Το ρίσκο Παπανδρέου

Γράφει ο Αντώνης Καρακούσης

O Πρωθυπουργός έκανε χθες την επιλογή του.

Αγνόησε σε μεγάλο βαθμό όσα, εδώ και καιρό, απαιτούν οι εταίροι μας στην Ευρώπη και οι αγορές και έδειξε ότι θα βαδίσει στον δικό του δρόμο, τον οποίο θεωρεί πιο ταιριαστό για την Ελλάδα και πιο δίκαιο για τους πολίτες της.

Η επιλογή του στηρίζεται στην πεποίθηση ότι το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα είναι κατά βάση διαρθρωτικό, ορίζεται κυρίως από τις θεσμικές υστερήσεις του κράτους και είναι αποτέλεσμα των κρατούντων καθεστώτων διαφθοράς, ανομίας και αδιαφάνειας, τα οποία επιδρούν καθοριστικά και έχουν αποδιαρθρώσει το οικονομικό σύστημα της χώρας.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πεποιθήσεις του κ. Παπανδρέου, η λύση του δεν θα προέλθει από συνήθη και τυπική διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, ούτε από πολιτικές γενικευμένης λιτότητας σαν κι αυτές που εφαρμόζονται στην Ιρλανδία, αλλά από βαθιές αλλαγές και τομές που θα κατατείνουν σε πλήρη μεταβολή του οικονομικού μοντέλου.

Ετσι λοιπόν ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε χθες το σχέδιό του για την........
έξοδο από την κρίση, που ουδόλως ταιριάζει στις κρατούσες αντιλήψεις των οίκων αξιολόγησης και των περισσοτέρων ηγετών της Ευρώπης.

Προβλέπει πλήθος μέτρων, επιλεγμένες περικοπές δαπανών, αλλαγές στη λειτουργία κράτους, εξορθολογισμό του καθεστώτος κοινωνικής ασφάλισης και ριζική μεταβολή του φορολογικού καθεστώτος, ώστε να συλλαμβάνεται ο αφορολόγητος πλούτος και τα διαφεύγοντα εισοδήματα.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η επιλογή του κ. Παπανδρέου είναι αποτελεσματική, αν πραγματικά μπορεί να υπηρετηθεί από τη διοίκηση και το πολιτικό προσωπικό της χώρας και αν όντως ταιριάζει στη φύση του ελληνικού οικονομικού προβλήματος και πόσο χρόνο θέλει για να αποδώσει.

Πολλοί αμφιβάλλουν αν αυτή η επιλογή είναι η ενδεδειγμένη και διαπορούν ακόμη και σήμερα γιατί, για παράδειγμα, σε τέτοιες συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης η νέα κυβέρνηση δεν αύξησε από την επομένη των εκλογών π.χ. τους φόρους στη βενζίνη, στα ποτά και στα τσιγάρα.

Οπως και να έχει, ο κ. Παπανδρέου επέλεξε σύμφωνα με τις αντιλήψεις του. Πήρε το ρίσκο, δεσμεύθηκε, έλαβε αποφάσεις συγκεκριμένες σε μια κρίσιμη περίοδο και βεβαίως ανέλαβε το βάρος αυτών. Είναι θέμα χρόνου να αποδειχθεί αν έπραξε σωστά ή λάθος.

Αντώνης Καρακούσης