Οι τελευταίοι των Ναζί στο εδώλιο


Μία από τις τελευταίες δίκες Ναζί εγκληματιών πολέμου άρχισε σήμερα στη Γερμανία. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου στο Άαχεν βρίσκεται ένας 88χρονος σήμερα, πρώην μέλος της ειδικής μονάδας των SS "Feldmeijer"

3 Σεπτεμβρίου 1944, κοντά στη Χάγη, εφτάμισι το πρωί. Ο κατηγορούμενος Χάινριχ Μπούρε με ένα ακόμη μέλος των SS χτυπούν το κουδούνι στο σπίτι του Τέουν ντε Γκροτ. Το διευθυντικό στέλεχος ολλανδικής επιχείρησης τους ανοίγει με τις πυτζάμες, του ζητούν ταυτότητα, μόλις τη δείχνει τον πυροβολούν εν ψυχρώ. Ο μικρός του γιός παρακολουθεί τη σκηνή, η οποία τον ακολουθεί μέχρι σήμερα. Τώρα θα παρακολουθήσει και τη δίκη του Μπούρε στο Άαχεν. Το Κέντρο Δίωξης Εγκλημάτων των Ναζισμού που εδρεύει στο Ντόρμουντ, συνέταξε το κατηγορητήριο για τον 88χρονο σήμερα Μπούρε.

Ως μέλος του κομάντο "Feldmeijer" των SS κατηγορείται για την εκτέλεση τριών αμάχων στον Ιούνιο και Σεπτέμβριο του 1944. Ο εφέτης εισαγγελέας του Ντόρτμουντ Ούλριχ Μάας εξηγεί ότι αποστολή αυτού του κομάντο ήταν τα «αντίποινα», σε περίπτωση που κάποιος Γερμανός στρατιώτης ή υπάλληλος είχε υποστεί κάποια ζημιά, ή σκοτωθεί. Για αντίποινα επιλέγονταν πολίτες που είχαν κάποια θέση και ήταν γνωστοί στην ......
.τοπική κοινωνία, δεν συμπαθούσαν τους Γερμανούς και οι οποίοι «κατά κανόνα εκτελούνταν». Υπολογίζεται ότι το κομάντο "Feldmeijer" εκτέλεσε πάνω από 50 Ολλανδούς πολίτες.

Παραδέχεται τις πράξεις του



Ο Μπούρε, γιός ενός Ολλανδού και μιας Γερμανίδας, γεννημένος το 1921 στο Eschweiler της Ολλανδίας κατατάχτηκε σε ηλικία 18 χρονών στα SS. Υπηρέτησε στο ανατολικό μέτωπο και το 1944 έγινε μέλος του κομάντο "Feldmeijer". Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ο Μπούρε συνελήφθη στις 10 Μαίου του 1945 και αποδέχτηκε τότε τις πράξεις του. Ο συνήγορός του Γκόρντον Κρίστιανσεν σημειώνει ότι "τότε είχε δηλώσει, ότι έχει συνείδηση των εγκλημάτων εκείνης της εποχής και θεωρεί αναμενόμενο να λογοδοτήσει για τις πράξεις αυτές. Από τη δική μας πλευρά δεν έχει πει κάτι διαφορετικό μέχρι σήμερα».

Ο Μπούρε κατάφερε να δραπετεύσει τον Ιούνιο του 1947 από τις φυλακές του Φάλκενμπουργκ. Το 1949 ειδικό δικαστήριο του Άμστερνταμ τον καταδίκασε ερήμην σε θάνατο, η ποινή μετατράπηκε αργότερα σε ισόβια. Τις δεκαετίες που ακολούθησαν εργάζονταν ως ανθρακωρύχος κοντά στο Άαχεν και μόνο στα μέσα της δεκαετίας του ' 80 η Ολλανδία άρχισε να πιέζει για την έκδοσή του προκειμένου να εκτίσει την ποινή του.

Μετά από μία μακρά δικαστική διελκυστίνδα άρχισε σήμερα η δίκη του στο εφετείο του Άαχεν. Μία από τις τελευταίες δίκες πρώην Ναζί στη Γερμανία
DW