«Αλλο το Λύκειο και άλλο οι εισαγωγικές εξετάσεις» Ριζικές αλλαγές προτείνει στην υπουργό Παιδείας το Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδ


Δραστική περικοπή της διδακτέας ύλης στα σχολεία, νέο εξεταστικό σύστημα με ορίζοντα πενταετίας και συγκρότηση εθνικού φορέα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου περιλαμβάνονται στο πόρισμα του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που παραδίδεται επίσημα αύριο στην υπουργό Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου . Σχετικά με το θέμα της κατάργησης της βαθμολογικής βάσης του 10 για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, η οποία αποτέλεσε και προεκλογική δέσμευση του ΠαΣοΚ, η υπουργός Παιδείας δήλωσε χθες: «Βρισκόμαστε σε μια φάση ανάλυσης των δεδομένων, ώστε η ρύθμιση να μην είναι αποσπασματική, να μη δημιουργήσει αναστάτωση».

Τα μέλη του Συμβουλίου συνεδρίασαν χθες για τελευταία φορά πριν από τη σύνταξη του πορίσματός τους. Στη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε και το εξεταστικό σύστημα και τα μέλη του Συμβουλίου συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να αποδεσμευθεί το Λύκειο από τις εισαγωγικές εξετάσεις για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Η σχετική πρόταση του Συμβουλίου περιλαμβάνει τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Απολυτηρίου, εξετάσεις σε ειδικό εθνικό φορέα που θα γίνονται δύο ή τρεις φορές τον χρόνο και εμπλοκή των πανεπιστημίων στην επιλογή των θεμάτων και στον καθορισμό των κριτηρίων επιλογής των φοιτητών. Παράλληλα, όμως, αναζητείται φόρμουλα ώστε να συνυπολογίζεται για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και η επίδοση των μαθητών στις τρεις τάξεις τού Λυκείου. Το πόρισμα που θα παραδοθεί στην υπουργό Παιδείας θα περιλαμβάνει τα εξής σημεία:

* Δραστικό περιορισμό της διδασκόμενης ύλης σε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο.

* Νέα αναλυτικά προγράμματα και ομαδοποίηση μαθημάτων, χωρίς να ...........περικοπούν τα μαθήματα που διδάσκονται σήμερα στα σχολεία.

* Συγκρότηση εθνικού φορέα αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου. * Θεσμοθέτηση των «φακέλων μαθητή», στους οποίους θα περιγράφεται η πορεία του, τα «δυνατά» και τα «αδύναμα» σημεία του (όπως θα προκύπτουν από τη συμμετοχή του σε ατομικές ή ομαδικές εργασίες).

* Σταδιακή διετής υποχρεωτική εκπαίδευση στο νηπιαγωγείο, εφόσον εξασφαλιστούν οι υποδομές.

* Εμφαση στα μαθήματα επιλογής στο Λύκειο, που θα είναι περισσότερα στην τελευταία τάξη της βαθμίδας.

* Πιστοποίηση στο τέλος του Γυμνασίου για τη γνώση ξένης γλώσσας και ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το ΠαΣοΚ κατέθεσε χθες δική του πρόταση για το εξεταστικό. Σύμφωνα με αυτήν, οι εξετάσεις για το Εθνικό Απολυτήριο θα διεξάγονται κεντρικά, τα θέματα θα επιλέγονται από σχετική τράπεζα στην οποία θα περιλαμβάνονται σταθμισμένης δυσκολίας θέματα, ενώ τα Ιδρύματα θα ορίζουν τα μαθήματα και τους συντελεστές βαρύτητας που λαμβάνονται υπόψη για την εισαγωγή φοιτητών στις σχολές τους.
ΒΗΜΑ