Ανεστάλησαν οι κινητοποιήσεις στον Πειραιά

καφετζής2

Ανέστειλαν την απεργία τους οι εργαζόμενοι στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά, μετά τη συνάντηση που είχαν με την υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη.
Ύστερα από δίωρη συνεδρίαση μεταξύ των μελών του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μονίμων Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας και του ΔΣ της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ, οι προτάσεις της υπουργού κρίθηκαν θετικές και οι κινητοποιήσεις, που είχαν ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου, ανεστάλησαν.
Η κ. Κατσέλη, μόλις πληροφορήθηκε την αναστολή της απεργίας, προέβη σε δηλώσεις, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την εξέλιξη. «Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορήθηκα την απόφαση για τη λήξη της απεργίας, την άμεση επαναλειτουργία του λιμανιού από Δευτέρα και την τροφοδοσία της αγοράς», είπε χαρακτηριστικά......


Η υπουργός ευχαρίστησε «την κυβέρνηση της Κίνας, και τον πρέσβη, τους εργαζόμενους, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΠ κο Αναστασόπουλο, τον εκπρόσωπο της ΣΕΠ A.E. Captain Li, για την ουσιαστική συνεργασία και την θετική τους συμβολή στην εξεύρεση κοινώς αποδεκτής λύσης».

Επίσης, εξέφρασε «θερμές ευχαριστίες σε όλους τους συνεργάτες που δούλεψαν ακούραστα για την επίλυση σύνθετων νομικών και τεχνικών ζητημάτων».

«Προσβλέπω στη συνεχή εποικοδομητική συνεργασία του υπουργείου με τους εργαζόμενους και σε αυτό το πνεύμα ζήτησα από τα συνδικαλιστικά τους όργανα να μου καταθέσουν τις προτάσεις τους ενόψει του διαλόγου που ξεκινάει μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ για τα ζητήματα της Σύμβασης Παραχώρησης», επισήμανε η κ. Κατσέλη, ηοποία υπογράμμισε ότι «η θετική αυτή έκβαση αποδεικνύει ότι με ουσιαστικό διάλογο, πνεύμα συνεργασίας, συνεχή προσπάθεια και επιμονή, μπορούμε να επιλύουμε ακόμα και σύνθετα προβλήματα προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος».

«Αποδεικνύει επίσης ότι πιστή στις εξαγγελίες της, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου κάνει τις δεσμεύσεις της πράξη», κατέληξε στις δηλώσεις της.

Μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με την ΟΜΥΛΕ και το Σωματείο των Εργαζομένων στον ΟΛΠ, είχε δηλώσει ότι ζήτησε η ίδια τη συνάντηση, προκειμένου να ενημερώσει για την έναρξη του διαλόγου με την COSCO, για τη συμφωνία του ΟΛΠ με τη ΣΕΠ (θυγατρική της εταιρίας στην Ελλάδα), σύμφωνα με την οποία προβλέπεται ανάληψη από τον Ο.Λ.Π., για περίοδο 15 ημερών, της τιμολόγησης των παρεχόμενων στο ΝΣΕΜΠΟ υπηρεσιών αλλά και για να ζητήσει την κατάθεση των προτάσεών τους σχετικά με τη Σύμβαση Παραχώρησης.

ΚΚΕ

«Η απόφαση της πλειοψηφίας της ΟΜΥΛΕ, να σταματήσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, με πρόσχημα το πάγωμα της εγκατάστασης της COSCO για 15 ημέρες, αποτελεί μια αρνητικότατη εξέλιξη», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

«Δεν είναι ελιγμός που διευκολύνει τη συγκέντρωση δυνάμεων στην πάλη για να ακυρωθεί η σύμβαση και ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, αλλά διευκολύνει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς να παραδοθεί το λιμάνι στην COSCO. Δεν είναι τυχαίο ότι τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ διαπραγματεύονταν με τη κυβέρνηση κρυφά και χωρίς να ενημερώνουν τους εργαζόμενους», σημειώνει και κάνει λόγο για «εμπαιγμό και εξαπάτηση των εργαζομένων».

«Οι εργαζόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά, στα Ναυπηγεία και στη Ζώνη πρέπει να αξιοποιήσουν την εμπειρία ότι δεν υπάρχει ιδιωτικοποίηση που να μη θίγει τα στοιχειώδη εργασιακά τους δικαιώματα. Για να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση χρειάζεται αποφασιστικός και ενιαίος αγώνας για λιμάνια και ναυπηγεία αποκλειστικά δημόσια που να βρίσκονται στην υπηρεσία των αναγκών του ελληνικού λαού. Καμία διαπραγμάτευση με κανέναν, κατάργηση της σύμβασης», καταλήγει στην ανακοίνωσή του