Πράσινη ανταρσία στο κόκκινο λιμάνι


Τη λογική του «κοινωνικού αυτοματισμού» για την επίλυση της κρίσης που φουντώνει από την απεργία στο λιμάνι του Πειραιά και την αδυναμία ουσιαστικής διαπραγμάτευσης με την κινεζική Cosco υιοθετεί σιωπηρά η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ, έναν και πλέον μήνα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.

Ενας από τους μεγάλους πονοκεφάλους της κυβέρνησης είναι η εμφανής αδυναμία της να ασκήσει επιρροή στους συνδικαλιστές του λιμανιού αλλά και στα τοπικά κομματικά στελέχη. Τις τελευταίες ημέρες ακόμη και βουλευτές ή αυτοδιοικητικά στελέχη του ΠαΣοΚ στον Πειραιά έχουν ταχθεί στο πλευρό των λιμενεργατών εμφανώς ή και διά της σιωπής τους και η κυβέρνηση δεν έχει δείξει να διαθέτει την παραμικρή δυνατότητα παρέμβασης προκειμένου να υπάρξει κάποια προσέγγιση ώστε να λειτουργήσει το λιμάνι. Για τον λόγο αυτό έγινε σύσκεψη την προηγούμενη Παρασκευή στην Ιπποκράτους υπό τον Γραμματέα του ΠαΣοΚ κ. Σ. Ξυνίδη και τη συμμετοχή του κ. Γ. Ανωμερίτη, των τοπικών βουλευτών και του νομάρχη Πειραιά κ. Ι. Μίχα, η οποία όμως απέβη άκαρπη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε σε εκκλήσεις για τερματισμό της απεργίας. «Καλούμε όλους τους παράγοντες και τους εμπλεκόμενους φορείς, και κυρίως τους εργαζομένους, να συναισθανθούν την ευθύνη τουςέτσι ώστε να μην .......
υπάρχουν αρρυθμίες στην αγορά, έτσι ώστε να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον» είπε ο κ. Πεταλωτής και συμπλήρωσε ότι ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και ότι η απεργία πρέπει να λήξει.

Σ ύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν τι συμβαίνει στο λιμάνι, ο τρόπος με τον οποίον έχουν γίνει μέχρι στιγμής οι χειρισμοί, προεκλογικοί και κυρίως μετεκλογικοί, οδηγεί με βεβαιότητα στο αδιέξοδο, ενώ σημειώνεται ότι δεν έχει γίνει διάλογος σε ρεαλιστική βάση με τους εργαζομένους, αλλά ούτε και με την Cosco. Από πολιτικής απόψεως προδιαγράφεται, με βάση αυτά, μια πρώτη και σημαντική πολιτική ήττα της κυβέρνησης για το θέμα του λιμανιού, με ορατό ενδεχόμενο τη στροφή 180 μοιρών σε σχέση με τις προεκλογικές υποσχέσεις, αλλά και τη δημιουργία ενός ακόμη ανεξέλεγκτου κοινωνικού μετώπου.

Με κατηγορηματικό τρόπο το Μέγαρο Μαξίμου ανακοινώνει ότι αποκλείει το ενδεχόμενο πολιτικής επιστράτευσης, όμως την ίδια στιγμή η κυβέρνηση φαίνεται να επαφίεται στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης μετά την εκδίκαση των προσφυγών από παράγοντες της αγοράς προκειμένου να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. «Παρακολουθούμε,όπως παρακολουθούν όλοι οι έλληνες πολίτες, την εξέλιξη της δικαστικής προσφυγής ορισμένων φορέων. Εκφράζουμε και εμείς την αγωνία μας για το άνοιγμα του λιμανιού και τη δυναμική της αγοράς, αλλά οι επιλογές της κυβέρνησης είναι σαφείς» είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής.

Την ίδια στιγμή η αρμοδιότητα για το λιμάνι και την υπόθεση ειδικά έχει αφαιρεθεί από την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη και έχει ανατεθεί στον νέο επικεφαλής του ΟΛΠ κ. Γ. Ανωμερίτη και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο, ο οποίος έχει αναλάβει τις επαφές με την κινεζική πλευρά (σε πολιτικό και εταιρικό επίπεδο).


Χθες το απόγευμα ο κ. Πάγκαλος συναντήθηκε με τον πρεσβευτή της Κίνας στην Ελλάδα Λούο Λινκουάν, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες επαφές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης με υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας, με την ελπίδα να υπάρξει ένα μίνιμουμ συμβιβασμού και δυνατότητα της κυβέρνησης να ικανοποιήσει κάποια από τα αιτήματα των λιμενεργατών. .
ΒΗΜΑ