρκετά σημεία-κλειδιά, διευρύνοντας έτσι ακόμη περισσότερο το χάσμα μεταξύ βιομηχανικών και αναπτυσσόμενων κρατών. Ακόμη και οι αριθμητικοί στόχοι που περιείχε το γενικόλογο προσχέδιο αφαιρέθηκαν εντελώς την Τρίτη, με την προοπτική να επιστρέψουν, αν υπάρξει συμφωνία, σε επίπεδο ηγετών.

Οι οικοδεσπότες της Διάσκεψης δείχνουν πλέον απαισιόδοξοι. «Είναι σαν να προσπαθείς να πείσεις τα παιδιά να κάνουν τη σχολική τους εργασία. Αν τους δώσεις μεγάλο περιθώριο, θα τα αφήσουν όλα για την τελευταία στιγμή» είπε η δανέζα υπουργός Περιβάλλοντος Κόνι Χέντεγκααρντ, ενώ ο επικεφαλής της αρμόδιας Γραμματείας του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή Ιβο ντε Μπερ σχολίασε την κατάσταση με μια αγγλική φράση που θυμίζει το «πήγαν στη βρύση αλλά δεν ήπιαν νερό».

«Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία ως την Παρασκευή. Κάτι τέτοιο δεν έρχεται ως μάννα εξ ουρανού, αλλά απαιτεί σκληρές προσπάθειες» συμπλήρωσε σε ..............
συνέντευξη Τύπου και ο δανός πρωθυπουργός Λαρς Λέκε Ράσμουσεν, ο οποίος ζήτησε να επιδείξουν επιτέλους οι συνομιλητές την «ευελιξία που χρειάζεται».

Η μόνη θετική εξέλιξη, χθες, ήταν οι δηλώσεις του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκιμπς, ο οποίος δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα «πιστεύει ότι μπορούμε να πετύχουμε μια λειτουργική συμφωνία που να είναι λογική στην Κοπεγχάγη». Ο γάλλος πρόεδρος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι χώρες της Αφρικής γεφύρωσαν τις διαφωνίες τους όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. «Αφρική και Ευρώπη ακολουθούν την ίδια γραμμή» είπε, χωρίς όμως να δώσει διευκρινίσεις. Ως γνωστόν, τη Δευτέρα οι αφρικανικές χώρες αποχώρησαν προσωρινά από τις συνομιλίες απαιτώντας να διατηρηθεί και μετά το 2012 το Πρωτόκολλο του Κιότο, η προηγούμενη διεθνής συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, που προβλέπει δεσμευτικές μειώσεις εκπομπών μόνο για τις βιομηχανικές χώρες.

Απαισιόδοξη εμφανίστηκε χθες και η Ανγκελα Μέρκελ. «Δεν σας κρύβω πως νιώθω λίγο νευρική για τις πιθανότητες να πετύχουμε. Ξέρουμε ότι ο χρόνος εξαντλείται και ότι πρέπει να σοβαρευτούμε... Είναι γνωστό ότι μεγάλες διασκέψεις σαν αυτή, με πολλά διαφορετικά συμφέροντα,μερικές φορές «κολλάνε», είπε η γερμανίδα καγκελάριος η χώρα της οποίας έχει υποσχεθεί- μαζί με τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ- να μειώσει τις εκπομπές αερίων κατά 30%, ακόμη και 40% σε σχέση με το 1990, αν και οι άλλες μεγάλες χώρες-ρυπαντές αναλάβουν σοβαρές περιοριστικές δεσμεύσεις.

Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται πιθανό, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αναθεωρήσουν προς τα πάνω τους (ιδιαίτερα χαμηλούς, κάτω από 4% σε σχέση με το 1990) στόχους τους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ως το 2020- όπως επιβεβαίωσε χθες ο αμερικανός απεσταλμένος για το Κλίμα Τοντ Στερν.

Και η Κίνα όμως, ο μεγαλύτερος ρυπαντής σε απόλυτους αριθμούς, δείχνει αποφασισμένη να παίξει ως το τέλος το παιχνίδι της «κολοκυθιάς» εμφανιζόμενη ως φυσικός ηγέτης των αναπτυσσόμενων κρατών και κατηγορώντας εκ του ασφαλούς την Ουάσιγκτον και τα άλλα μεγάλα βιομηχανικά κράτη για τη διαφαινόμενη αποτυχία της Διάσκεψης, συγκαλύπτοντας έτσι την άρνηση της ίδιας και των άλλων «αναδυόμενων» οικονομιών να αποδεχθούν νομικά δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών. Η Κίνα επιμένει σε αόριστες «εθελοντικές» μειώσεις, οι οποίες δεν πείθουν κανέναν.

▅ Οι εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις των διπλωματών δεν οδηγούν πουθενά, στην Κοπεγχάγη μάλλον δεν θα προλάβουν να «τα πούνε», οπότε οι τρεις ισχυρότεροι ευρωπαίοι ηγέτες (ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ) και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατέφυγαν στη λύση της βιντεοδιάσκεψης. Το «κουαρτέτο» κορυφής διήρκεσε περίπου 50 λεπτά και σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας ασχολήθηκε με «όλα τα σημαντικά υπό διαπραγμάτευση ζητήματα» της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης. Οπως πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου της κυρίας Μέρκελ, Ούλριχ Βίλχελμ , σκοπός της τηλεσυνόδου ήταν «ο συντονισμός των θέσεων και η σύσφιγξη της μεταξύ τους συνεργασίας»- ό,τι και αν σημαίνει αυτό.
ΒΗΜΑ